Midden in de randstad ligt de verrassende stad Dordrecht vol verborgen parels. Een stad waar Venetiaanse veerbootjes mensen via het water van A naar B brengen en waar achter iedere gevel een verhaal schuilt. Denk aan mysterieuze doorkijkjes, verborgen hofjes en eindeloos veel details. Je begrijpt waarom juist Dordrecht al lang op ons wensenlijstje stond. Bepakt en bezakt als echte schatzoekers gingen Anne-Floor en ik vorig weekend op pad om de geheimen van Dordt (zoals de locals het noemen) te ontrafelen. Benieuwd wat je echt niet mag missen tijdens je weekend weg in Dordrecht? Sla deze unieke slowspots dan op voor jouw volgende trip in eigen land.

P.S. We bezochten al eens het bijzondere Villa Augustus maar ontdekte nu nieuwe parels.

#1 (Vegan)Ontbijt bij Hazel - Heerlijke wake-up call met de lekkerste koffie van Dordrecht

Als ik eerlijk ben, vind ik niets lekkerder dan ontbijt. Je kunt me er letterlijk voor wakker maken. In Dordrecht kom ik aan m’n trekken bij Hazel. Een pittoresk zaakje in monumentaal pand dat Anne-Floor en mij verleidt om even aan te schuiven. Binnen ruikt, klinkt en oogt Hazel als een mix tussen een bakkerij en hippe koffietent. We kijken op de kaart en er verschijnt een glimlach op Anne-Floor haar gezicht. “Chai-latte, overnight oats, lemoncake, desem tosti’s…” Haar opsomming stemt ook mij vrolijk. En net wanneer ik denk dat het moeilijk kiezen wordt (hapje van alles?), spotten we de vegan breakfast-optie. Dat bleek een goed en lekker begin van de dag.

Hazel, @Hazel, Voorstraat 130

#2 Stadswandeling in Dordrecht - Een stadswandeling in Dordrecht is een schattenjacht

Expres verdwalen doe je niet overal, maar in Dordrecht is dit onze favoriete manier om te ontdekken. De binnenstad zit vol prachtige panden, karakteristieke hofjes en poorten. Om niets te missen, doen we ons best om de Schatten van Dordrecht stadswandeling te volgen, die ons mee terug neemt naar een eeuwenoud verleden. Door één van de smalste straatjes, langs een geheimzinnige schuilkerk, naar de historische havens en over de romantische Wijnbrug. Onderweg ben ik Anne-Floor soms kwijt, die als fotograaf met een alziend oog steeds de mooiste doorkijkjes spot. Zelf vallen mij duizend-en-een details op. Van de gezellige zitjes bij de voordeuren en de verloren brievenbus van een 100 jaar oude bank, tot aan een chique lantaarn boven een bord met de tekst: ‘een verloren hart’. 

@indordrecht, Spuiboulevard 99

#3 Feel good lunch bij Café Flora - Een fleurig paradijs in een art nouveau café

Het mooiste geveltje van Dordrecht vind je boven de etalage van Café Flora. Deze lieflijke lunchroom wordt gerund door Hannah, die in 2019 vanuit haar passie voor bakken het roer omgooide en haar droom waarmaakte. Binnen is alles licht, maar toch knus en overal hangen planten. De kaart is net als het café klein maar fijn en een feestje voor vegetariërs. We schuiven aan voor een lekkere lunch, maar stiekem lonkt de Hummingbird taart, die in het menu wordt omschreven als ‘het tropische zusje van de carrot cake’. Nog vol van het ontbijt paste deze er bij ons niet meer in, maar mocht jij ‘m proeven, laat ons dan even weten wat je vindt.

