Geen plek was voor de Nederlandse geschiedenis waarschijnlijk zo bepalend als Münster. Maar heb je ooit erover nagedacht dat het meer is dan een naam in de geschiedenisboeken? Een stad waar “echte” mensen wonen, een studentenstad net over de grens? Alea Sophie neemt je mee naar deze stad waar verleden en heden heel goed naast elkaar bestaan. Ga mee op stedentrip en ontdek wat er allemaal te doen is in Münster.

Oude centrum - Adem geschiedenis in het

Omdat Münster dus zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in de Nederlandse geschiedenis, zullen we onze stedentrip beginnen waar de geschiedenis van ons klein landje werd geschreven: de Vredezaal. De feestelijke zaal in het stadhuis is de plek waar in 1648 de Vredesverdrag tussen Spanje en Nederland is ondertekend.

Het oude centrum van Münster geeft je het gevoel dat je door de kleine steegjes en straatjes terug in de tijd wandelt. Al sinds de middeleeuwen is Münster een belangrijke handelsstad en de rijkdom uit het verleden is ook nu nog te zien in de mooi versierde gevels. Neem gerust de tijd wanneer je door de oude binnenstad struint want er schuilt achter elke hoek wel een pareltje.

Grüne Wiese - Fair fashion bij

Een pareltje zoals fair fashion winkel Grüne Wiese. Hier vind je eerlijke en duurzaam geproduceerde kleding van merken van A zoals A-dam tot Z … of tenminste W zoals Wunderwerk.

Ik was meteen fan toen ik de winkel binnenstapte. Maar nu ik het verder onderzocht heb,snap ik pas echt hoe hoog duurzaamheid in het vaandel staat bij hen. Ze hebben echt aan alles gedacht: Wist je dat je gewone bonnetjes niet in papierafval mag doen? Zij gebruiken daarom blauwe eco-bonnen die wel gerecycled kunnen worden.

Hella good - Preloved winkel

Nog net in het oude centrum vind je dit bijzonder plekje: Hella good. Eigenaresse Hella was op vakantie in Canada toen ze op het idee kwam een tweedehands winkel te openen. Daar snuffelde ze rond bij veel kleine second hand boutiques zonder die typische “tweedehands, net niet helemaal fris”-sfeer. Waarom hebben wij zulke leuke winkeltjes niet? vroeg ze zich af.

Terug in Münster duurde het maar 3 maanden tot ze haar eigen preloved winkeltje opende. En klinkt preloved niet veel liefdevoller dan tweedehands? Is jouw nieuwe jasje niet net wat bijzonderder omdat het al door iemand gebruikt en gewaardeerd werd?

Beetschwester - Vegetarisch restaurant

De coconut bagel met cocos-amandel-crème en bessen? De Jalapeño popper sandwich? Of mango caprese met vegan mozzarella? Het is moeilijk kiezen bij de Beetschwester. Want alles klinkt zoooo lekker en alles is vegetarisch of zelfs vegan.

Dit kleine, maar überhippe restaurantje is volgens mij ook een verborgen tip. Tenminste  het was toeval dat we dit plekje tegenkwamen, en ik heb vooraf echt heel goed onderzoek gedaan wat er in Münster allemaal te doen (en vooral te eten) is. Dus hou het nog even voor jezelf.

Botanische tuinen van de universiteit - Voor plantlovers

Ik geef toe: ik ben een crazy plant lady. Ik hou van planten, in alle vormen en maten.Thuis heb ik er een stuk of 35, maar stiekem droom ik ervan om ooit in een kas te wonen. Tot die tijd zal ik het moeten doen met regelmatige bezoeken aan plantenwinkels en botanische tuinen.

Münster heeft de fijn na grootste universiteit van Duitsland - en daar hoort natuurlijk een botanische tuin bij. Deze is onderdeel van het park van Slot Münster, het hoofdgebouw van de universiteit. de tuin en de kassen zijn opgedeeld in thema’s. Zo is er onder andere een kas met succulenten, met vleesetende planten en met epifyten (dat zijn planten zonder wortels die op andere planten groeien), de Alpinum met planten die in gebergtes groeien, de Arboretum en een mediterrane tuin. 

Ben jij ook zo’n plantenfanaat? Honeyguide Anne neemt je mee naar 5x Tropische tuinen in Nederland.

Elbēn - Restaurant met twee hartjes

Vanuit de botanische tuinen en het slot loop je zo naar het stadsmeer van Münster, de Aasee. Zoek een plekje onder één van de grote bomen en rust uit met uitzicht op het water. En als je trek krijgt, is er vlakbij een leuk plekje waar je een mediterrane snack kunt halen: elbēn.

Elbēn betekent twee harten in het Syrisch-Arabisch. Hier komen verschillende culturen samen. Gestart als project om Syrische vluchtelingen een perspectief in Duitsland te geven, werken hier nu mensen uit de verschillendste hoeken van de wereld samen. En bereiden heerlijke manakish, rijk gevuld flatbread uit de Levante.

fairTEILBAR - Winkel tegen voedselverspilling

Wereldwijd belandt ongeveer een derde van al het voedsel in de afvalbak. En vaak gebeurd dit alle vóór we het eten überhaupt in huis hebben. Dus vóór wij als consumenten daar invloed op hebben. Dat kan zijn omdat de appel een deukje heeft gekregen en er niet meer aantrekkelijk uit ziet. Of omdat er te veel geproduceerd is. Of omdat iets “over de datum is” maar eigenlijk nog eetbaar.

In de winkel van fairTEILBAR krijgt dit soort voedsel een tweede kans. Erg bijzonder is, vind ik, hun betaalsysteem: #paywhatyoufeel. Je bepaalt zelf wat het je waard is (en wat je je kunt veroorloven). Nu snap ik dat je tijdens een stedentrip niet per se je weekboodschappen doet, maar toch is de fairTEILBAR net buiten het oude centrum van Münster een bezoekje waard: Ze maken namelijk van overrijp groenten en fruit heerlijke producten die ook langer houdbaar zijn, zoals passata en chutneys. En dat vind ik een heel leuk Mitbringsel voor de liefsten thuis.

PS: In de directe omgeving van de fairTEILBAR vind je nog andere duurzame pareltjes en ook elbēn is maar een kilometertje lopen.

Stadthafen - Gebied in ontwikkeling

Inmiddels is het ‘s avonds en we zijn in een deel van Münster belandt dat het tegenovergestelde is van het oude centrum: de haven. Waar vroeger graan werd opgeslagen en bouwmateriaal werd vervoerd, bruist nu het culinaire en culturele leven van Münster.

Aan de kade vind je hippe restaurants en bars, de kunsthal voor moderne kunst en lokale manufacturen. Bijvoorbeeld de glazen kaasmakerij Hafenkäserei. Hier kun je live meekijken hoe de lekkerste biologische kazen worden gemaakt. Vanuit het terras heb je zicht op de kade terwijl je geniet van een lekker kaasje en biertje.

Het was echt moeilijk kiezen welke verborgen parels ik voor je ging uitlichten. Ik heb nog een hele lijst die ik wel zou willen delen. Want er is zoveel te doen in Münster en wat zijn het allemaal leuke plekjes. Laat je het weten als er een deel 2 moet komen?

Of ga Münster gewoon zelf ontdekken op een korte stedentrip. En als je er bent, deel gerust je tips met ons op Instagram @heyhoneyguide. We kijken ernaar uit!

Liefs, 
Alea Sophie 

Meer Blogs - Grensverleggende ervaringen