Nederland staat vol historische en bijzondere steden. In dit blog neem ik je mee naar de onbekendere parels in ons land. Ken jij deze bijzondere stadswandelingen in underdog steden Hattum, Vianen, Sittard en Dokkum al? 

Deze schilderachtige steden klinken je misschien bekend in de oren en ze hebben allemaal iets met elkaar gemeen. Deze steden ademen Nederlandse geschiedenis. Tot de oudste stad van ons land, de eind arena van de Elfstedentocht en de bloei van een van de meest succesvolle steden tijdens de Gouden Eeuw. Deze unieke stadswandelingen vertellen je de bijzondere verhalen van deze underdog steden en leren je meer over de geschiedenis van ons land.

Fountain wandelroute - Dokkum, Friesland

Dokkum is het meest noordelijke stadje van Nederland en is rijk aan geschiedenis. Deze Friese stad plaatste zichzelf op de kaart na de roofmoord op Bonifatius, maar wordt inmiddels door zijn inwoners en bezoekers ook gezien als een bedevaartsoort en een plek voor genezing. Deze stad lag ooit aan zee maar door de natuurlijke verandering van het eb en vloed daalde de hoge waterstanden en verloor het zijn naam als kustplaats.

Toch is er nog veel terug te zien van deze vestingstad en zijn vroegere handel. Ook kun je deze plaats kennen van zijn belangrijke rol in de Elfstedentocht. Dokkum is het keerpunt van deze bekende schaatstocht. De binnenstad, zijn nauwe straatjes maar ook de grenzen van de stad vol groen bolwerken ademen historische verhalen. 

De wandelroute
Tijdens een bezoekje aan deze stad is er genoeg te ontdekken. Tijdens de 11 Fountain wandelroute, wandel je in 3,8 kilometer door de eeuwenoude kustplaats Dokkum. Struin door het centrum en haar groene buitenwijken. Je bezoekt hier alle natuurlijke en historische hoogtepunten van Dokkum. Met de bijzondere organisch gevormde IJsfontein als startpunt bezoek je de Grote Kerk met overblijfselen van een belangrijk klooster en een unieke vruchtdragende moerbeiboom. Je waant je een weg langs de straatjes van Dokkum en zijn historische hoogtepunten. 

Naast het centrum bekijk je ook de schilderachtige huisjes aan de rand van de stad, korenmolens en de Woudpoortbrug met oude kanonnen die de stad ooit beschermden tegen rovers. De groene bolwerken maken dan weer plaats voor de drukke straten met een stop langs het Museum van Dokkum. Hier vind je alles over de geschiedenis van de stad. Je eindigt deze stadswandeling bij het Grootdiep. Het bruisende bourgondische deel van Dokkum. Hier kun je na deze kilometers heerlijk neerstrijken voor een koud biertje of warme kop thee.

Schilderachtige Hanzestad - Hattem, Gelderland

Deze stad is voor veel kunstenaars en schilders een inspiratiebron geweest en dat is ook niet zo gek. Omringd door haar prachtige natuur en landschappen halen veel kunstenaars hier inspiratie uit de uitgestrekte groene velden en blauwe Nederlandse lucht. Maar ook de straten in de binnenstad zijn fotogeniek te noemen. Met koopmanshuizen en de imposante stadsgracht straalt deze stad nog steeds zijn vroegere handelsgemeenschap uit.

Ooit was dit kleine stadje namelijk een van de meest succesvolle steden uit de Gouden eeuw dankzij de belangrijk handelspositie. De stad loopt over van charme. Daar draagt de IJssel, het polderlandschap en de diverse natuur van de Veluwe zeker aan bij. Deze hanzestad is niet alleen authentiek maar ook ontzettend divers.  

Hanze stadswandeling door Hattem
De bijzondere verhalen van vroeger liggen tijdens een stadswandeling door Hattem dan ook voor het oprapen. De Hanze Stadswandeling dwars door het historische centrum van Hattem neemt je mee terug in de tijd en maakt dat je de stad van een hele andere kant leert kennen. Wandel langs de Dijkpoort, de laatste stadspoort van Hattem. Maak een stop bij het Spookhuis en laat je verwonderen door voormalig kasteel Dikke Tinne. Deze stadswandeling is een leuke ontdekkingstocht voor jong en oud.

Wandel je de Hanze stadswandeling het liefst met een gids? Reserveer dan van tevoren, zo weet je zeker dat je een plekje hebt bij de tocht tijdens jouw bezoek aan Hattem. Liever op eigen houtje de stadswandeling doen? Dat kan ook! Haal een Hanzewandeling-boekje bij het Toeristisch Informatiepunt en ga zelf op ontdekking. 

