Of ik en mijn dochter het avontuur aandurfde om een weekend lang te unpluggen in de natuur? Gezien 2021 het jaar is om ja te zeggen tegen het onbekende, zeiden we ja tegen een bushcraft weekend in Nederland, waarbij we slapen in het bos en echt de tijd hebben om tot elkaar te komen. De voorpret kan beginnen!

Voorpret in de mail - Opdrachten en tips

Het concept voorpret snappen Gerty en Jimmy van Unplugged Outdoor als geen ander. In de eerste mailing voorafgaand aan ons ‘ouder-kind weekend’ ontvingen we de opdracht om “Lisdodde” te gaan zoeken. Dit zou een essentieel onderdeel uitmaken van het weekend. Makkelijker gezegd dan gedaan, weken gezocht, niets (binnen handbereik) gevonden.

Unplugged Outdoor - Buscraft ervaring in Nederland

Jimmy en Gerty zijn de drijvende kracht achter Unplugged Outdoor. Zoals ze het zelf omschrijven creërt Unplugged Outdoor...

een plek in de natuur waar jij onthaast en weer voet aan de grond krijgt. Letterlijk. Jij drukt op je UIT-knop en gaat met ons op pad om te ontdekken, ontmoeten en jezelf te zijn. Eenvoudiger leven, minder spullen, meer natuur: een gelukkiger mens.

Jimmy heeft veel ervaring met outdoor, hikes en bushcraften. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn diensttijd en verder aangewakkerd met verschillende outdoor opleidingen. Gerty komt uit jurken/hakken omgeving en gooide het roer om zodat ze meer in de natuur kon zijn. Dat de twee een passie hebben voor buiten zijn, spat eraf. Hun rust en kennis zorgen ervoor dat ik de knop wellicht sneller omgooi dan ik voor mogelijk had gehouden. Al twee uur na aankomst laat ik alles van mij afglijden, werp ik de telefoon in de hoek en begin ik met knoerthard buitenspelen.

Slapen in het bos - Kamperen / Creperen

Naarmate het weekend dichterbij kwam, werd de weersvoorspelling met de dag slechter. Ik begon mij lichtelijk zorgen te maken. Ik regelde een tent en een extra slaapzak, mailde Gerty en Jimmy met mijn zorgen en bekende dat ik nul tot geen kampeer ervaring had; of het wel echt goed ging komen.

De temperatuur daalde nog wat meer, richting vriespunt en ik vulde steeds meer tassen en kratten met thermokleding, laagjes en topte af met schapenvachtjes en een kruik. Ze verzekerde dat het allemaal goed ging komen en met frisse tegenzin trokken we richting Brabant. Het bos tussen Breda en Tilburg wachtte op ons.

Kennismaken met de groep - Mobiel uit, aandacht aan

We waren niet de enige tijdens het ouder-kind weekend, mede Honeyguide Nappie en haar dochter sloten ook aan en daarnaast waren er nog zes ouders met hun kind aanwezig. Een kort kennismaking rondje rond de groep leert dat de ene helft is opgegeven door hun partner, de andere helft wil zelf minder bezig zijn met telefoon en quality-time hebben met hun kind.

Nu ik dit opschrijf, besef ik mij dat het ene al automatisch het andere kan opleveren. De tijd die je niet besteed aan je telefoon (die miljoenen online vrienden van je) die aandacht zou al naar je kind kunnen gaan. Eerste les in de pocket, en een eye opener dat iedereen worstelt met ontsnappen aan de waan van de dag en aan je mobiel.

Wat leer je in een weekend Unplugged Outdoor? - Buscraften in een notendop

  • Tijdens een bushcraft weekend leer je een eigen shelter bouwen; van allerlei materialen een goede overnachtingsplek maken in het bos. Welke schors heb je nodig, welk mos is het beste en hoe zorg je dat je shelter enigszins stabiel, veilig en waterdicht is. Valt nog niet mee.
  • Je leert kaartlezen en schat zoeken; iets wat misschien mega moeilijk lijkt (en ook is) werd door Jimmy in enkele simpele stappen duidelijk gemaakt. Hoe werken coördinaten. Hoe lees je ze en belangrijker, als je verdwaald bent, hoe maak je duidelijk waar je bent? Vervolgens werd je met kaart het bos ingestuurd om te gaan schat zoeken. Van de vier groepen die weggingen, kwamen er maar twee met een schat terug. Om maar even aan te geven, hoe makkelijk het is.
  • Tijdens een bushcraft weekend leer je natuurlijk houthakken, snijden en krullen maken; hoe ga je veilig te werk met een bijl en een mes. Jaiks, spannend maar het gaat ons goed af.
  • Bij slapen in het bos hoort een kampvuur. Maar hoe maak je vuur? En met welke materialen maak je het meeste kans een vuur te kunnen maken? Van gedroogd Lisdodde naar houtkrullen, dunne houtjes tot houtblokken. En dat allemaal om je eigen pizza op het vuur te kunnen baken. Leuker gaat het echt niet worden.
  • Water filteren; iets wat de kinderen samen met Jimmy in het bos geleerd hebben. De zwarte handen leren mij dat er veel houtskool bij betrokken was.
  • Eigenlijk leer je veel meer, maar dat wil ik niet te veel prijsgeven omdat het ouder-kind weekend ondergaan de grootste les is!

Koken en ontspannen - Tot rust komen in het bos

Het weekend is overigens lang niet alleen bezig zijn. Het is vooral veel buiten zijn en keihard genieten. Dat laatste wordt verzorgd door Gerty, die een passie voor outdoor koken heeft ontwikkeld. Ze organiseert ook weekenden volledig gericht op outdoor cooking. Het is een wonder wat ze allemaal van het vuur aftovert. Van pannenkoeken, tot burgers, van wentelteefjes tot stoofpotjes en als klap op de vuurpijl zelfs pizza’s. Wat een feest, van ’s ochtends tot vlak voor het slapengaan zorgt ze ervoor dat het ons aan niets ontbreekt.

Mocht dit weekend nou naar meer smaken en geloof mij maar, dat gaat het doen; Gerty en Jimmy zitten vol plannen voor het buitenland. Ik hoorde ze al fantaseren over een wandelvakantie door Albanië inclusief bushcraft avonturen. Dat leek mij na dit weekend wel wat. Next level outdoor!

En voor alle ouders die nog twijfelen. Dit weekend gaat je een ervaring opleveren waar je nog lang op gaat teren. Bij twijfel zeg ik DOEN! Telefoon uit, natuur aan en gewoon keihard buitenspelen. Unplugged Outdoor organiseert dit jaar nog meerdere (ouder-kind) weekenden om aan deel te nemen.

Liefs,
Eliane

Dit blog is geschreven door Eliane Roest van benerwegvan.nl. Een reisblog over de mooiste kunst, cultuur en natuurtrips in Europa. Volg haar op Instagram voor een dagelijkse dosis van de mooiste sfeerplaatjes. De foto's in dit blog zijn gemaakt door Honeyguide Ngoc.

Meer avontuur en verbinding - Ontdek Nederland