Giethoorn staat in Nederland nou niet bekend als vredig oord waar je in alle stilte kunt rondstruinen (of varen). Geloof het of niet, maar ook in Giethoorn zijn verborgen plekjes. Ben jij altijd nieuwsgierig geweest naar het 'Venetië van het noorden', maar ontwijk je liever de hordes Chinese toeristen? Lees dan de tips in dit blog. Voor de rest die 'Giethoorn ervaring' liever elders opdoet, heb ik wat alternatieven onderaan dit blog geschreven. Voor ieder wat wils, laten we maar zeggen.

Giethoorn: massatoerisme of verborgen parel?

Filmmakers Ilja Kok en Willem Timmers schetsen in hun documentaire Ni Hao Holland op indrukwekkende wijze een beeld van Giethoorn. Namelijk door de ogen van Chinese toeristen die massaal naar dit kleine dorpje komen. De inwoners van het dorp kennen inmiddels de nodige woordjes Mandarijn om duidelijk te maken dat de bezoekers niet welkom zijn in hun privé achtertuin.

Bijzonder overnachten in Giethoorn - Droom zacht

Als je toch van Giethoorn wilt genieten, in alle rust en zonder omringd te zijn door andere toeristen, raad ik je aan te overnachten op je eigen eilandje. Dit natuurhuisje in Giethoorn ligt op een privé eilandje en komt samen met een eigen bootje.

Met dit bootje kun je naar het centrum van Giethoorn varen om een hapje te gaan eten. Ook vaar je zo het rustige natuurgebied in, zodat je van dichtbij kunt genieten van de omgeving waar je tijdens je ontbijt al naar aan het staren was. Het huis heeft namelijk gigantische glazen ramen om optimaal van de natuur te genieten. 

Super vriendelijke verhuurders - Persoonlijk contact

De verhuurders haalden ons op een speciaal ophaalpunt op, waar je eenvoudig je auto kunt parkeren. Ze kwamen speciaal met een grotere boot waar je zo met al je bagage op kunt stappen. Ook haalden ze ons weer op na het verblijf. Tijdens ons verblijf konden we gewoon een berichtje sturen als we vragen hadden. Deze persoonlijke aanpak heeft ons verblijf zeker nog leuker gemaakt!

Bezoek aan Giethoorn - Beste periode voor een

Als je even weg wilt van de massa, denk je misschien niet meteen aan Giethoorn. Ik zal je ook zeker niet adviseren om Giethoorn in het hoogseizoen te bezoeken. Toen ik op deze unieke locatie verbleef, was het oktober. Ik vond het ontzettend meevallen met de drukte buiten het centrum.

 

Vaarroutes - Tussen de groene landerijen

In Giethoorn vind je diverse prachtige vaarroutes tussen de groene landerijen. Ook zijn er verschillende kleine eilandjes waar je eenvoudig aanlegt. De meeste van deze eilandjes worden bewoond door een groot aantal watervogels en vormen de perfecte plek om eventjes tot rust te komen in het zonnetje (liever niet tijdens het broedseizoen in het voorjaar). Dus zeker in het prachtige natuurgebied rondom Giethoorn vind je stilte en veel rust! 

Natuurlijk is het centrum ook hartstikke leuk om doorheen te varen, maar hier zal je wel veel toeristen tegen komen.

Alternatief voor Giethoorn - Ontdek ook:

Giethoorn wordt niet voor niets het Venetië van het Noorden genoemd. Een replica à la Giethoorn vind je niet snel elders in Nederland. Wat je wel vindt zijn authentieke dorpjes die nog onbekend zijn bij de massa. Zo heb je Spakenburg, wat volgens Honeyguide Laura een goed alternatief is voor een dagje in Volendam, maar wat mij betreft ook een prima alternatief voor een dagje Giethoorn. 

En als je net als sommige Chinese toeristen liever in iemands achtertuin rondneust, bekijk dan eens het aanbod van Campspace. Hier vind je bijzondere mogelijkheden om te overnachten in mensen hun achtertuin. Honeyguide Cathe zette haar favorieten hier voor je op een rijtje.

Liefs, 
Anne-Floor

PS. Anne-Floor is Honeyguide ambassadeur en heeft daarnaast ook haar eigen blog Travel With. Een reisblog vol reisinspiratie weg van de massa.