Utrecht is een eigentijdse en creatieve stad. Het bruist en leeft. Ook op het gebied van duurzaamheid is de stad erg actief. Verscholen in de kleine historische straten van Utrecht zijn veel duurzame kleding winkels te vinden. Allemaal zijn ze nét iets anders maar ieder even bijzonder en groen. In dit blog neem ik je mee naar vijf van mijn favoriete duurzame winkels in Utrecht. 

Zo nemen we een kijkje bij het grootste duurzame warenhuis van Nederland, speuren we tussen bergen met jeans naar het perfecte model bij de Rode winkel en schud je de hand met kleermakers uit Kathmandu bij Studio Jux. Al deze winkels dragen hun steentje bij aan een kleinere ecologische voetafdruk en vullen jouw kast wel met de leukste en bewuste items. Een win-winsituatie voor jou én voor de aarde.

1. Green Up - Het grootste duurzame warenhuis van Nederland

In dit groene warenhuis raak je niet uitgezocht naar nieuwe woonaccessoires, beautyproducten en kleding. Dit innovatieve shop-in-shop concept is sinds 2,5 jaar een nieuwe hotspot in het prachtige monumentale pand aan de Stadhuisbrug. Green up maakt duurzame aankopen voor jou een stukje makkelijker. Green Up werkt samen met moderne ondernemers die allemaal streven naar hetzelfde doel. Een betere aarde waar iedereen een steentje aan bijdraagt. Het moet laagdrempelig zijn, ook voor jouw portemonnee. 

In dit enorme warenhuis vind je alles van zero-waste kleding, alledaagse producten met een eerlijk verhaal, heerlijke voedzame en vegetarische maaltijden tot een heerlijk glas wijn dat gemaakt is met aandacht en liefde voor de natuur. Met 1400 vierkante meter aan winkelplezier ben je tijdens een bezoekje aan Green up een middag zoet. En met een bezoek aan hun botanische tuin weet je zeker dat je je helemaal waant in de groene sferen van de toekomst.

2. Studio Jux - Vrouwen empowerment in Nepal

Studio Jux laat mij altijd lachen en jou hopelijk ook. Deze veelzijdige duurzame kleding winkel in het hartje van Utrecht betekend in het Duits letterlijk ‘’lachen’’. Door de inzet van deze winkel in sociale duurzaamheid kan dat bijna ook niet anders. Studio Jux zet zich in voor vrouwen empowerment. Al hun collecties zijn met liefde handgemaakt door sociale ondernemingen in Nepal. Ze proberen daarmee hun sociale impact te vergroten en hun impact op het milieu te verkleinen.  Met sokken, jurkjes of jassen van Studio Jux draag je altijd een stukje liefde uit de Himalaya met je mee.

Studio Jux heeft schitterend ontworpen collecties in de winkel hangen. Ze maken bij hun productie onder andere gebruik van gerecyclede garen en vegan stoffen. Studio Jux doet er alles aan om deze wereld een klein stukje beter te maken. Ben jij benieuwd naar de verhalen van jouw nieuwe item? Dan kun je in elk kledingstuk een handdruk vinden van de kleermaker. Zo blijf je altijd verbonden met hun verhalen.

3.De Rode Winkel - Een echte jeans walhalla

Met een liefde voor jeans ben je bij De Rode Winkel aan het juiste adres. Dit familiebedrijf is in 2016 overgedragen aan de zesde generatie. Hier draait alles om betekenisvol ondernemen. Transparant, uniciteit en kwaliteit. Dat is waar het voor De Rode Winkel om draait. Dat doen ze al 181 jaar lang. Wanneer je binnenstapt in deze winkel voel je het karakter dat De Rode Winkel al jaren met zich meedraagt. De merken die ze hier verkopen zijn exclusief en bewust gekozen. 

Tijdens een bezoekje aan deze duurzame winkel in Utrecht is er genoeg keus voor mannen en vrouwen. Met verschillende duurzame merken als Forét, Elvine en Damn Good Soap proberen ze hun steentje bij te dragen. Voor de Rode Winkel draait duurzaamheid niet alleen om de aarde. Duurzaamheid is een visie voor de toekomst. Dit doen ze binnen de muren van hun winkel, de merken op de hun planken, maar ook in materialen en arbeidsvoorwaarden van hun leveranciers en producenten. Die gloednieuwe jeans zit dus niet alleen perfect maar je wandelt ook richting een kleinere ecologische voetafdruk.

4. LIV Stores - Kwaliteit vanuit ons kleine kikkerlandje

Bij LIV Stores draait het allemaal om beleving. Het gevoel van kwaliteit stoffen die op een authentieke en eerlijke manier zijn geproduceerd. Kledingstukken voelen aan als een tweede huid en het gaat een stuk langer mee dan de ‘’fast fashion’’ die we kennen van alle grote merken. Deze duurzame kwaliteits winkel in het drukke centrum van Utrecht wilt je graag laten kennismaken met bijzondere designer items in hun rekken. Met een stap over de drempel kies je voor eerlijke, duurzame en biologische kleding. 

De collecties bij LIV Stores worden met veel aandacht gekozen. Naast hun inzet voor een beter milieu bekijken ze ook de kleinere ateliers van Nederland. De damesmode uit deze winkel is een mengelmoes van dus niet alleen duurzame collecties, maar ook van bijzondere ontwerpers uit ons eigen land. Met kleine aantallen worden de rekken aangevuld en afgewisseld. Zo blijft elke collectie niet alleen uniek, maar verminderd het ook overproductie. Met verschillende pasvormen, prachtige stoffen en verrassende ontwerpers neem je bij deze winkel een kijkje in de wereld van designer items.

5. Nukuhiva - Productie met respect voor mens en natuur

Hier draait alles om eerlijke mode en duurzame producten. Voor kledingwinkel Nukuhiva is duurzaamheid een van de belangrijkste richtlijnen en dat is ook niet gek als we naar de oprichtster kijken van deze fairtrade kledingzaak. Floortje Dessing opende in 2008 de deuren van haar winkel. Met als doel om de Nederlandse inwoner te introduceren aan échte eerlijke mode. Mannen en vrouwen zijn hier aan het juiste adres voor een van de vele groene items. 

De winkel heeft een bijzondere naam met een bijzonder betekenis. NukuHiva is een eiland van de Marquesaseilanden Groep. Met zijn prachtige blauwe wateren en verwilderde natuur is dit eiland puur en ongerept. Nuku Hiva is een ecologisch paradijs en dat is ook precies wat je kunt verwachten van de winkel. Het is misschien wat minder zonnig en het is gevestigd in ons kleine kikkerlandje, maar het is een walhalla voor duurzame mode. Ben je opzoek naar die perfecte rode trui of een zwarte jas? Bij Nukuhiva zit je altijd goed.

Met al deze duurzame winkels verstopt in de straten van Utrecht is het ontzettend makkelijk om met je shopgedrag een positieve impact op de wereld te hebben. Met hun bijzondere verhalen en producten maken deze winkels een groot verschil in de maatschappij. Tijdens een bezoek aan het eigentijds Utrecht is een stap over de drempel zo gezet. Ik word altijd ontzettend blij van dat ene nieuwe item in mijn kast, vooral nu ik weet hoe mijn kleine aankoopt een grote impact kan maken. Jij toch ook? 

Ga jij een bezoekje nemen aan een van deze groene winkels? Deel dan jouw nieuwe item met ons op @heyhoneyguide en vergeet ons niet te taggen #heyhoneyguide

 

Liefs, 
Maxim

 

Meer reisinspiratie - ambachtelijk eten & drinken