De provincie Flevoland heeft een geweldig aanbod aan streekproducten. Genoeg om vele Nederlanders van een lekkere maaltijd te voorzien. Zonde eigenlijk dat het meeste eten in de supermarkt vaak van ver komt. Hoog tijd dus om eens te onderzoeken hoe we onze groenten, vlees en fruit wat lokaler kunnen kopen.

Streekproducten zijn beter voor je gezondheid en het milieu

Als je lokale producten koopt, help je daarmee eigenlijk iedereen. Het heeft namelijk allerlei voordelen. Zo zijn streekproducten vaak biologisch, en dus een stuk gezonder. Daarbij valt er een stuk tussenhandel weg zodat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor wat ze produceren. Ook het milieu zal je dankbaar zijn; het gebruik van lokale producten scheelt heel veel vervuilende kilometers. En geef toe, groente en fruit halen bij een lokale boer in de provincie heeft toch veel meer charme dan de supermarkt.

Waar je deze streekproducten in Flevoland vindt? Nou, overal eigenlijk. Dankzij de vruchtbare provinciegrond is het een uitgelezen plek voor landbouw. Wat ooit begon met het verbouwen van aardappelen, uien en wortels, werd al snel uitgebreid met exotische gewassen als aubergine, quinoa, sojaboontjes en zelfs saffraan! Deze veelzijdigheid maakt dat menigeen niet snel uit geproefd is als het aankomt op de smaken van Flevoland. Ik dook in het ruime aanbod van lokale ondernemers op de webpagina van Flevoland Koop Lokaal, en maakte het volgende lijstje van mijn favorieten. 

1. Wijngaard & Boerderijwinkel Maronesse - Steenwijkerweg 23, Marknesse

In de mooie natuur van het noordoostelijke puntje van Flevoland ligt Wijngaard & Boerderijwinkel Maronesse. Een duurzame wijngaard waar Roland en Bianca al enige jaren biologische en lokale wijnen maken. In de boerderijwinkel naast de wijngaard verkopen ze ook andere wijnen uit de regio. Regelmatig worden er rondleidingen of wijnproeverijen georganiseerd, waarbij je een gedetailleerder kijkje in de wijngaard krijgt.

In de boerderijwinkel zijn naast wijnen uit de regio ook andere regionale producten te koop zoals aardappelen, eieren en groenten. Voor een groot aanbod aan streekproducten uit Flevoland ben je hier dus aan het juiste adres.

2. Opleidingswinkel Weet hoe je leeft! - Linnaeusweg 15, Almere

Deze streekproductenwinkel in Almere steunt niet alleen lokale ondernemers door hun producten te verkopen, er wordt ook een werkplek geboden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de opleidingswinkel leren zij op hun eigen tempo hoe het is om in een winkel te werken.

De opleidingswinkel beschikt over een eigen groentetuin, waar klanten ter plekke groenten en fruit kunnen kiezen die de winkelmedewerkers vervolgens vers voor hen oogsten. In de opleidingswinkel zijn allerlei streekproducten te vinden zoals vlees, jam en zelfs handgemaakt brood. De combinatie van de verse streekproducten en het maatschappelijke doel van de opleidingswinkel, maakt dat deze ook zeker in mijn rijtje met favorieten thuis hoort. 

3. Vers uit de NOP - Hannie Schaftweg 10, Emmeloord

Boerderijwinkel Vers uit de NOP staat voor heerlijk verse producten, rechtstreeks uit de Noordoostpolder. Al sinds 2003 verkoopt de familie Dieleman groenten en fruit van eigen bodem en allerlei andere producten uit de regio. Deze boerderijwinkel bij Emmeloord is ontstaan bij de uitbreiding van het bijbehorende akker- en groentebedrijf. De winkel verkoopt inmiddels allerlei producten uit de regio. 

Het doel van Vers uit de NOP is om zo lokaal mogelijk te verkopen, zodat tussenhandel niet nodig is en alle boeren een eerlijke prijs krijgen voor wat zij leveren. Daarbij heeft de boerderijwinkel duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Vers uit de NOP is lid van Stichting Veldleeuwerik die duurzame akkerbouw in Nederland stimuleert. Een boerderijwinkel met een duurzaam en maatschappelijk tintje; ik word er blij van!

4. Fruithal Smits - Sterappellaan 29, Zeewolde

Het fruitteeltbedrijf van de Familie Smits bestaat inmiddels al heel wat jaren. Sinds de jaren 90 kun je je hart ophalen in de boerderijwinkel als het aankomt op fruit. Aardbeien, appels, peren: je vindt het allemaal bij Fruithal Smits. Extra leuk is natuurlijk dat alles afkomstig is uit eigen boomgaard. Zo ook de vers geperste sappen van het zelf geteelde fruit die een lekkere verfrissing zijn op een warme zomerdag. In de boerderijwinkel vind je verder uitsluitend producten uit de regio van lokale ondernemers zoals uien, vlees en eieren.

Extra tip: midden in de boomgaard van Fruithal Smits kun je een boerenontbijtje of een fijne picknick boeken. Met fluitende vogels op de achtergrond, geniet je van allerlei lekkers zoals boerenyoghurt met fruit, verse sapjes en een boerenijsje als toetje.

5. Brouwerij de Kemphaan

Hier, in deze kleinschalige brouwerij in Almere, brouwt een groep vrijwilligers van de Almeerse Biergilde Gambrinus uitsluitend lokaal bier op biologische wijze. Dit doet het hart van menig bierliefhebber toch wel sneller kloppen. Bij lokaal bier komen ook allerlei lokale verhalen waar de historie van de stad en haar bewoners in terugkomen. Daarbij staat het vaak symbool voor ‘de smaak van de stad’, zoals hier ook het geval is met het karakteristieke Kemphaan bier. Brouwerij de Kemphaan biedt ook rondleidingen en proeverijen aan, zodat deze lokale ervaring ook een educatief tintje krijgt. Proost!

Wil je meer weten over de streekproducten in Flevoland? Neem dan eens een kijkje op de website van Visit Flevoland. 

Flevoland is een veelzijdige provincie waar juist op het gebied van streekproducten van alles te beleven is. Ga eens op ontdekking uit en maak kennis met de vele smaken van Flevoland. Veel plezier!

Liefs,

Laura