Wat is nou een fijner gevoel dan met de zon op je gezicht genieten van de natuur om je heen. Ik zelf geniet er enorm van om met lekker weer te struinen door botanische tuinen. Er zijn zoveel bijzondere planten te vinden. Maar ook op een regenachtige of koude dag, kun je goed op pad gaan in de natuur. Zo deel ik in dit blog mijn 5 favoriete tropische tuinen in Nederland. Leuk om te bezoeken in ieder seizoen.

1. Hortus Botanicus Leiden - RAPENBURG 73, LEIDEN

Verstopt in het karakteristieke centrum van Leiden ligt de oudste botanische tuin van Nederland, de Hortus Botanicus. Wandel na een dagje in de prachtige stad door deze groene oase. Loop achter het universiteitsgebouw door de poort en kom een stukje tuin tegen dat stamt uit 1594.

De Hortus bestaat uit zeven tuindelen, waaronder een systeemtuin waar je de indeling van het plantenrijk goed kunt zien. Naast een systeemtuin, beschikken ze ook over een rozentuin, een varentuin en sinds 2015 een Chinese kruidentuin. Er is bij Hortus Botanicus dus genoeg buiten te zien als het zonnetje schijnt, maar ook als de temperaturen even wat minder zijn valt er genoeg te beleven. Wandel bijvoorbeeld naar binnen in een van Nederlands mooiste tropische tuinen. Neem een kijkje in een van de drie verschillende kassen en laat je verwonderen door bijzondere planten, waaronder de Victoria Amazonica: de grootste waterlelie ter wereld.

Wil je meer van Leiden zien? Laat je door Honeyguide Angelique inspireren voor een weekendje Leiden & omgeving of lees dit blog met 5 tips voor een dag in Leiden.

2. De Passiflorahoeve - FREDERIK HENDRIKSTRAAT 111, HARSKAMP

Kijk je ogen uit bij de Passiflorahoeve in Gelderland, want de vlinders vliegen je hier om de oren. Met botanische tuinen en wel vijf verschillende vlindertuinen, behoort de Passiflorahoeve wat mij betreft zeker op mijn favoriete tropische tuinen van Nederland lijstje.

Bij de Passiflorahoeve fladderen wel negentig verschillende dag- en nachtvlinders om je heen. Bewonder de vele bijzondere soorten, terwijl ze snoepen van de nectar in de aanwezige planten. Slenter door de tropische vlindertuin, waar je je verwondert over de kleurrijkste bloemen. De vlinders die hier rond fladderen, vind je uitsluitend in tropische gebieden van over de hele wereld zoals Costa Rica. Wil je meer leren over het leven van de vlinder? Ook dat kan bij de Passiflorahoeve. Neem een kijkje in de Europese of in de tropische vlinderkwekerij en beleef de wereld van rups tot vlinder

3. Botanische tuinen Utrecht - BUDAPESTLAAN 17, UTRECHT

Rondom het negentiende-eeuwse Fort Hoofddijk vind je een grote variëteit aan planten en bloemen. De negen hectare grote Botanische Tuin in Utrecht is eigendom van de Universiteit Utrecht en ligt midden in het Science park. Samen met honderd vrijwilligers wordt deze tuin met liefde en passie voor groen onderhouden.

Hier kun je uren ronddwalen in de verschillende delen van de tuin, elk met een eigen karakter. Wandel door het bamboebos, loop door de evolutie tuin, beklim de rotstuin of breng een bezoekje aan het bijenhotel. Ben je meer op zoek naar de warmte? Verken dan de tropische kassen. De temperatuur wordt hier constant op 21 graden gehouden en er is veel luchtvochtigheid. Je vind hier daardoor veel bijzondere planten, zoals de brugmansia. Naast planten zijn er ook papaya’s, cacao en lianensoorten te vinden.

Plof na je bezoek aan de tropische kassen nog even neer in tuincafé Botanica, waar zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van producten van biologische oorsprong.

4. Hortus Overzee - SOEMBASTRAAT 83, DEN HELDER

Hortus Overzee, de exotische oase midden in de binnenstad van Den Helder. Deze groene parel mag zeker niet ontbreken op mijn lijstje van mooiste tropische tuinen van Nederland. Met een bijzondere collectie van zeer kleurrijke tropische planten is Hortus Overzee zeker een bezoekje waard.

Wandel over de kronkelende paden van de tuin en ga op een botanische wereldreis. Maak een stop bij de grootste Japanse tuin met stromend water van Nederland en loop verder naar de tropische kassen, waar een stukje Indonesië dichterbij komt. Dwalend door de hoge palmen in de deze kassen kun je een rijstvogel voorbij zien vliegen. Vergeet tijdens je wandeling bij Hortus Overzee niet om even langs te gaan bij de vlinderkas. Als je geluk hebt, zie je de vlinders hier zelfs ontpoppen!

Extra leestip: op zoek naar meer Japan ervaringen in Nederland? Honeyguide Laura tipt je in dit blog 6 alternatieven voor een Nederlandse Japan ervaring

5. Botanische tuin Zuidas - VAN DER BOECHORSTSTRAAT 8, AMSTERDAM

Iedereen kent Hortus Botanicus in Amsterdam wel, maar de botanische tuin op de Zuidas is een stukje onbekender. De Botanische tuin Zuidas is opgezet als de tuin van de Vrije Universiteit van Amsterdam en is gelegen achter het VU medisch centrum.

Met een buitengedeelte en een kassencomplex kun je hier tijdens alle weersomstandigheden van de natuur genieten. In de kassen zijn tal van orchideeën en tropische planten te vinden. Met een assortiment aan ontelbaar bijzondere planten en bomen is dit een ideale plek om de natuur van dichtbij te bewonderen en behoort het zeker tot de Nederlandse tropische tuinenmet de meest bijzondere collectie. Neem een kijkje bij de grootste Nederlandse cactus- en vetplanten collectie of bezoek de enige Penjing en Bonsai verzameling in heel Nederland.

Ik hoop je met mijn favoriete genoeg geïnspireerd te hebben voor een bezoekje aan een van deze prachtige tropische tuinen in Nederland. Wat is jouw favoriete tropische tuin in Nederland? Deel het met ons op @heyhoneyguide en vergeet ons niet te taggen #heyhoneyguide.

Liefs,
Anne

Meer natuur-blogs - Ontdek Nederland