Van wandelen met de boswachter bij prachtige natuurgebieden als de Kwade Hoek en de Slikken van Flakkee tot koffiedrinken aan de haven van Middelharnis. Goeree-Overflakkee is een veelzijdig eiland dat verrassend veel te bieden heeft voor een fijne vakantie. Tijdens een tweedaags verblijf mochten Honeyguide Yalou en ik langs veel unieke plekken om het eiland beter te leren kennen. Een goed gevuld programma waar we beiden ontzettend van hebben genoten! Ik vertel je graag meer over de nostalgische dorpjes, uitgestrekte stranden en bijzondere natuur.

Op pad met volkswagenbusje ‘Goeroe’ - Op vakantie op Goeree-Overflakkee

Al krakend en ronkend komt Goeroe op gang. We lijken goed van start te gaan en vol goede moed verlaten Yalou en ik het plaatsje Goedereede. Na het bewonderen van de kamers en een korte ontmoeting met Christoph, de eigenaar van B&B Röderhaus, beginnen de twee dagen vakantie op Goeree-Overflakkee. Met een enigszins wankelend zelfvertrouwen manoeuvreert Yalou het nostalgische Volkswagenbusje door de smalle straatjes. Ik spreek mijn bewondering voor haar uit en ben erg blij dat ik niet achter het stuur zit. Alles lijkt goed te gaan, maar dan komt de eerste rotonde. Schakelen blijkt nog de grootste uitdaging te zijn. Van voor naar achter en van links naar rechts. Bij elk schakelmoment krijgt de pook alle hoeken van het busje te zien maar na een aantal pogingen krijgt Yalou er meer gevoel voor en zijn we echt klaar voor onze mini- vakantie op Goeree-Overflakkee.

Powerkiten op het strand bij Natural High - De Brouwersdam verkennen

De weg langs het strand brengt ons helemaal in de stemming voor de eerste activiteit die op de planning staat. Van suppen, golfsurfen en kitesurfen tot blowkarten, beachyoga en powerkiten. Natural High biedt een uitgebreid assortiment op het gebied van watersporten en strandactiviteiten. Jolijn staat ons op te wachten en neemt ons mee naar het strand voor een sessie powerkiten. Terwijl ze uitlegt hoe dit precies in zijn werk gaat, laat ze de vlieger door de wind de lucht in trekken. Yalou en ik kijken elkaar aan; zo heel moeilijk ziet het er eigenlijk niet uit… Al snel komen we erachter dat powerkiten op het strand van de Noordzee toch net een stukje uitdagender is dan het lijkt. De harde wind zorgt ervoor dat we meters over het strand getrokken worden en als je even niet oplet, maakt de vlieger een duik richting het zand. Erg tof om te zien wat de wind voor kracht heeft.

Nadat we samen met Jolijn verschillende vliegers hebben uitgeprobeerd, staat er een heerlijke lunch op ons te wachten bij Natural High. Het interieur van de strandtent geeft ons gelijk het gevoel alsof we op Bali zijn. Maar ook de gerechten op de kaart nemen ons even mee naar een ander land. De poké bowl met verse ingrediënten is precies wat Yalou en ik nodig hebben om op te laden voor de rest van de dag.

Natuurgebied de Kwade hoek verkennen - Buitendijkse pracht en praal

In de middag gaan we op pad met boswachter Jan de Roon van Natuurmonumenten. Hij vertelt dat hij al 36 jaar in het vak zit en dit merk je ook direct aan zijn kennis van en passie voor de natuur! Samen lopen we het buitendijkse natuurgebied De Kwade Hoek in. In de herfst en winter komt de zee verder dit gebied in en zijn bepaalde stukken minder geschikt om te wandelen. Gelukkig hebben wij hier in deze periode van het jaar minder last van en kunnen we de wandeling die boswachter Jan voor ogen heeft, zonder problemen maken. Kwade hoek is een bijzonder gebied door de afwisseling van zout-, brak- en zoetwater. Hierdoor groeien er veel verschillende plantsoorten en leven er veel soorten vogels.

Na een paar minuten wandelen wijst Jan ons op een plant die veel in de omgeving groeit. De Egelantier, een rozensoort die hier vaak voorkomt, ruikt naar frisse appeltjes als je de groene bladeren tussen je vingers wrijft. Ook bewonderen we wilde orchideeën die op bepaalde stukken van Kwade Hoek volop in bloei staan en andere paarse bloemen genaamd de Vogelwikke. Deze bloem doet zijn naam eer aan, daar de kleine paarse bloemetjes in knop de vorm hebben van vogeltjes. Jan herkent vogelsoorten al voor hij ze ziet aan de prachtige liederen die ze zingen. Zo wijst hij ons onder andere op kieviten en roodborsttapuiten. Ook groeien er veel duindoornbessen bij Kwade Hoek. Mocht je deze prachtige oranje bessen willen bewonderen, kan je het beste in de maand augustus tot aan de winter gaan wandelen!

