De oudste stad van Nederland, keizerstad, studentenstad. Allemaal titels voor Nijmegen die me bekend in de oren klinken. De rijke historie en gezelligheid alleen al zijn meer dan prima redenen voor een stedentrip naar deze stad aan de Waal. Maar ik wist tot voor kort niet dat Nijmegen voorloper is op het gebied van duurzaamheid. De stad is zelfs uitgeroepen tot Green Capital van Europa! Een stad vol duurzame en bewuste plekjes. Ik ging op ontdekkingstocht en verzamelde een aantal bijzondere tips voor je, een mix van oude en nieuwe charme en natuur, in en net buiten Nijmegen.

Zien en doen in Nijmegen - Ontdek de stad aan de Waal

Relax op het eiland Veur-Lent - Stadseiland

Wandel of fiets over dé landmark van Nijmegen, de Waalbrug, en zet voet op een mini eilandje met op en top vakantiegevoel: het eiland van Veur-Lent. Hier leg je op een van de strandjes je handdoek neer, sup je op de Nevengeul (zelfs subyoga is een optie!) en laat je het uitzicht op de skyline van Nijmegen op je inwerken. Het eilandje ligt namelijk recht tegenover de Waalkade met de Belvédère-toren als eyecatcher. Nieuw op het eiland is het kunstwerk “Het gezicht van Nijmegen”, een gigantisch Romeins masker van Andreas Hetfeld. Kijk je door de ogen van het masker dan zie je Nijmegen liggen.

Struin door de steegjes rondom de Stevenskerk

In het verlengde van de Lange Hezelstraat, het oudste winkelstraatje van Nederland, ligt achter karakteristieke trapgevels de Stevenskerk met rondom het Sint Stevenskerkhof. Bij de middeleeuwse kanunnikenhuisjes en de Latijnse school aan de voet van de kerk word je teruggeworpen in de tijd.

  • Suppen op de nevengeul
  • De trap naar de Stevenskerk

Ga theeleuten bij de Millinger theetuin 

Van de gebaande paden en op een half uur rijden van Nijmegen vind je een verborgen parel verstopt in de natuur. Een prachtige wandeling van een kleine twee kilometer brengt je vanaf het kerkje in Kekerdom, dwars door het natuurgebied van de Millingerwaard, naar deze theetuin. De oriëntaals-mediterraan geïnspireerde tuin van internationale allure is alleen te voet of per fiets bereikbaar, maar de inspanning wordt zeker beloond met de heerlijke hapjes en drankjes die daar op je wachten. Een paradijsje in de polder dus, verscholen in de uiterwaarden.

  • Poort bij binnenkomst tuin
  • Terras theetuin Millinger

Bijzonder overnachten - Hotel in Nijmegen

Leg je hoofd te ruste op een kussen bij credible - hotel Credible

De mooiste mural art van de stad vind je bij Hotel Credible. Een fotogenieke spot én de perfecte uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door Nijmegen, want het hotel ligt in het centrum en vlakbij het Valkhofpark en de Waalkade.

  • Hotel Credible
  • Hotel Credible

Eten en drinken in Nijmegen - Uiteten bij duurzame en bewuste plekjes

Get funky downtown - Downtown

Van buiten ziet dit lunchtentje aan de Kannenmarkt en vlakbij de Waag eruit als een etablissement in Parijs met haar elegante gevel en terrasstoeltjes. Binnen lijkt het net alsof je in Kopenhagen bent door het lichte no nonsense interieur. Op het menu staan funky vegetarische salades geïnspireerd door weer andere wereldsteden als Tel Aviv, Tokyo en LA. Hier kun je heerlijk uiteten. 

Oogst zelf groenten en fruit bij kiemkracht 64

Bij dit voedselbos van Marion Boenders in Malden oogst je zelf biologische groenten en fruit. Marion wil ons daar weer in verbinding brengen met de aarde en het voedsel dat wij eten. Bij Kiemkracht kun je ook terecht voor kruiden, jams en chutneys én op zaterdag voor heerlijke gerechten die vers voor je worden bereid.

  • Café Downtown

Wil je nog meer inspiratie op doen voor een stedentrip in Nederland? Honeyguide Eliane schreef een blog over Deventer, Honeyguide Anne-Floor over de parel van het zuiden: Breda en Honeyguide Laura over Leeuwarden. Laat je helemaal onderdompelen in deze unieke steden.

Liefs, 
Simone

PS. Simone is een storyteller die altijd op zoek is naar oases van rust en schoonheid in natuur of stad, door haar omgedoopt tot de zogenaamde ‘calmspots’. Volg Simone via Instagram @simone_wit.