Een weekend lang op ontdekking in de regio Leiden, wat is er zoal te doen? Ik dompel me een weekend onder in het nieuwe nationale park Hollandse Duinen en duik in de geschiedenis van de regio Leiden. Een regio waar meer dan genoeg te doen is; van natuur tot cultuur tot historie. Laat me je meenemen.

Overnachten nabij Leiden - Vakantiepark Koningshof

Op slechts zeven kilometer afstand van Leiden en het strand vind je vakantiepark Koningshof. Een mooie groene camping met een centrale ligging voor een bezoek aan de regio. Wij overnachten in een pop-up streekhuisje, welke normaal niet te huur is. Maar op dit vakantiepark Koningshof vind je ook prachtige glamping tenten voor jouw overnachting, mocht je geen eigen kampeermiddel hebben. Het park is van alle gemakken voorzien en er is zelfs een binnenzwembad.

Grondstofjutten in Katwijk aan Zee - Wat te doen in Leiden en omgeving?

Op een kleine 20 minuten fietsen van vakantiepark Koningshof vind je Katwijk aan Zee met een prachtig zandstrand en leuke strandtenten. Hier in Katwijk aan Zee kun je grondstof jutten, op de site van Grondstofjutters vind je een lijst van alle deelnemende restaurants. Inmiddels kan je al in acht gemeenten terecht om te jutten. Bij de deelnemende restaurants haal je een jut tas. Helaas waren ze op toen wij aankwamen, maar een vuilniszak volstaat natuurlijk ook. 

We combineren het jutten met een heerlijke strandwandeling. Een uur lang verzamelen we al het afval wat we tegenkomen op het strand. Dit varieert van bierdopjes tot pvc buizen en grote stukken plastic. Wanneer onze vuilniszak vol is, keren wij terug naar een van de deelnemende strandpaviljoens. Tegen inlevering van een volle juttas krijg je namelijk bij de deelnemende restaurants een gratis bakje koffie/thee of een ijsje voor de kinderen.

De Waalsdorpervlakte en Oranje Hotel - De geschiedenis van Nederland

Tijdens een weekendje in de regio Leiden kan je je onderdompelen in de geschiedenis van Nederland.

Op de Waalsdorpervlakte in Wassenaar wonen wij een begeleide wandeling bij, verzorgd door het erepeloton Waalsdorpervlakte. De zoon van een oud verzetsstrijder begeleidt onze wandeling. Hij vertelt over wat zich hier tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal heeft afgespeeld. Kippenvel krijg ik van zijn verhalen. Vanuit het Oranje Hotel, een kleine twee kilometer verderop, werden namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200 mensen naar de Waalsdorpervlakte gebracht om te worden gefusilleerd.

Op aanraden van de gidsen bezoeken wij dan ook het Oranje Hotel, wat inmiddels een rijksmonument is. Dit is de gevangenis die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd gebruikt. Hier vind je nu een imposante expositie over wat er zich afspeelde binnen de gevangenismuren in de Tweede Wereldoorlog.

Tot op de dag  van vandaag is er nog een gevangeniscel in tact gebleven, nummer 601. Hier vind je de beroemde tekst:

In deze bajes zit geen gajes, maar Hollands Glorie, potverdorie

Een stukje geschiedenis wat je niet wilt missen als je Leiden bezoekt.

Natuurgebied Meijendel - Nationaal park Hollandse Duin

Het Meijendel is een natuurgebied gelegen in Wassenaar en maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duin. Hier vind je het recentelijk vernieuwde bezoekerscentrum Tapuit van Dunea, waar je interactieve spellen kan doen voor kinderen, maar vanuit waar je ook wandelingen kan starten door de duinen.

Wij maken een wandeling door het prachtige bos in Meijendel, de blauwe route. Een route van drie kilometer.

Ook kan je in Meijendel het Kijfhoek en Bierlap bezoeken, waar je soms Koningspaarden en Gallowayrunderen tegen komt.

Naturalis Leiden - Het beste museum van Europa

Uitgeroepen tot het beste museum van Europa, Naturalis. Een plek die je bezocht moet hebben. Een ware attractie voor zowel jong, als oud. Wanneer je aankomt bij Naturalis word je al verrast door de pracht van het gebouw aan de buitenkant, maar als je de hal van het museum binnenloopt weet je niet wat je ziet. De organische vormen van de ramen en de inval van het licht zorgen voor een attractie an sich.

In Naturalis verken je de natuurlijke wereld in thema’s, elke verdieping en elke ruimte heeft zijn eigen thema. In elk thema zijn er leuke activiteiten. Je valt in dit museum van de ene verbazing in de andere. Mijn favoriete thema was toch wel de dinosaurussen, wat een indrukwekkende tentoonstelling was dat! Ik snap heel goed waarom dit museum is uitgeroepen tot beste museum van Europa.

3x eten en drinken in regio Leiden - Lekkers tijdens een weekendje weg

In de omgeving Leiden vind je heel veel horeca, tijdens het weekend hebben wij drie leuke plekken ontdekt in de regio.

Eten in een kas - Vakantiepark Koningshof

Op het vakantiepark Koningshof vind je ook een restaurant. Een restaurant in een kas, met allemaal knusse hoekjes. Hier kan je in het na- of voorjaar heerlijk opwarmen bij een van de kachels, onder het genot van een hapje en een drankje.

La Casita - Historisch Voorschoten

In het mooie historische Voorschoten, vind je restaurant La Casita. Een plaats waar je je even in Spanje waant. Hier kun je genieten van heerlijke tapas. Ik bestel dan ook een verrassingsschotel met tapas, en wat een heerlijke schaal krijg ik. Echt een aanrader dit restaurant.

restaurant de Badmeester - In de duinen bij Wassenaar

Aan het strand, boven op de duinen, vind je restaurant de Badmeester aan de Wassenaarse slag. Wat een prachtige plek en wat een uitzicht heb je hier op de ondergaande zon. Hier kan je genieten van heerlijke verse vis met uitzicht op zee. Even waan je je op vakantie op een Caribisch eiland. Hier genoten wij van heerlijke gamba’s. Je moet er wel even voor werken, maar dan heb je ook echt wat!

Dit weekend in Leiden en omgeving heeft mij verrast. De regio Leiden ligt dan wel midden in de randstad, maar echt elke stad en plaats die wij bezochten was groen. Met prachtige bomen langs de straten. En natuurlijk het strand en de duinen, waar het altijd fijn vertoeven is.

Tijdens een weekend in de regio Leiden kun je met gemak natuur, cultuur en historie met elkaar combineren. Ga je ook deze kant op? vergeet niet om de Honeyguide App te downloaden; vol reistips voor wanneer je onderweg bent. 
 

Liefs,
Angelique

Lees meer blogs - in de buurt van Leiden