Met ingehouden adem luister ik naar het geluid van gefladder boven mijn hoofd. Een nog ondefinieerbare zwerm vogels staat op het punt om recht voor de vogelkijkhut te gaan landen. Na flink wat gekwetter strijken ze uiteindelijk neer op het water en gaan ze weer over tot de orde van de dag. Dat ik op slechts een paar meter afstand sta toe te kijken hebben ze niet eens door. 

Een tijdje staar ik naar het geheel, het is te interessant om weg te kijken. Na deze ervaring wil ik vaker vogels spotten. Zodra ik thuis ben duik ik in de wondere wereld van de vogelkijkhutten. Ga je mee vogels spotten?

1. Vogelkijkhut de Auken - Overijssel

Net boven Giethoorn staat Vogelhut de Auken, van waar je een prachtig uitzicht hebt op het aangrenzende water. In het midden ervan ligt een eiland waar aan de lopende band verschillende vogels af en aan vliegen. Niet zoveel verstand van vogels? Geen probleem! In de vogelhut hangt een kaart met uitleg over alle vogels. Hier spot je ibissen, bijzondere ganzen en zelfs lepelaars.

Het pad naar de vogelhut is één kilometer lang en ook hier vind je allerlei dieren. Zo hoor ik tijdens mijn bezoekje aan Vogelkijkhut de Auken ineens iets wegschieten in het gras naast het pad. Wanneer ik beter kijk, zie ik hoe een klein slangetje zich een weg door de bosjes baant. Hoe langer ik hem volg, hoe meer slangen ik zie. Relaxed aan het zonnen op een tak. Dit maakt de ‘wildlife ervaring’ in de kop van Overijssel compleet.

2. Vogelobservatorium Tij - Zuid-Holland

Vogelobservatorium TIJ in natuurgebied Scheelhoek op Goeree-Overflakkee, doet aan als een waar kunstwerk. Het ontwerp van het gebouw is geïnspireerd op een ei van de grote stern. 

Vanuit TIJ heb je zicht op het weidse Haringvliet, de deltanatuur en het sluizensysteem. Ook zie je de vogelbroedeilanden vlak onder je liggen. In het broedseizoen kun je vanaf TIJ de grote stern, de visdief en de zwartkopmeeuw spotten. Het ondiepe water en slik is het gehele jaar een geliefde plek voor eenden, reigers en voedselzoekende steltlopers. De zeearend is een regelmatige gast. Kortom, je kijkt je ogen uit.

Ps. Dit bijzondere vogelobservatorium zie je ook als decor in onze promovideo van de Honeyguide App!

3. Vogelkijkhut de Kiekkaaste - Groningen

Deze vogelkijkhut ken je misschien wel van menig Instagram plaatje. De Kiekkaaste in het Groningse Dollardgebied is de perfecte plek voor een mooie foto en voor het spotten van allerlei vogels.

Ook bijzonder: De Kiekkaaste is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. Vanuit de hut heb je een prachtig zicht op de slikvelden van de Dollard. Een goede plek om honderden bonte strandlopers te zien of andere op het slik foeragerende vogels. Blijf je na zonsondergang nog even hangen? Dit is ook een ideale plek om sterren te kijken! Lees hier meer. 

4. Vogelboulevard Hellegat – Ventjager - Zuid-Holland

Bij het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat vind je een heuse vogelboulevard bestaande uit vier vogelkijkhutten en een uitkijktoren. Wilgenschermen zorgen ervoor dat de vogels in het gebied niet verstoord worden wanneer je de hutten ingaat. Vogels spotten gaat je hier zonder twijfel lukken.

Vogelboulevard Hellegat-Ventjager ligt in het natuurreservaat van de Hellegats- en Ventjagersplaten. Hier wisselt open water en moeras zich af met stukken bos. Door de unieke combinatie van zoet- en zoutwatervegetatie vind je hier een bijzondere verzameling vogels. Spot jij hier de blauwborst, zwartkopmeeuw, lepelaar en visarend? Klauter vervolgens ook even de uitkijktoren op, vanaf hier heb je namelijk grote kans om een glimp op te vangen van de zeearend.

5. Vogelkijkhut Duikeend - Flevoland

De kunstzinnige Vogelkijkhut Duikeend vind je bij de Marker Wadden, het nieuwste stukje Flevoland bestaande uit opgespoten slib. Door de bijzondere samenstelling van de natuur, hebben veel vogelsoorten hier hun thuis gevonden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kokmeeuw, de kwikstaart en de bontbekplevier? Allemaal vogels die je hier zomaar kunt spotten.

Eenmaal in de vogelkijkhut, sta je op ooghoogte met alle zwemmende vogels. Een bijzonder perspectief! Naast het vogels spotten heb je hier dus ook direct zicht op de voedselketen in het water wat dit uitstapje extra bijzonder maakt.

Zin in een wandeling waarbij je Duikeend combineert met uitkijktoren Steltloper op de Marker Wadden? Wandel dan de Vogelvluchtroute van ruim 3 kilometer met beginpunt het Eilandpaviljoen.

6. Vogelkijkhut Diependal - Drenthe

Hou je van een beetje spanning tijdens het vogelspotten? Vogelkijkhut Diependal in Drenthe bereik je uitsluitend via een smalle, ondergrondse tunnel. Op deze manier kom je midden in het gebied uit, zonder ook maar een vogel te verstoren. 

Eenmaal in de vogelkijkhut, heb je een prachtig uitzicht over natuurgebied Diependal: de thuishaven voor allerlei vogelsoorten. Spits je oren en kijk in stilte om je heen, vogelspotten kost tijd. Maar zodra je vogelsoorten als de Geelgors, Goudhaan of Zeearenden spot, wordt het wachten meer dan beloond.

Ben je geïnspireerd om op pad te gaan en vogels te spotten deze lente? Ik zou zeggen: neem je verrekijker mee, laad je camera op, wandelschoenen aan en gaan!

Heb jij een mooie vogelkijkhut bezocht? Laat het ons weten op Instagram door ons te taggen of gebruik #heyhoneyguide.

 

Liefs, 
Laura

Belevenissen in de natuur - Meer blogs