Dineren Bij Marc - Uiteten in Ouddorp

Bij Marc is de perfecte plek voor gezinnen, velen genieten er dan ook van hun vakantie op Goeree-Overflakkee. Geniet van diverse heerlijke gerechten terwijl je kinderen de speeltuin midden in de duinen verkennen. Yalou en ik ploffen neer op een van de vele loungebanken en bewonderen de uitgebreide menukaart. Aan keuze geen tekort! Aan de kust moet genoten worden van vis dus ik kies voor een vispannetje terwijl Yalou smult van haar veganistische avocadoburger. Na het diner tukken we langzaam weer terug in Volkswagenbusje Goeroe richting Goedereede. Hier gaan we nog de toren beklimmen en is het eindelijk tijd om beter kennis te maken met Christoph van B&B Röderhaus.

Vroeger een vuurtoren, nu een geweldig uitzicht - Goedereede’s hoogtepunt

In Goedereede staat een oude toren die vroeger ook als vuurtoren werd gebruikt. Deze toren leidde schepen langs de Kwade Hoek richting Goedereede, wat ‘veilige haven’ betekent. Nu wordt de toren niet meer als vuurtoren gebruikt, maar is hij als torenmuseum nog steeds te beklimmen om vervolgens van een geweldig uitzicht te genieten. Nadat we Goeroe weer bij B&B Röderhaus hebben gezet, wandelen we door de smalle straatjes richting de toren. Goedereede is een authentiek stadje en perfect voor een wandeling of om wat bijzondere kiekjes te schieten. Aangekomen bij de toren, begint de klim naar boven. Voet voor voet door de smalle gang. Op de toren krijg je een ontzettend goed beeld van hoe het eiland precies gevormd is. De verschillende dorpjes, natuurgebieden en kustlijnen zijn een lust voor het oog. Ondanks de klim is het uitzicht zeker de perfecte afsluiting van een drukke dag vol avonturen op Goeree-Overflakkee.

Gastheer Christoph maakte onze vakantie nog leuker - Overnachten in Goedereede

Inmiddels aangekomen in B&B Röderhaus vraagt Christoph of alles goed is gegaan met volkswagenbusje Goeroe. Het is mogelijk om het busje te huren zodat je er bijvoorbeeld een dagje het eiland mee kan verkennen of richting het strand kan rijden. Ondanks dat rijden een kleine uitdaging is (lees; geen stuurbekrachtiging, groot en toch net wat anders schakelen), is het zeker een grote aanrader!

B&B Röderhaus is niet alleen een verblijfsaccommodatie maar ook een galerij. Overal wordt kunst tentoongesteld van voorouders van Christoph. De liefhebber kan het ook kopen. Christoph heeft elke kamer aan een familielid gewijd. Met deze originele insteek raak je nooit uitgekeken in de toffe accommodatie.

Maar dit is zeker niet de enige reden waarom B&B Röderhaus wat mij betreft zo’n grote aanrader is. Van een glas rosé voor het slapen tot een in de puntjes verzorgd ontbijtje in de ochtend: Christoph is een geweldige gastheer die er alles aandoet om je het enorm naar je zin te maken tijdens je vakantie op Goeree-Overflakkee.

Middelharnis en Sommelsdijk - koffie en koopjes in

Na een heerlijk ontbijtje in B&B Röderhaus zijn Yalou en ik klaar om Goeree-Overflakkee verder te ontdekken. Samen met onze camera’s stappen we in Goeroe om weer op pad te gaan. Allereerst staat Middelharnis op de planning, een historisch dorpje met een pittoreske haven en nostalgische pandjes. Op Instagram kregen wij de tip om koffie te drinken bij LLEV aan de haven en dit is ook zeker een tip die wij jullie ook willen geven! Geniet hier van de lekkerste cappuccino’s met havermelk terwijl je over de haven uitkijkt. Ben je een groot fan van Brocante? Dan is Het Lijstje van Brocante in het stadscentrum een aanrader.

Ook de plaats Sommelsdijk heeft een paar parels die zeker niet op het lijstje met tips mogen ontbreken. 19TOEN is een retro en vintage shop met toffe items. Ben je opzoek naar originele lampen, meubels of accessoires uit de jaren ’20 tot en met ’80? Dan moet je zeker hier zijn! Boven de winkel bevindt zich het Atelier van Jaap Reedijk. In zijn kunst combineert hij zijn passie voor het gebruiken van verschillende materialen en stijlen met illustraties, fotografie en schilderingen. Wij namen een kijkje en kregen de kans om Jaap te ontmoeten en zijn werk te bewonderen, erg leuk als je in de buurt bent!

