Hoe meer ik om me heen kijk in mijn woonplaats Breda, hoe meer kunstwerken ik spot. Af en toe zie ik ineens een nieuwe, soms is er eentje weer weg. Tunneltjes zijn opgeleukt, muren vertellen verhalen en parkeerplaatsen komen tot leven. Nee, dat de stad Breda kleur mist zul je niet snel iemand horen zeggen. Het is Blind Walls Gallery die deze welkome kunst op straat verzorgt en met deze stadswandeling ontdek je de verhalen van Breda.

Kunst op straat - Over Blind Walls Gallery

Het team van Blind Walls Gallery zorgt voor een museum in de straten van Breda. Toegankelijk voor iedereen. De kunstwerken zijn altijd geïnspireerd op de verhalen van Breda uit het heden, verleden en de toekomst. De ontwerpen en locaties voor de schilderingen worden bepaald in samenwerking met het stadsarchief en door in gesprek te gaan met locals die al vele jaren in Breda wonen. Vervolgens is de eer aan zowel nationale als internationale kunstenaars om elke muur tot een nieuwe parel te maken.

De kunstwerken van Blind Walls Gallery zijn een combinatie van streetart en cultureel erfgoed. Leuk feitje: in 2017 ontving Blind Walls Gallery hier de Brabantse Erfgoedprijs voor. Het bijzondere werk dat zij verrichten wordt dus goed opgemerkt. Maar dat kan ook bijna niet anders met een collectie van inmiddels ruim 85 muurschilderingen. En de inspiratie is nog lang niet op.

Normaal gesproken kun je mee met een tour van Blind Walls Gallery zelf, maar vanwege de maatregelen rondom corona is dit nu even niet mogelijk. Wel zijn er twee routes te downloaden, zodat je zelf een stadswandeling in Breda kunt ondernemen. Ik besloot hier een beetje mijn eigen draai aan te geven en stelde een route samen van mijn favoriete murals van Blind Walls Gallery. Klaar voor 8 kilometer aan streetart?

Godin van de Landbouw - Poort van de Schoenmakers

Ik start mijn route bij de Poort van Schoenmakers. Al vaker liep ik hier langs, mezelf afvragend wat de schilderingen in het steegje betekenen. Dankzij de QR-code van Blind Walls Gallery die vaak naast een mural hangt, krijg ik direct antwoord op mijn vraag. 

De kunstenaar, Sam van der Weijden, woonde in zijn studententijd in het toenmalig anti-kraakpand waar vandaag de dag de muurschildering op pronkt. Dit pand bleek vroeger een stadsboerderij te zijn, genaamd “Het Wit Lam”. In de schildering maakte Sam een combinatie van de plattegrond van Breda destijds, de godin van de landbouw en natuurlijk mocht het witte lam zelf ook niet ontbreken.

Isakov - Akkerstraat 16

Door naar het centrum van Breda. Aan de zijkant van de Molsparking pronkt een bijzondere en kleurrijke schildering op de muur van een van de huizen. De bewoonster van het huis - Annie van Gils - woont al heel haar leven op deze plek. Precies zo’n bijzondere Bredanaar waar Blind Walls Gallery graag mee in gesprek gaat over een nieuwe muurschildering. 

Toen haar gevraagd werd wat er op de muur moest komen, zei ze zonder twijfel dat de Maria Hemelvaartkerk terug moest komen. Deze kerk werd in de jaren ‘60 - na jaren het straatbeeld van deze plek te hebben gedomineerd - gesloten. Ondanks hevige protesten van buurtbewoners. Dankzij de mural is de Maria Hemelvaartkerk weer teruggebracht in het straatbeeld in dit deel van de stad. Geweldig, toch?

Rob & Robin - Molsparking

Nu we dan toch bij de Molsparking zijn, lopen we deze kunstzinnige parkeerplaats helemaal over. Misschien verwacht je de woorden ‘kunstzinnig’ en ‘parkeerplaats’ niet in één zin maar in Breda kan het. De Molsparking is namelijk helemaal versierd met kunstwerken van Blind Walls Gallery.  Voor mij springt de mural Rob & Robin eruit vanwege het bijzondere verhaal van Annie van Gils. De vrouw die al haar hele leven naast de Molsparking woont. 

