Verborgen midden in het bos, achter dijken of verlaten stranden vind je in Nederland de beste plekken om te zwemmen in de natuur. Met dit lekkere weer zijn Honeyguide Laura en ik in ieder geval veel in het water te vinden. Ik woon dan ook vlakbij een schitterende zwemplas midden in de natuur, dus dan gaat het makkelijk. Maar wees gerust, in deze lijst staat ook vast een mooie plek om bij jou in de buurt te zwemmen in de natuur

1. Spiegelplas - Nederhorst den Berg, Noord-Holland

Dit is een verborgen parel bij mij om de hoek, in de Gooi en Vechtstreek. Spiegelplas heeft voor iedere waterliefhebber wat wils. Op sommige plaatsen is het meer, ontstaan door turf- en zandwinning, zo’n 45 meter diep. Door de helderheid en de gekke objecten op de bodem, is het geliefd bij duikers. Maar ook voor een verkoelende duik vanaf een van de stijgers of idyllische strandjes zit je hier goed. Een rondje om de plas is 10km met aan de ene kant moerasbossen en aan de andere kant een helder blauwe meer.

2. Reitdiep - Adaurderzijl, Groningen

Wanneer de zomer aanbreekt, is het kanaal bij het Groningse plaatsje Aduarderzijl the place to be. Het water van het Reitdiep leent zich perfect voor een verkoelende duik. En als je een beetje avontuurlijk ingesteld bent, spring je vanaf de karakteristieke sluis het water in. Hoeft niet hoor, pootje baden is natuurlijk ook toegestaan

3. Grevelingenmeer - Goeree-Overflakkee, Zuid-Holland

Het grootste zoutwatermeer van Europa vind je tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duivenland: Het Grevelingenmeer.  Met de komst van de brouwersdam werd deze voormalige zeearm afgesloten van de Noordzee. Het zoutgehalte in het meer blijft op peil vanwege het zeewater dat via de doorlaatsluis het Grevelingenmeer in komt. Het water in het meer is kraakhelder. Een walhalla voor watersporters, duikers en liefhebbers van het zwemmen in natuurwater. Als je goed oplet zie je misschien wel een zeehondje voorbij zwemmen.

4. Recreatiegebied Bussloo - Bussloo, Gelderland

In de stedendriehoek van Deventer, Apeldoorn en Zutphen vind je recreatiegebied Bussloo. Een natuurplas met verrassend helder water. Met een omtrek van ruim 8 kilometer, kun je flink zwemmen. Of ontspan op een van de zes omliggende strandjes.

5. Recreatieplas 't Nije Hemelriek - Gasselte, Drenthe

Misschien geen verborgen parels voor de Drentenaren zelf, maar voor mij was dat het zeker wel: bij recreatieplek 't Nije Hemelriek kun je heerlijk zwemmen in de natuur. Hier ervaar je het buitenland gevoel midden in Drenthe. Het meer is helder blauw, het zand is wit en om de plas ontvouwt zich een schitterend bos waar je lekker kunt wandelen. 

6. Zandenplas - Nunspeet, Gelderland

Verstopt tussen de eeuwenoude bossen van de Veluwe vind je de Zandenplas, een groot natuurbad omringd door wit strand en statige bomen. Een ideale plek om uit te rusten na een stevige wandeling op de Veluwe. En hier mag je - in tegenstelling tot veel andere plekken - wel bbq'en. Terwijl de zon achter de bomen zakt en de maïskolven zwart blakeren, proost je zwoele zomeravonden midden in de natuur.

7. Henschotermeer - Woudenberg, Utrecht

Recreatiemeer Henschotermeer ligt midden in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug, sowieso al een van mijn favoriete plekken in Nederland. Een heerlijke plek om af te koelen op relaxte zomerdagen. Door het omliggende witte zandstrand, voelt dit meer als vakantie. Bij het vallen van de avond schuif je aan op het terras van het Oude Strandhuis. Zonsondergang, live muziek en een verse smoothie of biertje. Ik zeg doen!

8. Bernisse - Op Voorne Putten, Zuid-Holland

Tot slot hebben we nog het Recreatiegebied De Bernisse op Voorne-Putten als tip om lekker in de natuur te zwemmen. Dit is het leefgebied van vele vogelsoorten. Stap in je kano, spring op je sup plank en ontdek dit unieke recreatiegebied al fluisterend om de dieren niet te storen. Dit is een gebied vol bossen, drassige natuur, meertjes en plassen. Recreatiegebied De Bernisse is maar liefst zeven kilometer lang. Door het hele gebied vind je verschillende strandjes en aanlegsteigers. Motorboten zijn er niet toegestaan. Lekker rustig zwemwater dus. 

Heb jij nog tips die niet mogen ontbreken in dit lijstje met mooiste zwemplekken in de Nederlandse natuur? Tips ze ons via Instagram

Liefs, 
Yalou & Laura

Meer natuurblogs - Ontdek Nederland