Lunchen bij beachclub ’t Gorsje - genieten aan zee

Na een ochtend rondslenteren in Middelharnis en Sommelsdijk staat de lunch op de planning. Wij nemen Goeroe mee naar een ander stukje van het eiland. Aangekomen op de parkeerplaats van de bestemming leidt een prachtig duinpad ons naar het strand. Beachclub ’t Gorsje is de perfecte spot als je wilt genieten van rust en stilte met uitzicht op zee en duinen. Het strand is ontzettend uitgestrekt en ook zeer geschikt voor een wandeling. Welk gerecht je ook kiest bij ’t Gorsje, je zal er gegarandeerd van genieten. Er is nagedacht over originele ingrediënten en verrassende combinaties. Genietend van de zon wordt ons verteld dat ’t Gorsje is vernoemd naar een lokaal vogeltje dat veel in de omgeving voorkomt. Dat doet me denken aan waarom Honeyguide, Honeyguide heet. Ken jij het verhaal achter onze naam al? De lunch kan natuurlijk niet anders eindigen dan met onze voetjes in het verkoelende water van de Noordzee.

De duinen van Ouddorp verkennen - Per paardenkoets

Terwijl we het erf van manege PSC de Dijkgraaf naderen, zien we al meteen dat deze plek veel te bieden heeft. Naast rijlessen organiseren ze zomerkampen, is het mogelijk om met pony’s te wandelen, beschikken ze over een groepsaccommodaties in de vorm van een oude trein en bieden ze de mogelijkheid tot ritten door de duinen en over het strand. Bij aankomst worden we ontvangen door Anne en haar man Edwin die ons meenemen op een prachtige rit met een koets door de duinen en het centrum van Ouddorp. Een leuke manier om de omgeving te verkennen! Edwin en Anne vertellen over hun passie voor rijden en de paardensport. Een wandeling door de stallen en het erf is alleen al een toffe bezigheid dankzij de ruim 60 paarden die ze hebben!

Diner met een uitzicht op de haven - Eten bij Brasserie ’t Vingerling

Brasserie ´t Vingerling ligt aan de haven van Middelharnis en vormt daarom de perfecte plek om te genieten van een diner met een geweldig uitzicht. Yalou en ik ploffen neer op het sfeervolle terras en worden met een vriendelijke glimlach begroet. De bediening zorgt ervoor dat deze ervaring nog leuker is. Al snel blijkt dat bij Brasserie ´t Vingerling niks teveel moeite is. Zo wordt speciaal voor Yalou een veganistische risotto gemaakt die zelfs zo lekker is dat de kok vindt dat deze ook op de kaart moet komen te staan!

Slikken van Flakkee - met de boswachter op pad

Over smalle dijkjes manouverend komen we aan bij De Slikken van Flakkee. Onze laatste stop voor onze vakantie op Goeree-Overflakkee. Hier staat Tim Rommes, boswachter bij Staatsbosbeheer, op ons te wachten. Gewapend met verrekijkers trekken we samen met hem het gebied in voor een avondwandeling vol verrassingen. In de verte zien we grazende fjordenpaarden, bewonderen we imposante Heckrunderen, spotten we hazen en reeën en luisteren we naar het gezang van verschillende vogels.

In de verte horen we een koekoek, een ontzettend slim vogeltje met een niet zo’n nette aanpak, aldus Tim. Deze vogel legt zijn eieren in nesten van andere broedende vogels zodat hij zelf niet op het nest hoeft te zitten. Maar zelfs als het kuiken van de koekoek uit het ei komt, neemt hij de zorg niet op zich. Het voor de gek gehouden vogeltje verzorgt het jong alsof het zijn eigen jong is, zelfs als het koekoeksjong een stuk groter is. Wandelend door de velden wijst Tim ons op de Ratelaar plant. Deze staat in juni in bloei, maar na de bloeiperiode ontstaan buideltjes vol met zaden die een ratelend geluid maken in de wind. Soms zijn alle benamingen voor de natuur zo logisch en mooi.

Goeree-Overflakkee is een veelzijdig eiland en waar je meteen het vakantiegevoel te pakken hebt. Of dat nou voor een dagje, een weekendje weg of langer is: er valt genoeg te beleven. Ik hoop jullie te hebben geïnspireerd met deze unieke plekjes die Yalou en ik in samenwerking met de eilandmarketing van Goeree-Overflakkee hebben mogen ontdekken. Trek erop uit en geniet van al het moois dat dit eiland te bieden heeft. Vergeet ook niet de Honeyguide App te downloaden, zo kun je gemakkelijk verborgen parels met een positieve impact vinden! Wist je trouwens dat de promovideo voor de app ook is opgenomen in Goeree? Bekijk hem hier.

 

Liefs,
Anne-Floor

Ontdek Goeree-Overflakkee - Lees meer blogs