Een aantal dagen geleden stapten mijn vriend en ik in de auto, klaar voor een bijzondere roadtrip door ons eigen land. De dagen hiervoor voerden de roadtrip ons door Drenthe en werden we verliefd op deze prachtige provincie. Lees hier het verhaal over onze route door Drenthe. Inmiddels is het tijd om deze hoek van Nederland achter ons te laten en onze roadtrip te vervolgen naar Giethoorn in de provincie Overrijsel. Wederom een deel van Nederland waar ik nog nooit ben geweest maar waar ik me de komende dagen aangenaam ver van huis voel. 

Verrassend Giethoorn - Het Venetië van eigen bodem

We besluiten om in Giethoorn te verblijven. Na het zien van menig filmpje van het door toerisme overspoelde dorp, had ik niet verwacht hier ooit terecht te komen. Maar door corona is de rust in deze populaire plaats weergekeerd. Daarbij verblijven wij niet in het toeristische centrum van Giethoorn, maar in het noorden. Hier is het altijd aangenaam rustig en minstens zo mooi als in het bekendere deel. 

Na een paar dagen in Giethoorn te hebben doorgebracht, ben ik helemaal om. Niet vaak heb ik zo’n idyllisch en schilderachtige plek gezien als deze. Ik vergaap me aan de vele waterwegen, de karakteristieke huizen en de prachtige natuur. Ook de omgeving van dit stukje Nederland is werkelijk fenomenaal.  

Tulden Farmhouse - Slapen in het noorden van Giethoorn

In het noorden van Giethoorn vind je de stijlvolle, kleinschalige bed & breakfast Tulden Farmhouse. Eigenaren Mirjana en Peter renoveerde deze prachtige woonboerderij uit het jaar 1890 tot het mooie pand dat het vandaag de dag is. 

De bed & breakfast bestaat uit twee kamers die beide beschikken over een mooie badkamer en een klein keukentje. Buiten heb je verschillende zitjes waar je heerlijk neer kunt ploffen na een dag de omgeving te hebben verkent. Rondom de bed & breakfast vind je allerlei mooie natuurgebieden. Wanneer je eropuit wil trekken kun je mee met Peter op een fluisterboot naar Nationaal Park Weerribben-Wieden of je huurt de fluisterboot zelf. Kano's, fietsen of SUP-boards zijn ook allemaal te huur bij Tulden Farmhouse. Ideaal!

Ons verblijf bij Tulden Farmhouse voelt als een ware vakantie. Elke ochtend genieten we in het zonnetje van een vers ontbijtje met verschillende streekproducten. We huren een bootje, wandelen door het centrum van Giethoorn vier kilometer verderop en zien veel van de omgeving. De huiselijke en ongedwongen sfeer bij Tulden Farmhouse doet ons weer opgeladen in de auto stappen na een aantal dagen. Een plek om te onthouden.

Vogelhut de Auken - Vogelspotten in stijl

Net boven Giethoorn staat Vogelhut de Auken van waar je een prachtig uitzicht hebt op het aangrenzende water. In het midden ervan ligt een eiland waar de hele tijd verschillende vogels af en aan vliegen. In de vogelhut hangt een kaart met uitleg over alle vogels. We spotten ibissen, bijzondere ganzen en zelfs lepelaars. 

Het pad naar de vogelhut is één kilometer lang en ook hier spot je allerlei dieren. Als onze voeten de grond raken bij een stukje dor gras, horen we iets wegschieten. Wanneer we beter kijken, zien we hoe een klein slangetje zich een weg door de bosjes baant. Hoe langer we hem volgen, hoe meer slangen we zien. Relaxed aan het zonnen op een tak. Onze ‘wildlife ervaring’ in de kop van Overijssel is compleet.

Het Waterloopbos - Een openluchtlaboratorium

Op zo'n 20 minuten rijden van Giethoorn, in het noorden van Flevoland, ligt het Waterloopbos. De naam trekt onze aandacht en wanneer we er meer over lezen, zijn we nog enthousiaster. Dit bos deed in de jaren zestig namelijk dienst als openluchtlaboratorium waar geëxperimenteerd werd met water. 

Verschillende waterwerken, zoals de Deltawerken, zijn hier destijds op schaal nagemaakt om de werking van water te onderzoeken. Alles werd met de hand gedaan en dat kostte vaak ontzettend veel tijd. Hoewel de experimenten ontzettend belangrijk waren, kwam er al snel een moderner alternatief voor het uitvoeren ervan. Daarom werd het Waterloopbos verlaten. Vandaag de dag is het bos uitgeroepen tot Rijksmonument en kun je nog altijd de ruïnes bewonderen van dit openluchtlaboratorium.

Er zijn verschillende wandelroutes door het Waterloopbos. Wij kiezen voor de Havenroute van 3 kilometer die ons langs een groot aantal waterkundige modellen leidt. De showstopper is absoluut het enorme golfslagbad van 200 meter lang waar destijds de werking van golven werd onderzocht. Nu is het een kunstwerk waar je helemaal doorheen kunt lopen. Pas heel wat uurtjes later stappen we weer de auto in. Wat een bijzondere plek!

Nationaal Park Weerribben-Wieden - Een kanoparadijs in de kop van Overijssel

Giethoorn ligt praktisch in Nationaal Park Weerribben-Wieden, hét kanoparadijs van Nederland. Tja, dat mogen we natuurlijk niet overslaan. Vol goede moed huren we een kano.

Dit laagveenmoerasgebied is met een oppervlak van ruim 10.000 hectare het grootste van Noordwest-Europa. Door de vele waterwegen is dit hét kanoparadijs van Nederland en ook vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.

De laatste wolken drijven net weg als we onze gehuurde kano in het water laten. Rondom het nationale park zijn er talloze plekken om een boot te huren en ook veel accommodaties hebben wel een bootje liggen, zoals bij ons het geval is. Als onervaren kanoërs besluiten we rustig te beginnen met een route van ongeveer zeven kilometer die ons door de Wieden en het rustige noorden van Giethoorn leidt.

Het is een van de vele routes die je kunt varen; ze staan overigens ook allemaal goed aangegeven langs het water. We genieten van de bijzondere vogels die voorbij vliegen, de uitgestrekte landschappen van de Wieden en later van de idyllische beelden van Giethoorn. Heerlijk! 

Wil je meer tips over Giethoorn? Honeyguide Anne-Floor overnachtte hier op haar eigen eilandje, gaaf! Lees haar verhalen hier

Na ruim 800 kilometer door Nederland te hebben gereden, komt onze roadtrip tot een einde. Als we de straat weer inrijden thuis en ik mijn backpack uitlaad, voelt het echt alsof ik heel lang en heel ver weg ben geweest. Voor avontuur hoef je Nederland helemaal niet uit, blijkt maar weer. En het is zo makkelijk om gewoon eens de auto te pakken en een windrichting uit te rijden die je nog niet kent. Er valt zoveel te ontdekken. Zonde om het niet te doen, toch?

 

Liefs, 

Laura