Uitkijkend over de polders vanaf B&B Zuidoord, hoor ik bomen ritselen en vogels fluiten. Wat een pure rust ervaar ik hier. En dat op slechts 30 auto minuten van Rotterdam. Een hele andere wereld dan de drukte van de stad.

Ik heb het geluk dat ik deze prachtige streek twee dagen lang mag ontdekken. Te voet, per fiets en met de auto. De inwoners op Voorne-Putten zijn gastvrij en komen regelmatig even een praatje maken. Ze vertellen mij over de streek. Waarom ze hier nooit meer weg willen; dat heeft alles te maken met de uitgestrekte stranden en polders. Met de rust en ruimte.

De stranden van Voorne-Putten - Wandelen in Rockanje en Oostvoorne

De eerste dag van mijn weekendje weg op Voorne-Putten staat in het teken van de stranden ontdekken: ik wandel langs de kust van Rockanje en Oostvoorne.

Wist je dat op Voorne-Putten het enige zuidelijke strand van Nederland te vinden is? Het strand van Rockanje is het enige badstrand in Nederland wat op het zuiden ligt. Een heerlijke plek om te genieten van een strandwandeling, te kijken naar de kitesurfers of om in de zomer zalig te zonnebaden.

Naast het strand van Rockanje bezoek ik ook het strand van Oostvoorne. Al wandelend over het strand geniet ik van de rust en de kunsten van de kitesurfers. Voorne-Putten is een regio waar je als kitesurfer meer dan welkom bent. Bij Oostvoorne is er zelfs een stuk zee volledig toegewezen om te kitesurfen.

Restaurants op Voorne-Putten - Lunchen in Oostvoorne en Spijkenisse

In Oostvoorne wilde ik restaurant Aan Zee bezoeken. Een restaurant wat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Helaas was het restaurant gesloten, maar deze gaat zeker op mijn lijstje om nog eens te bezoeken. Het restaurant is bijzonder, omdat hier enkel op hout gekookt wordt. Eenmaal per jaar kan je zelfs enkel met hout betalen!

Hongerig van de zeelucht, ga ik op pad naar Spijkenisse om te lunchen bij Kerels aan de Maas. De naam zegt het al, het restaurant is gelegen aan de rivier de Maas. Een mooie plek, waar je heerlijk kunt eten, terwijl je geniet van het uitzicht over de rivier.

Overnachten op Voorne-Putten - B&B Zuidoord

Tijdens mijn weekendje weg op Voorne-Putten overnacht ik bij een prachtige plek; B&B Zuidoord. Gerund door moeder Nel en dochter Patricia. Wanneer wij het erf oprijden staat Patricia al op ons te wachten. Heerlijk zo’n ontvangst. Patricia leidt ons rond door de B&B, die van alle gemakken is voorzien. We hebben zelfs een eigen keuken! Met wat fijne tips van Patricia gaan we even later op verkenningstocht op Voorne-Putten.  

Fietsroute op Voorne-Putten - Bezoek Boerderij Zevenbergen

Voorne-Putten is bij uitstek een regio om heerlijk te fietsen. De tweede ochtend stap ik dan ook al vroeg op de fiets. Dankzij het knooppuntennetwerk, wat op Voorne-Putten goed is aangelegd, stippel ik mijn eigen fietsroute uit. Een route van 20 kilometer, maar je kan ook een vooraf vastgestelde route volgen, elk met hun eigen thema. Deze fietsroutes zijn te vinden op de website van Voorne-Putten.

Binnen vijf minuten fiets ik van B&B Zuidoord naar de Beningerslikken, waar een uitkijktoren me een prachtig uitzicht over het eiland en het Haringvliet biedt.

Langs het water vervolg ik mijn route naar Simonshaven. Net buiten het dorp vind ik hier de prachtige witte kerk van Simonshaven. Over de polders kijk ik zo tot aan Spijkenisse. Maar voor nu besluit ik mijn weg verder te vervolgen langs de Bernisse naar Zuidland. Een prachtige route die me volledig langs het water voert. Even waan ik me alleen op de wereld, heerlijk!

In Zuidland bezoek ik de ring en de kerk, waar iets bijzonders mee aan de hand is. De kerk van Zuidland staat namelijk scheef. En niet zomaar een beetje, Zuidland heeft zijn eigen toren van Pisa! In dit dorp vind ik ook boerderij Zevenbergen, waar heerlijke regionale producten worden verkocht. Ik ga dan ook naar huis met huisgemaakte pompoenjam en piccalilly.

Ruïne Ravesteyn - Heenvliet’s pracht

Terug bij de B&B verruil ik de fiets in voor de auto, want er staat nog een laatste stop op het programma.

In het prachtige dorp Heenvliet met zijn schitterende markt, bezoek ik de ruïne van kasteel Ravesteyn. Slechts enkele dagen per jaar is de ruïne opengesteld voor publiek. Voorbij de poort en achter de huizen op de markt staat ruïne Ravensteyn in een groene oase. Omringt door een prachtige tuin pronken hier de restanten van het kasteel wat in de Tachtigjarige Oorlog in 1572 is vernield. De ruïne is gerestaureerd, maar niet meer in ere hersteld.

Restaurant de Brielsche Aap - Dineren in stijl

Hierna sluit ik mijn weekend in Voorne-Putten af met een diner bij de Brielsche aap. Een bijzonder restaurant gelegen op een eilandje in Brielle. Het interieur is hier van de wc tot in het restaurant doorgetrokken. Ook een heerlijke plek waar je buiten onder de bomen kunt dineren, of geniet ‘s middags van een heerlijke lunch.

Het was een prachtig weekend in deze schitterende regio. Voorne-Putten heeft mij verrast met zijn weidsheid en prachtige dorpjes en schitterende natuur. Een aanrader voor een heerlijk weekendje weg in eigen land. Meer tips voor deze regio? Neem een kijkje in de Voorne-Putten eilandgids. En vergeet niet om de Honeyguide App te downloaden wanneer je op pad gaat!

Liefs,
Angelique

Lees meer blogs - Ontdek Voorne-Putten en omgeving