Wandelen door de Vrijstad - Vianen, Utrecht

Vrijstad Vianen heeft haar bijzondere naam te danken aan een uniek stukje geschiedenis. Omringt door afwisselende natuur vol met grienden en gemengde loofbossen, bloeide deze stad op tot een verzamelplaats voor vreemdelingen met geld. Vianen was ooit een onafhankelijke staat en kan worden gezien als het Monaco aan de Lek. Met zijn bijzondere regelgeving en afwijkende politiek en godsdienst werd Vianen gelabeld met haar naam vrijstad.

Naast zijn historische stadskern heeft Vianen veel heerlijke streekproducten, gezellige terrasjes met uitzicht op de rivieren en rustgevende natuur. Er is dus veel meer te ontdekken achter de stadsmuren van deze vrijstad.  

Stadswandeling Vianen
Met zijn bijzondere geschiedenis is er tijdens een bezoek aan deze vrijstad genoeg te zien. Tijdens deze stadswandeling van 3 kilometer bewandel je het geschiedenisboek van Vianen met 32 bijzondere en historische plekjes. Je springt terug naar het jaar 1658 waar de trekvaart van Vianen is ontstaan. Wandel langs de oude paardenmarkt, de stadsmuur en de stadsgrachten. Ook de prachtige Gotische Kerk met Romaanse torens mag niet ontbreken, met kunstwerken van Paulus Reinhard.

Je struint langs eeuwenoude huizen, stadsboerderijen en oudemannenhuizen die je een kijkje geven in het leven van vroeger. Met veel afwisselende plekjes vol monumentale gebouwen is de stadswandeling gevuld met geschiedenis door de eeuwen heen. Van de romeinen, de bezetting van de Spanjaarden en de vesting van de stad stap je op elke hoek van de straat heel even in een tijdmachine.

Van stadspark naar stadspark - Sittard, Limburg

Sittard is onderdeel van Sittard-Geleen. De derde grootste gemeente van Limburg en wordt vaak overzien tijdens een bezoekje aan de meest zuidelijke provincie van ons land. De stad is een van de oudste steden die we hebben in ons kikkerland. Een stad met een bourgondisch hart, culturele schatten en historische pleinen gevuld met hartelijke restaurants en cafés.

Met als historisch pronkstuk de Basiliek die zijn titel als eerste Nederlandse kerk heeft behaald in 1883. Deze prachtige kerk is te herkennen aan zijn hoge toren en veelhoekige torentjes. Maar dat is niet het enige. Er zijn genoeg bijzonder plekjes te ontdekken bij een bezoek aan deze stad. Met 24 geheime tuinen in de oude binnenstad, de stadswal, Michiel Paterskerk en het best bewaarde immuniteit het Kloosterplein stap je bijna even terug in de tijd. 

Wandelen door Sittard-Geleen
Tijdens deze stadspark tot stadspark wandeling ontdek je zowel Sittard als Geleen. Met 10 kilometer in de benen ontdek je niet alleen de historische binnenstad en zijn cultureel erfgoed maar struin je ook door de groene delen van de gemeente. Je komt langs diverse plekjes als het Geleenbeek. Dit is prachtig natuurgebied met ook het Geleenbeekdal. Slingerend door het diverse landschap met elzen en enorme beuken maakt deze zijrivier van de maas dit natuurgebied compleet en idyllisch.

Een bijzonder plekje om even bij stil te staan is de Kapel van Pater Karel. Met een bijzonder historisch verhaal stoppen veel mensen hier om even te onthaasten en te reflecteren. Hier word je echt even stil, steek je een kaarsje op of laat je gebeden achter. 

Wanneer je nog niet iets meer tot rust wilt komen heeft deze stadswandeling in Sittard nog een bijzonder randje. Het behoort namelijk tot een route van de 11 Camini’s. Dit is een korte pelgrims ervaring met spreuken en opdrachten die je aarden met jezelf. Je zintuigen worden geprikkeld door de stilte van de natuur te ervaren. Het zijn dus eigenlijk twee routes in één.

Naast bijzondere verhalen en culturele hotspots zijn deze steden ook nog eens bruisend en bourgondisch. Na een stadswandeling in Dokkum, Vianen, Hattem of Sittard kun je ook terecht bij een van de gezellige restaurantjes en leuke boetiekjes. Ons kleine kikkerlandje heeft veel van deze verborgen pareltjes waar je uren kunt ronddwalen door de geschiedenis van ons land. Ik ben in ieder geval enthousiast, jij ook? 

Wanneer maak jij een bezoekje aan deze schilderachtige steden? Deel dan je mooiste plaatjes met ons op @heyhoneyguide, en vergeet ons ook niet te taggen #heyhoneyguide 

Liefs, 
Maxim

Meer Blogs - Op reis langs natuur & cultuur