Café Flora, @Cafeflora.dordt, Vriesestraat 146

 

#4 Wereldwijven ateliers - Ontmoetingsplek en naai-atelier met gouden hart

Lappen stof in alle kleuren en patronen liggen opgestapeld van de grond tot aan het plafond. Aan een lange tafel zijn een aantal vrouwen gezellig aan het kletsen, drinken ze koffie én borduren ze de rijk versierde kussens. Voorin liggen ze in de winkel, te koop voor liefhebbers op zoek naar iets moois. We worden rondgeleid door Marieke, die na jaren werken in de hulpverlening haar missie vond bij Wereldwijven. “Dit is een plek waar vrouwen zich welkom voelen en hun weg vinden in een nieuwe maatschappij,” ligt ze toe. Een van de vrouwen aan tafel kijkt op, glimlacht en stort zich daarna in volle focus weer op haar handwerk. Wereldwijven Ateliers is een hartverwarmende plek.

Wereldwijven Ateliers, @wereldwijvenateliers, Voorstraat 178

#5 Een kijkje in de Kunstkerk - Vroeger een heilige plek, nu een holy grail voor fotografen

Ergens verstopt in een straatje achteraf pronkt een kerkje met unieke voorgevel. Een pantser van op glas-in-lood geïnspireerde ramen met daaromheen een bronzen frame. Met recht heet dit de Kunstkerk. We bestuderen de tekeningen. Een mix van Bijbelse figuren en explosieven. Zoals wel vaker bij kunst weet ik niet goed wat ik ervan moet maken. “Uniek,” beslis ik. “En fotogeniek,” vult Anne-Floor aan. Binnen komt de kunst tot leven, want vaak vind je er een boeiende expositie. Kijk daarvoor het beste even in de agenda

De Kunstkerk@kunst.kerk, Museumstraat 65

#6 Dineren bij kaarslicht bij Bistro La Bohème - Franse bistro met voorliefde voor vega

Wanneer de avond valt en de lantaarns aangaan, struinen we richting het diner. In het hart van de kunstwijk van Dordrecht vinden we Bistro La Bohème. Deze bistro is door chef Rob liefdevol vernoemd naar het lied La Bohème van Charles Aznavour. De kaart is een ode aan zijn vrouw Jackie, die als vegetariër in restaurants vaak weinig keuze had. “Ik wil dat iedereen fantastisch kan eten, dat er veel keuze is en dat je verrast wordt. Ook als je vegetariër bent,” vertel hij ons aan tafel. Vanavond worden we getrakteerd op een vegetarisch 4-gangen verrassingsdiner. Een gevoel van joie de vivre bekruipt ons wanneer gastvrouw Irma twee glazen bubbels voor ons neerzet. “We gaan jullie in de watten leggen,” zegt ze met een knipoog. Niets van gelogen. Denk: tomatentartaar met saffraan mayonaise, steak van knolselderij en de lekkerste geitenkaasjes. Goed om te weten: een verrassingsmenu bij Bistro La Bohème is nooit hetzelfde en bij Chef Rob kun je al je (di)eetwensen kwijt.     

Bistro La Bohème, @bistrolaboheme, Steegoversloot 189

#7 Wakker worden in de Biesbosch - Kleinschalige B&B in het hart van de Dordtse Biesbosch

In Dordrecht vonden we precies zo’n logeeradresje als waar we bij Honeyguide gek op zijn. Aan de rand van de Biesbosch midden in de natuur ligt de Zuileshoeve. Op een kleine 10 minuten fietsen – want, met de auto onbereikbaar - van het Biesbosch bezoekerscentrum. In het donker best een kunst om er te komen, maar zeker een avontuur. In het restaurant van de B&B wachten eigenaren Hans en Lia ons samen met hond Lizzy op. “Toen de oude boerderij te koop kwam, hebben we binnen een paar uur de knoop door gehakt,” vertelt Lia als we vragen naar hun verhaal. “We komen eigenlijk niet uit de horeca, maar hebben altijd de droom en de passie gehad.” Na het warme ontvangst kruipen we snel onder de wol, om de volgende dag verrast te worden met het uitzicht dat we in het donker niet zagen. Groene velden zo als we kunnen kijken. Her en der graast een groepje bruine koeien. Het is hier heerlijk. Precies wat je nodig hebt om bij te komen: stilte, natuur, een vers ontbijt en oh ja, ook nog een prachtige eco lodge. Die staat op ons lijstje voor de volgende keer.

