Op uitnodiging van Luxe Sloepen Haarlem kregen wij, de redactie van Honeyguide, de kans om de verborgen pareltjes van Haarlem te ontdekken. Of je nu houdt van historische pracht, unieke boetiekjes of charmante straatjes, Haarlem heeft het écht allemaal. Ga je mee op verkenning?

1. Naald & Inkt - Een verborgen parel op het station van Haarlem

Terwijl Anne-Floor, Amanda en ik elkaar op station Haarlem ontmoeten, vertelt Anne-Floor dat ze net echt een verborgen parel heeft gespot op het perron. En wat voor een! Tussen platform 3 en 6 op station Haarlem ligt namelijk Naald & Inkt, een bijzondere plek voor fine line tattoos en kunst.

Tijdens ons bezoek worden we heel gastvrij ontvangen door Rianne en Thirza, de eigenaar en mede-eigenaar van Naald & Inkt. Ze vertellen ons dat mensen hier komen om hun verhalen vast te leggen in een uniek ontwerp. Je kunt hier zelf een tarotlegging doen waarna het resultaat omgezet wordt in een bijzondere tattoo. Hoe uniek!

Daarnaast hebben ze wisselende tentoonstellingen van getalenteerde kunstenaars. Elke twee maanden is er een nieuwe, gratis tentoonstelling om je wachttijd een artistieke twist te geven. Ze organiseren trouwens ook Wine & Paint-avonden. De exposerende kunstenaar laat je dan de fijne kneepjes van het vak zien, terwijl je geniet van heerlijke wijntjes.

2. Lunchen bij Anne & Max - Biologisch genieten

We beginnen onze dag in Haarlem goed met een lunch bij Anne & Max. Deze gezellige plek is favoriet bij velen voor ontbijt, lunch, een goede kop koffie of een borrel met vrienden. Hier ervaar je het huiskamergevoel, gecreëerd door knusse zithoekjes. Schuif aan de leestafel of nestel je in een van de fauteuils bij het raam; dit zijn de leukste plekjes van het restaurant.

Normaal gesproken delen we geen ketens bij Honeyguide, maar bij Anne & Max staat duurzaamheid echt centraal. Hun missie is om je gezonder de deur uit te laten gaan dan je gekomen bent. Alles is hier dan ook biologisch, lokaal en huisgemaakt. Mijn tip: probeer de ‘Droomcroissant’, een croissant gevuld met roerei, spinazie en een topping van bacon of zalm. Niet normaal lekker!

Je vindt Anne & Max in de Zijlstraat, op de hoek van het grote plein. Het restaurant is gevestigd in een prachtig 19e-eeuws pand met authentieke elementen, zoals de bakstenen muur en de oude boekenkast.

3. Varen met Luxe Sloepen Haarlem - De stad ontdekken vanaf het water

Na een heerlijke lunch bij Anne & Max vervolgen we onze route naar het water van Haarlem. Daar wacht eigenaar Arendo van Luxe Sloepen Haarlem ons op voor een rondvaart. Onze enthousiaste schipper Olivier vaart ons deze middag met een gigantische 100% elektrische boot door de prachtige grachten.

We varen van het Spaarne naar Zuid, de rivier die al het vaarwater in Haarlem verbindt. Het Spaarne is ouder dan de stad zelf en heeft een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van Haarlem. Vroeger werd het gebruikt voor handel, het brouwen van bier en als riolering.

Onderweg bewonderen we historische panden, varen we onder de bekende Catharijnebrug en Gravestenenbrug door en passeren de Waag, een van de meest kenmerkende gebouwen aan het Spaarne. Dit gebouw diende vroeger als gemeentelijk handels- en accijnskantoor en is nu een plek waar je heerlijk kunt eten en drinken. Ook varen we langs het Teylers Museum, het oudste museum van Europa, waar je alles leert over wetenschap en kunst.

4. Zelf varen of genieten van een rondvaart - Een fijn uitje

Wil je zelf een keer varen in en rond Haarlem? Luxe Sloepen Haarlem is dé plek om een sloep te huren! Je kunt met gemak met 10 personen per sloep varen en de boot eenvoudig besturen met een echt stuurwiel. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een kapitein de touwtjes in handen te geven. Op de boot waar wij op varen, kunnen maximaal 70 mensen mee, en er is zelfs een toilet aan boord! Liever een rondvaart? Dat kan ook! In 50 minuten vaar je over de grachten terwijl de schipper je alles vertelt over Haarlem.

Extra tip: naast de opstapplaats van de boot staat Molen de Adriaan. Combineer je rondvaart met een bezoek aan deze bijzondere molen uit 1778. De vrijwilligers van Molen de Adriaan vertellen je alles over de molen en de geschiedenis van Haarlem. Bovendien biedt de molen het mooiste uitzicht over de stad!

5. Struinen door de stad - Van hofjes tot boetiekjes

Van middeleeuwse straatjes tot monumentale panden en hofjes, Haarlem biedt een schat aan cultureel erfgoed. Wij stoppen even bij het Hofje van Bakenes, een van de twintig overgebleven hofjes in de stad. Wist je dat Haarlem ooit meer dan veertig hofjes telde? Dit hofje is het oudste nog bestaande hofje. Opgericht in 1395 door Dirck van Bakenes, bood het onderdak aan vrouwen van minimaal zestig jaar in zijn twintig huisjes.

Daarna verkennen we de charmante straatjes van Haarlem verder. Anne-Floor en ik zijn dol op katten, dus we vermaken ons prima tijdens de wandeling terwijl we allerlei katten tegenkomen! Onderweg stoppen we bij gezellige boetiekjes en unieke doorkijkjes.

6. Le Petit Café - Een stukje Frankrijk in Haarlem

Tijdens onze wandeling door de stad stuiten we op een heel tof plekje: Le Petit Café. Een echt Honeyguide plekje als je het ons vraagt. Deze verborgen parel is een Franse bistro met een doorgang naar de historische boekenwinkel: De Vries Van Stockum. De inrichting geeft je echt even het idee alsof je je in Frankrijk waant. Zo staan er Franse kerkstoeltjes aan de tafels, zijn er oude deuren geplaatst en komt de bar uit een oud laboratorium. Elk element heeft een eigen verhaal, wat bijdraagt aan de unieke sfeer van Le Petit Café.

Strijk neer voor een cappuccino en croissant in de morgenzon, neem een boek mee (of trakteer jezelf op een nieuwe) en geniet van een lekkere lunch tijdens het lezen. Spreek af voor een glas wijn met een vriend(in) of kom uitgebreid dineren. Le Petit Café is de hele dag door een hotspot mét uitzicht op de boeken!

Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt om zelf eens op pad te gaan naar Haarlem, zeker in combinatie met een rondvaart bij Luxe Sloepen Haarlem. Vergeet je jouw avontuur dan niet met ons te delen op Instagram door @honeyguide.nl en #heyhoneyguide te gebruiken? 

Liefs,

Krisja

 

Ga op ontdekking in Haarlem - Verborgen parels