Zeewier; als je in de zee zwemt en het aan je been blijft plakken is het best irritant, maar wist je dat het ook een heerlijk, rijk en voedend product is? Samen met honeyguide Melissa kwam ik daar achter tijdens de zeewierworkshop die we volgden bij restaurant ’t Ailand in Lauwersoog. Van zelf zeewier oogsten tot het maken van verschillende boters en spreads, we deden het allemaal, terwijl eigenaresse Barbara tussendoor de leukste weetjes en tips deelde over het leven in de oceaan.

Wist je bijvoorbeeld dat zeewier uit de zee zoeter is dan het wier in meren en rivieren? Wier houdt namelijk hetgeen vast wat ze nodig hebben en je kun je voorstellen dat er in de zee altijd genoeg zout te vinden is. Het is dus niet nodig om het zout volledig op te nemen in hun cellen. Zodra je zeewier afwast, valt het dus reuze mee hoe zout het is!

! Helaas wordt de workshop zeewier snacks maken in Groningen niet meer gehouden. Wil je alsnog leren koken met Zeewier? We hebben een tof alternatief voor je gevonden! Wild Wier geeft verschillende workshops. Neem deel aan een wierwandeling, smaaksafari of leer koken met zeewier. 

Zeewier snacks maken - De workshop

Het is een zonnige donderdagmiddag op onze roadtrip door Groningen wanneer we binnenstappen bij ’t Ailand. Het restaurant is bijzonder op haar eigen manier. Het is er een beetje rommelig, er zijn verschillende zeemeerminnen te vinden en samen met posters van vissen en schelpdieren maakt dat het restaurant een echte vissersplek. We worden meteen vriendelijk onthaald door Barbara, de persoon die ook de workshop leidt.

Barbara is een echte visser. Haar kleding is comfortabel en simpel. Ook is ze een hele gezellige en leuke vrouw die erg van kletsen houdt. Ze is voor een aantal jaar vegan geweest, maar dat is allemaal veranderd nu ze samen met haar man zelf op een verantwoordelijke manier vis uit de oceaan haal. Naast het regulier vissen gaan Barbara en haar man ook vaak op pad met mensen om plastic te vissen. Zo proberen ze de zee zo schoon mogelijk te houden en mensen nog alerter te maken op het opruimen van hun afval. Het is mooi om te zien hoe bewust en duurzaam ze te werk gaan. 

Eigenlijk zouden we hier een oesterworkshop volgen, maar omdat Melissa en ik allebei geen oesters eten tovert Barbara het hele programma zonder blikken of blozen om. Zeewier it is en eigenlijk vindt ze dat alleen maar leuk. Barbara is namelijk erg creatief in de keuken.

Zeewier eten uit de zee - Inzicht in de oogst

Eerst gaan we samen op pad om zeewier te oogsten, gewoon aan de pier. Barbara vertelt dat je niet zomaar overal zeewier kunt plukken voor consumptie. Het is namelijk belangrijk om plekken uit te kiezen waar er niet te veel olie in het water te vinden is. Oefening baart kunst.

Met twee volle manden lopen we terug naar restaurant ´t Ailand om in de keuken aan de slag te gaan. We plukten vooral blaaswier, waar Barbara later een topping van zal maken voor salades. Met liefde pakt ze een eerdere batch erbij om ons te laten proeven en geloof me, het smaakt heerlijk!

Het toevoegen van zeewier aan je maaltijd is een hele makkelijke manier om extra vitamines en mineralen binnen te krijgen. Het zit namelijk vol met vitamine B1, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium, jodium, eiwitten, aminozuren en gezonde vetten. Daarnaast is het ook nog eens enorm milieuvriendelijk. Zeewier belast het milieu namelijk veel minder dan bijvoorbeeld de vleesindustrie, het zuivert de zee en het groeit in overvloed. Vooral voor vegetariërs en veganisten is het ook een mooi voedingsmiddel om tekorten aan te vullen.

Aan de slag in de keuken - Zeewier snacks maken

We krijgen verschillende soorten zeewier voor ons neus, waaronder verse nori en zeekraal en samen gaan we aan de slag. We maken twee soorten kruidenboters, een zeewierpesto en een variant van baba ganoush. Stuk voor stuk heerlijke recepten om met zeewier te bereiden. Barbara schuift een zeewierbrood in de oven (brood met stukjes zeewier erin) en er gaan verschillende groentes met spread de bbq op. Dit beloofd een heerlijke lunch te worden.

Lekker, leerzaam en gezellig - Zeewier workshop Groningen

Nooit gedacht dat zeewier zo veelzijdig was, wat heb ik genoten! Deze workshop is echt een aanrader, ondanks dat ik voor de komende maand wel even genoeg zeewier heb gezien. De lunch was heerlijk en vernieuwend, met zeewieren verwerkt op verschillende manieren. Barbara is een echte topper! Verwacht geen gelikt interieur en georganiseerde bedoeling als je hier komt, maar een echt authentiek vissersrestaurant en eigenaren met een groot hart voor de zee en haar bewoners. ’t Ailand beloofd vis, schelpdieren en zeewier op haar verst en zo duurzaam mogelijk. Met een mooie boodschap en een belangrijke missie.

Ik hoop dat jouw liefde voor zeewier wat heeft mogen groeien en dat het naar meer smaakt. Wanneer je zelf een zeewier workshop bij ´t Ailand wilt volgen, neem dan een kijkje op hun website voor meer informatie. En mocht je benieuwd zijn naar meer avonturen in Groningen? Melissa en ik reden twee dagen in een elektrisch volkswagenbusje door de provincie. Die route vind je hier. 

Eetsmakelijk, 

Liefs,
Lotte

 

Ontdek meer van Groningen - Lees alle blogs