Als kind was buitenspelen er niet bij wanneer je opgroeide in dit gebied vol bedrijven. Haar achtertuin van slechts een paar tegels groot, vormde de enige plek om te spelen destijds. Kunstenaars Rob en Robin wisten dit gevoel van gebrek aan ruimte en het komen en gaan van voertuigen door de ogen van een kind, goed vast te leggen in deze muurschildering. 

Joris & de Draak - Doelsteeg

De Doelsteeg is een kunstwerk op zich. Hier vind je de ene muurschildering na de andere. De kleurrijke mural Joris & de Draak vertelt een interessant stukje geschiedenis van Breda.

Op de schildering zijn allerlei figuren druk bezig om een draak in elkaar te zetten. De draak staat symbool voor het Sint Jorisgilde, een Brabantse schuttersgilde. De werklieden die aan de draak werken, vormen een verwijzing naar de ambachtsschool die hier vanaf 1886 gevestigd was. Deze brandde in 1979 helaas af, maar de muurschildering houdt dit verhaal in leven.

100 jaar Lonka - Pioenroosstraat 1

Voor het volgende kunstwerk moeten we even een klein omweggetje maken naar de wijk Zandberg. Geen schildering dit keer, maar een werk van 3D panelen. Na wat gezigzag door de omliggende karakteristieke straatjes spot ik dan toch het kunstwerk van de Bredase kunstenares Mariette van der Meer op de zijkant van een huis.

Hier bevind je je op de plek waar van 1920 tot 1965 de eerste fabriek van London Caramel Works stond, ook wel bekend als Lonka. Ter ere van het honderdjarig bestaan van de zoetwarenfabrikant in 2020, ontwierp Mariette van der Meer het kunstwerk waarop het Lonka Meisje te zien is, de hoofdpersoon uit alle campagnes van Lonka destijds.

De Vlucht uit Breda - Tuinzigtlaan 22

Wat mij betreft mag je de volgende schildering niet missen. Het is een klein stukje buiten het centrum, maar dat is het waard. Het is een indrukwekkend gezicht, de enorme schildering op de zijkant van de flat in de wijk Tuinzigt. Onderaan de flat, staart een mysterieus meisje met ezelsoren me aan. Tijd om de website van Blind Walls Gallery weer even te raadplegen.

De schildering is geïnspireerd op het verhaal van De Vlucht, die plaatsvond toen de Duitsers Nederland binnenvielen in 1940. De toenmalige burgemeester van Breda, raadt alle inwoners aan te evacueren. Een groep trekt naar het Belgische dorp Sint Niklaas en schuilt hier in een meisjesschool. Onder hen was Bredanaar Willem de Kok met zijn gezin en hun ezel.

Klein probleempje: hij krijgt de ezel met geen enkele mogelijkheid de school binnen. Iets zegt hem dat hij naar het signaal van het dier moet luisteren en hij besluit verder te gaan. Diezelfde nacht wordt de school gebombardeerd. Het meisje op de muurschildering staat symbool voor dit verhaal. Ik ben diep onder de indruk. 

Street Art Frankey - Markendaalseweg

Terug naar het centrum. Een mooie plek om de route af te sluiten - met name als het donker is - is het zonnetje van Street Art Frankey. Een zonnetje van plexiglas en metaal, dat nooit ondergaat. 

Het kunstwerk werd gemaakt ter ere van het project rondom rivier de Mark die nu weer door het centrum van Breda stroomt. De Nieuwe Mark bestaat uit zogeheten Groene Kades die biodiversiteit in het centrum bevorderen. Dit zette Street Art Frankey aan het denken. Want was is er nodig om groen te bevorderen? Juist, de zon! En dan het liefst eentje die nooit onder gaat natuurlijk. Het kunstwerk in De Nieuwe Mark was geboren.

Dan rest mij nu alleen nog te zeggen: kies een mooie middag uit, laad je camera op, ontdek het museum op straat van Blind Walls Gallery en beleef met deze stadswandeling Breda op een geheel nieuwe manier. Veel plezier!

Liefs,
Laura