Avontuur, een begrip dat vaak de gedachten vult met beelden van verre reizen, spannende ondernemingen en het doorbreken van grenzen. Maar wat als avontuur zich niet beperkt tot exotische bestemmingen en verre horizonten? Wat als avontuur binnen handbereik ligt, op een steenworp afstand van je dagelijkse leven? Brigitte Ars, auteur van 'Waar is het avontuur?', neemt ons mee op een persoonlijke reis door de diepten van dit intrigerende concept.

Een avontuurlijke reis met een innerlijke zoektocht - Van radioreportages tot auteur van boeken

Brigitte Ars ging jarenlang op ontdekking in afgelegen gebieden in Afrika en Azië als journalist. Breda was niet altijd haar vaste woonplaats want ze woonde ook een tijd in de Verenigde Staten en Maleisië. Ze schreef voor de Volkskrant en Trouw, maakte radioreportages en schreef het boek ‘Hoe wikkel je een sari om’. Kortom, een bezig bijtje. Maar dat is nog niet alles! Brigitte werkt met veel plezier als docent en onderzoeker aan de afdeling Tourism Management van Breda University of Applied Sciences, runt het platform Alice Goes Wild, de Avontuur Academy en de Avontuurlijk Leven-podcast. We mogen Brigitte dan inmiddels ook een echte avonturen-expert noemen.

Voor Brigitte Ars begon haar avontuurlijke reis met een innerlijke zoektocht. Ze was vastgelopen in het dagelijkse ritme van haar carrière, gezinsleven en verantwoordelijkheden. Het avontuur was als een zeldzame schat diep begraven onder de grond van verplichtingen en routine. Ze vroeg zich af waar het avontuur was verdwenen en wat het eigenlijk betekende. Haar persoonlijke ervaring leidde tot het schrijven van 'Waar is het avontuur?', een boek dat niet alleen haar eigen queeste naar avontuur omvat, maar ook de verhalen van velen die hetzelfde verlangen delen.

Ik heb door het avontuur geleerd dat de reden van bestaan niet is om mijn leven met dagen te vullen, maar mijn dagen met leven. Zovelen zijn bang om te falen, terwijl je eigenlijk bang zou moeten zijn van niet proberen – Belinda Krik, Adventure Mind

Het intrigerende aspect van avontuur - Avontuur binnen handbereik

Avontuur, zoals Brigitte het ziet, gaat niet alleen over het ontdekken van exotische oorden of het trotseren van gevaarlijke situaties. Het draait om het omarmen van uitdagingen en het verlaten van de comfortzone. Het betekent groeien, leren en jezelf verrijken, zelfs in het alledaagse leven. Het intrigerende aspect van avontuur ligt in het vermogen om je horizon te verbreden en je bewust te worden van nieuwe mogelijkheden, zelfs in de bekende omgevingen.

Een van de belangrijkste boodschappen van Brigitte Ars is dat avontuur niet ver weg hoeft te zijn. Het kan beginnen met kleine stappen, dichtbij huis. Het kan een nachtje weg zijn, een wandeling in de natuur, of zelfs een spontane fietstocht naar een naburige stad. Het draait allemaal om die eerste stap buiten de vertrouwde comfortzone. Brigitte heeft al vaak gezien en gehoord dat mensen die met kleine avonturen begonnen en uiteindelijk een veel avontuurlijker leven hebben.

Inspirerende inzichten van anderen - Wetenschappers, psychologen en filosofen

Tijdens haar zoektocht naar de ware betekenis van avontuur, ging Brigitte Ars in gesprek met psychologen, filosofen en wetenschappers. Het meest inspirerende inzicht kwam van Eric Brymer, die benadrukte dat avontuur ons terugbrengt naar onze menselijkheid. Het laat ons voelen dat we echt leven, vooral wanneer we de controle loslaten en de onzekerheid omarmen. Deze gedachte maakte veel indruk op Brigitte en werd een sleutel tot haar avontuurlijke ontdekkingstocht.

Thuis als basiskamp - Routine, gezelligheid en liefde

Voor Brigitte Ars is thuis het basiskamp van waaruit ze haar avonturen begint. Het is de plek waar ze herstelt, creëert en de waarde van routine, gezelligheid en liefde vindt. Haar zoektocht naar avontuur heeft haar geholpen om de schoonheid van thuis te herkennen, iets wat ze vroeger als vanzelfsprekend beschouwde. Thuis is niet alleen een fysieke locatie, maar ook een innerlijke staat van comfort en verbondenheid.

Wat ik tijdens mijn zoektocht meer dan ooit ben gaan waarderen, is wat mijn basiskamp ben gaan noemen: mijn gezin, mijn werk en collega’s bij de hogeschool voor toerisme, mijn vrienden, en ja, zelfs die heerlijke comfortabele stad Breda. – Brigitte Ars

Avontuur in het dagelijkse leven - Op micro-avontuur dichtbij huis

Een van de meest praktische lessen van Brigitte Ars is hoe avontuur in ons dagelijks leven kan worden geïntegreerd. Ze moedigt aan om avontuur te plannen, zelfs als dit op het eerste gezicht tegenstrijdig lijkt met spontaniteit. Het kan zo eenvoudig zijn als het reserveren van enkele dagen voor activiteiten die je nog nooit hebt geprobeerd. Het belangrijkste is om ruimte te laten voor het onverwachte en avontuur een plek te geven in je agenda.

Brigitte Ars blijft actief op zoek naar avontuur in haar leven. Ze heeft deelgenomen aan avontuurlijke congressen, plant nieuwe reizen en heeft inmiddels een Micro-avonturen Adademie opgericht. Haar leven is doordrenkt van avontuur, van wildkamperen in Exmoor zoals ze ook zo mooi omschrijft in haar boek tot het verkennen van verre landen. Echter liggen haar favoriete micro-avontuur dichtbij huis. Zo bewandelt ze graag de Dutch Mountain Trail in Zuid-Limburg, gaat ze op avontuur net over de grens in Nationaal Park Hoge Kempen of verkent ze de Nederlandse wateren in een kajak.

'Waar is het avontuur?' is niet zomaar een boek; het is een uitnodiging om de schatten van avontuur in ons dagelijks leven te ontdekken. Brigitte Ars neemt ons mee op een inspirerende reis om het avontuur binnen handbereik te vinden, zelfs te midden van de routine en verplichtingen. Haar verhaal herinnert ons eraan dat avontuur niet alleen bestaat in verre oorden, maar ook in de eenvoudige, alledaagse momenten van het leven. Het is een herinnering dat we allemaal avonturiers kunnen zijn, ongeacht onze achtergrond, leeftijd of geslacht. Het is een uitnodiging om uit de comfortzone te stappen en te ontdekken waar het avontuur begint. En dat allemaal met een gezonde dosis zelfspot!

 

Liefs,

Anne-Floor

Waar is het avontuur?

Wat meer 'Waar is het avontuur?' lezen? Lees Brigitte's boek dan zelf. Ook leuk als cadeautip voor reisliefhebbers!

Bestel het boek hier