Het is bijna weer zover! De straten zullen binnenkort weer versierd worden met fonkelende lichtjes, terwijl de meest fantastische en ja, soms kitscherige kerstbomen hun opwachting maken. En laten we natuurlijk de knusse kerstmarkten niet vergeten. Ik kan in ieder geval niet wachten op deze tijd van het jaar. Daarom neem ik je in dit blog mee langs 8 uitjes en kerstmarkten die je zeker niet wilt missen tijdens de kerstvakantie van 2023. Klaar om samen de magie van dit seizoen te proeven?

1. De Lumineuze Nachten - Betoverende avonden vol magie

Laat je meevoeren in de kerstvakantie door de magie van Kasteel de Haar tijdens de Lumineuze Nachten op 7 december 2023 t/m 7 januari 2024. Het park transformeert in een sprookjesachtige plek waar verhalen tot leven komen. 

Ontmoet de wijze sprookjesboom Lindert, die met zijn takken door het eeuwenoude sprookjesboek van het kasteel bladert. Hij vertelt je een verhaal over verre reizen en mysterieuze souvenirs. Dwaal over verlichte paden en laat je verwonderen door de indrukwekkende projecties die het decor vormen.

2. Winterwoods - Avontuurlijk en winters kamperen

Tot 24 maart 2024 ontdek je het ware buitenleven te midden in de Drentse bossen bij Winterwoods. Van het bereiden van maaltijden boven een zelfgemaakt vuurtje tot ontspannen in de Finse sauna. Deze pop-up camping belooft een echte onderdompeling in de natuur.

Doe mee aan activiteiten als brood bakken, micro hikes, koudetraining en hout hakken. Echte micro-avonturen die je beleving nog een stukje unieker maken. Sluit je dag af met een warme stoofschotel bij het knisperende kampvuur, voordat je je nestelt onder de wol van je eigen traditionele yurt. Een perfect uitje in de kerstvakantie voor micro-avonturiers.

3. Elfstedentocht route - Winterse charmes

Beleef de winterse pracht van Nederland in januari en februari tijdens de Elfstedentocht van Weloveoldtimers. Stap aan boord van een kleurrijke oldtimer en verken elf oude steden tijdens dit uitje in de kerstvakantie. Bij iedere stad kun je even stoppen om de sfeer op te snuiven en beantwoord je een vraag. Weet je alle vragen goed te beantwoorden? Dan ontvang je bij terugkomst een beloning!

Je start het avontuur met warme chocolademelk en wat lekkers voor onderweg. Geen zorgen voor de koukleumen onder ons, de dekentjes en kruiken in de oldtimer zorgen voor een warme rit.

4. Kribkeswandelingen door het Limburgse Heuvelland - Een sportieve kerstbeleving

Zin in een sportieve wandeling tijdens de kerst van 2023? Stap door het schilderachtige Limburgse Heuvelland, waar verschillende Kribkeswandelingen voor je zijn uitgestippeld. Van de aanloop naar de advent tot aan het feest van Driekoningen, ademen de kribkes dorpen warme kerstsferen. Laat de wandelroutes je meenemen langs charmante heuvelland dorpen, versierde kribkes en sfeervolle wegkruisen. 

Kies hier een van de wandelroutes (variërend in lengte) of volg de speciale autoroute die alle kribkes dorpen doorkruist. Laat je onderweg verleiden door de gezelligheid en culinaire verleidingen van nabijgelegen kerstmarkten van Valkenburg, Luik en Aken.

5. Duurzame kerstmarkt bij De Ceuvel - Een groene kerst

Ontdek de meest duurzame kerstcadeaus bij de Sustainable Christmas Market. Op 9, 10, 16 en 17 december 2023 vindt deze duurzame kerstmarkt plaats bij De Ceuvel in Amsterdam. Een top uitje om kleine en duurzame ondernemers te steunen en tegelijkertijd bewust te shoppen voor de feestdagen tijdens de kerstvakantie. 

Wat je hier kan kopen? Denk aan duurzame cosmetica producten, geurkaarsen en kleding. Maar ook geniet je hier van live-muziek, vegan snert en natuurlijk glühwein bij het kampvuur.

6. Cosy campfire box van Adventure in a Box - Op avontuur door de natuur

Leer de kunst van een kampvuur maken met de Cosy Campfire Box, zorgvuldig samengesteld door Adventure in a Box. Met behulp van de inspiratiekaarten in de box leer je alles over kampvuren en de natuur. Verwacht een avond vol warmte, goed gezelschap en mooie gesprekken rondom het vuur.

Of je nu kiest voor je eigen achtertuin of een aangewezen plek, met de Cosy Campfire Box creëer je een waardevolle herinnering. Ontdek op de websites van Campspace of Natuurkampeerterreinen de perfecte plek om jouw kampvuur te laten fonkelen. Houd er wel rekening mee dat het maken van een kampvuur in een natuurgebied niet is toegestaan.

7. Adopteer een duurzame kerstboom - Een bewuste kerst

Breng dit feestseizoen een positieve verandering teweeg door de adoptie van een duurzame kerstboom. Eerst geniet jouw kerstboom het hele jaar door van zijn eigen plekje in de aarde, tussen zijn soortgenoten. Tijdens de feestdagen logeert hij gezellig bij jou, maar daarna keert hij snel weer naar zijn eigen vertrouwde plekje in het kerstbomenbos. 

Waar je een duurzame kerstboom kan adopteren in 2023? Check de website eens van Duurzame Kerstbomen. Waar je je kerstboom vervolgens weer kan terugbrengen? Bij BeterBoompje bijvoorbeeld. Zij planten alle bomen met kluit weer terug in de natuur. Voor kerstbomen zonder kluit planten ze twee nieuwe adoptiestekjes. Tof concept, nietwaar? 

8. Ambachtelijke kerstmarkt bij Slot Moyland - Handgemaakte kunstwerken en lokale lekkernijen

Bezoek van 13 t/m 17 december de ambachtelijke kerstmarkt in de historische tuinen van Schloss Moyland Museum. Deze kerstmarkt in Duitsland ligt net over de grens van Nederland. Hoewel dit outdoor uitje niet in de kerstvakantie valt, is het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Laat je verleiden door kunstnijverheidsproducten die perfect zijn als handgemaakte geschenken voor je dierbaren.

Van keramische en porseleinen producten tot schilderijen en lederwaren. Slenter langs kraampjes, gevuld met prachtige handgemaakte kunstwerken die de creativiteit van lokale ambachtslieden weerspiegelen. Vergeet ook zeker niet lokale lekkernijen te proeven en een dansje te wagen tijdens de liveoptredens.

Welke van deze leuke uitjes ga jij doen in de kerstvakantie van 2023? Vergeet jouw avonturen niet met ons te delen door @honeyguide.nl en #heyhoneyguide te gebruiken op Instagram. 

Liefs,

Krisja