De Zuileshoeve, @dezuileshoeve, Merwelanden 39

#8 Plantbased lunchbreak bij Bluebirds in the Backyard - Mooiste (vegan) lunchroom in een historisch pand

Terug naar Dordrecht, want er valt nog genoeg te ontdekken. Zo ook Bluebirds in the Backyard. Sinds we hier eerder dit jaar over schreven wilt Anne-Floor er al heen. En dat blijkt gegrond, wanneer we deze vegan lunchroom/conceptstore/urban jungle/werkplek binnen lopen. Bluebirds in the Backyard zit in een prachtig monumentaal pand met de naam Huis Roodenburch. Denk: historische details, enorm hoge plafonds en een Instawaardig interieur. Vanuit de conceptstore in de kelder die vol staat met hebbedingetjes, lopen we via de marmeren trap omhoog naar de eerste etage. Het is hier enorm en iedere kamer heeft eigen charme. Ook in onze vegan lunch is liefde en aandacht gestopt, want onze halloumi salade en hummus met platbrood zien er uit om op te eten.

Bluebirds in the Backyard, @bluebirdsdordrecht, Wijnstraat 153

#9 Meest geliefde cinnamonroll van Dordrecht - Oprecht met liefde gemaakt door bakkers Mo en Sahar

Dit wil je proeven! Bij deze is het gezegd: ga niet weg uit Dordrecht zonder een cinnamon roll te proeven van Bakkerij Samen. Helemaal handgemaakt zonder opsmuk, met een flinke dosis liefde voor het vak en duurzaam gebakken. Bakkers Mo en Sahar geven ons een kijkje in de keuken. Mo vertelt: “Mijn liefde voor brood en bakken komt van mijn moeder. Zij was prijswinnend patissier in Iran.” Nu werkt hij dagelijks samen met zijn vrouw Sahar om Dordrecht te voorzien van de lekkerste cinnamon rolls, zelfgemaakte (!) croissants en desembroden. Wij proefden de cinnamon roll met pistache en rozenblaadjes en namen meteen wat mee voor thuis.


Bakkerij Samen, @bakkerijsamen, Voorstraat 292b

#10 Kunst van keramiek bij Klei & Zij - Uniek souvenir uit de keramiekstad van Nederland

Twee dagen ontdekking in Dordrecht sluiten we af met een creatieve verborgen parel bij Atelier Klei & Zij. Achter roze getinte ramen lonken de creaties van kunstenaar Eva al naar ons in de etalage. Deze jonge vrouwelijke ondernemer verkoopt haar handgemaakte collectie sieraden in haar eigen boetiek. Keramiek is Eva dankzij haar moeder met de paplepel ingegoten en inmiddels heeft ze zelf een atelier en oven. “Mensen vragen mij vaak waarom ik sieraden maak van zulk breekbaar materiaal,” vertelt ze terwijl we een paar oorbellen voorzichtig bewonderen. “Vroeger waren sieraden een teken van welvaart en alleen voor de mensen die het konden veroorloven. Mijn keuze voor porselein is een reactie op massaproductie. Juist omdat het kwetsbaar is. Dan moet je er met liefde mee omgaan.” Binnenkort start Eva met een nieuwe collectie, maar alles in de boetiek is tijdloos.

Atelier Klei & Zij, @kleienzij, Voorstraat 114

Zoek je een stad om heerlijk in te verdwalen? Plan je volgende weekendje weg dan naar Dordrecht. Deze verrassende stad is een van de best bewaarde geheimen. Meer tips vind je via Indordrecht.nl en als je gaat, vergeet #heyhoneyguide en #indordrecht dan niet te taggen op Instagram.

Liefs,
Amanda

Ontdek Nederland - Op zoek naar verborgen parels