Breda wordt niet voor niets de parel van het zuiden genoemd. Deze bourgondische Nassaustad is de perfecte bestemming voor een dagje weg als je het mij vraagt. Breda staat bekend om het historische centrum, de prachtige omliggende natuur en natuurlijk om de Brabantse gezelligheid. Zelf ben ik geboren en getogen in Breda en daarom deel ik vol trots mijn favoriete plekken met je.

Bijzonder overnachten - Slapen in de achtertuin van een bredase local

Bij een geslaagde stedentrip hoort natuurlijk ook een origineel verblijf. Bed & Breakfast Het Huisje Breda is perfect als je het liefst in een kleinschalige verborgen parel overnacht. Op een kleine twee kilometer van het centrum ligt dit schattige chalet in de achtertuin van Jolande en haar dochter Guusje, in de bourgondische wijk Het Ginneken.

Eten en drinken - Unieke plekjes in Breda

Dé creatieve hotspot van Breda - Brandpunt
Weinig combinaties werken beter dan heerlijke koffie, originele cadeaus en creativiteit. Dit kun je allemaal tegelijkertijd ontdekken bij Brandpunt: dé creatieve hotspot van Breda. De meeste cadeaus in de winkel worden zelf met de hand gemaakt in het laserlab.

Leestip: Honeyguide Laura schreef al eens over de 7 leukste restaurantjes in Breda.

  • Brandpunt
  • Yirga

Zien en doen - Ontdek de parel van het zuiden

Niet de 9 straatjes, maar wel de mooiste straatjes - Bredase straatjes
Breda heeft net zulke mooie straatjes als Amsterdam. Mijn favoriet van de bredase straatjes is absolute de Sint Annastraat. Andere straten waar ook genoeg te zien valt, zijn de Nieuwe Ginnekenstraat, Sint Janstraat, Ginnekenweg, Veemarktstraat, Boschstraat en Haagdijk. Vergeet vooral niet langs te gaan bij mijn lokale winkels zoals Souk Breda en Casa Maria, of om aan te schuiven bij mijn favoriete restaurants KAMU en Tante Betsie.

Een rondje centrum - De verborgen Willem Merkxtuin
Breda ademt geschiedenis! Wandel langs het Kasteel van Breda, neem een kijkje in het Begijnhof of ontdek de boetieks in ´t Sas. Toe aan een pauze? Zelf ga ik graag naar het Valkenberg Park om de ganzen te voeren of naar de ‘verstopte’ Willem Merkxtuin. Deze groene spot midden in het centrum van Breda is voor veel mensen onbekend. In de tuin heb je prachtig uitzicht op de Lieve Vrouwe Kerk en merk je niets van de drukte in het centrum. De ingang van deze tuin zit in de Sint Annastraat, maar let goed op want je loopt er snel voorbij.

  • Sint Annastraat

Ontdek de singels vanaf het water - bootje varen Breda 
Wat is er nou leuker dan Breda leren kennen vanaf het water? Bij Bootje Varen Breda huur je zelf een bootje om de stad mee te ontdekken. Een rondje over de singels is zeker de moeite waard, maar durf ook buiten de gebaande paden te gaan richting het Markdal. In dit natuurgebied vaar je door een poort van wilgen en elzen die aan weerszijden van De Mark groeien. Meer ook even aan bij BAAI voor wat drankjes aan de waterkant. Bij BAAI heb je echt het gevoel dat je op een festival bent, dankzij het homemade decor en de unieke locatie aan de Markkade.

Een broedplaats voor creatieve ondernemers - Stek 
STEK is absoluut mijn favoriete plek in Breda. Een creatieve broedplaats in de industriële wijk Belcrum. Bij STEK hebben lokale ondernemers in de afgelopen jaren een bedrijventerrein met inspirerende infrastructuur ontwikkeld, door bouwmaterialen te hergebruiken. Wanneer ik bij STEK ben, eet ik het liefst homemade pannenkoeken bij Radio Pannenkoek, om daarna de zomeravond in te luiden met live muziek bij Houtje Touwtje Stro Gebouwtje.

  • Creatieve broedplaats Stek

Wil je nog meer inspiratie op doen voor een stedentrip in Nederland? Honeyguide Laura schreef een blog over Leeuwarden, Honeyguide Simone over de knusse Hanzestad Zutphen en Honeyguide Eliane over Deventer. Laat je helemaal onderdompelen in deze unieke steden.

Liefs, 
Anne-Floor

PS. Anne-Floor is Honeyguide ambassadeur en heeft daarnaast ook haar eigen blog Travel With. Een reisblog vol reisinspiratie weg van de massa.