Op een zwoele lentedag dompel ik me onder in knusse Hanzestad Zutphen, gelegen tussen Arnhem en Apeldoorn, voor een mini NL-stedentrip. Lang voordat ‘bio’ en ‘ambachtelijk' trendy en de norm werden, had Zutphen met een hechte antroposofische gemeenschap al biologische winkels.

Je vindt hier nu nog steeds tal van eigenzinnige winkels en initiatieven die een hoger doel voor ogen hebben. Daarom komt Zutphen op mij over als een stad van deze tijd. En dat in een entourage die geschiedenis ademt en op loop- en fietsafstand van prachtige natuur. Ik word er blij van.

Te zien en te doen - In Zutphen

Wandel over de Martinetsingel

Vanaf deze singel kijk je op de oude stadsmuur met de Walburgiskerktoren en de Drogenapstoren op de achtergrond. Op de voorgrond bevindt zich de Bleek, een stadstuin met oude fruitrassen, een kruidentuin van lunchcafé ByChiel en een moestuin.

Ga terug in de tijd bij de Pelikaan

Op dinsdagen branden koffiebrander Ruud of eigenaar Johan de koffiebonen in eigen koffiebranderij de Pelikaan. De geur die hierbij vrijkomt, komt je al op een afstandje tegemoet. Het interieur van de zaak van familie Wassink is in het ruim 200 jarig bestaan onveranderd gebleven.

Koffie- en thee fijnproevers van over de hele wereld plaatsen bestellingen bij deze hofleverancier. De populairste thee? Gerookte geurthee nummer 5: Earl Grey met lapsang souchong. De populairste koffie? Espresso Arabica Medium.

Shop eenvoud en schoonheid - stilleven, by Nord en Horta

Aan de Lange Hofstraat liggen woon- en lifestylewinkel Stilleven, conceptstore By Nord en bloemenzaak Horta naast en tegenover elkaar. De stoep van Horta is een genot voor het oog door de aankleding met potten en planten. Stilleven (‘calm and sustainable living’) doet haar naam eer aan en verkoopt producten die zonder uitzondering rust en eenvoud uitstralen. En bij By Nord haal je je hart op aan Scandinavische producten met een verhaal: van sieraden tot servies.

Waan je in Frankrijk en struin door de pittoreske stokroos steegjes 

Je vraagt je af waarom het nog geen Instagram hotspots zijn: de Heukestraat, de Barlheze en de Kolenstraat. Stokrozen en ander bloemige vrolijkheid groeien hier tegen de gevels. Met veel liefde toverden een aantal bewoners hun buurt om tot een kleurrijk rustoord midden in het centrum.

Ontspan aan de stad in de Tichelbeeksewaard

Steek de Oude IJsselbrug over en je hebt een mooi uitzicht op de IJsselkade met de witte gevels van statige panden en wandel een kort rondje van 1,3 km door de natuur.

Eten en drinken in Zutphen - Tips voor heerlijk

Smul van vegetarische tajines bij Marokkaans restaurant Sultani

Gastheerschap is eigenaar Fady op het lijf geschreven. En als je weet dat lokale bewoners elkaar hier bij Sultani treffen onder het genot van een borrel en hapje, dan weet je dat je je hier meteen thuis voelt.

Laat wijn over je tong rollen bij biowijnhuis Neleman

Good wine to save the world’, ‘Fucking good wine’ en ‘Make wine, not war’. Allemaal slogans uit de mond van Derrick Neleman, eigenaar van biowijnhuis Neleman, die wars is van wijnsnobisme.

De gepassioneerde ondernemer verbouwt een prijswinnende biowijn op een eigen wijngaard vlakbij Valencia. Elk aspect van de bedrijfsvoering staaft Derrick aan of het goed is voor mens en wereld. Bijvoorbeeld met de actie ‘kurk retour’ en het planten van 1 boom per 173 verkochte flessen.

Overnachten in Zutphen - Droom zacht

Slaap en ontspan in de 'hut in zut'

In het centrum, met de Berkel voor de deur, overnacht je bij Hut 16 in een tot sfeervolle B&B omgetoverde oude timmerwerkplaats. En hoe fijn: voor pure ontspanning kun je de privé wellness afhuren. Na een dagje stad is het heerlijk uitblazen in jacuzzi of Finse sauna.

Liefs, 
Simone

PS. Simone is een storyteller die altijd op zoek is naar oases van rust en schoonheid in natuur of stad, door haar omgedoopt tot de zogenaamde ‘calmspots’. Volg Simone via Instagram @simone_wit .