Verblijven in een houten cabin in de ‘bush bush’, weg van de hectiek van de stad en onze moderne vluchtige maatschappij. Terug naar de natuur en naar de basis. Ontdaan van alle luxe vertragen en genieten samen met je partner, familie of vrienden. Kortom, op microavontuur. Dat is het concept van Nutchel in een nutshell. En ik mocht dat samen met mede-honeyguide Eliane deze herfst beleven in zowel het Nutchel park in de Belgische Ardennen als in de Franse Elzas. Een lang gekoesterde wens die in vervulling kwam. Ik neem je mee.

Nutchel Ardennen - In een mysterieus donker dennenbos

In een mysterieus donker dennenbos op een glooiend terrein ligt Nutchel Ardennen. Vlakbij het plaatsje Martelange, tegen de grens met Luxemburg. Zodra we onze auto op de parkeerplaats verlaten ruiken we de geur van hout en haard. Rook kringelt uit de pijpjes boven de verdekt en her en der verspreid opgestelde cabins tussen de hoge dennebomen. De sfeerverlichting boven een bospaadje brengt ons meteen in een ‘hygge’-mood. We worden allervriendelijkst ontvangen bij de receptie die zich in een blokhut bevindt. Een medewerker brengt ons en onze bagage in een elektrisch golfkarretje naar boven, naar het pad waar onze Tree Trunk Hot Tub cabin aan ligt. En dat is dan ook meteen de laatste keer dat we tijdens ons verblijf iets in de schoot geworpen krijgen. Want hierna zijn we op onze eigen survivalkwaliteiten aangewezen (alhoewel het personeel ons vast de helpende hand biedt mocht het echt nodig zijn).

Back to nature - Back to basics

Onze Tree Trunk Hot Tub cabin heeft door de hoogte en de ligging tussen de bomen wat weg van een boomhut. Het is in cabin-stijl ingericht. Denk: een tribal wandkleed, warme bijpassende cocoon dekens op de bank, houten meubels en emaille servies. Geen prullaria, alles is van nut.

In deze primitieve cabin is de centrale verwarming een houtkachel die we zelf aanmaken met de aanwezige houtblokken en die we de rest van ons tweedaags verblijf vooral ook moeten zien aan te houden om verzekerd te zijn van een aangename temperatuur in de cabin. De survival modus gaat aan. Met een kruiwagen vullen we onze voorraad houtblokken aan met blokken die centraal op het parkje onder een afdak liggen. Het is lang geleden dat ik voor het laatst achter een kruiwagen liep, maar omdat ik meteen de handen uit de mouwen moet steken voor de primaire behoefte aan warmte, is mijn hoofd direct gereset. Dit wordt een ander verblijf dan ik gewend ben, maar niks is beter voor de mens dan uit de comfort zone stappen, toch? Dit back to nature uitje is nu al geslaagd.

Het werkt er voor de rest ook allemaal net anders dan thuis. Het Nespresso-apparaat van thuis is hier een percolator waarmee we met gemalen koffie op het gasstel ons eigen vers gepruttelde koffie zetten. Het schilderij aan de muur is hier een metershoog raam dat van de vloer tot aan het dak reikt en een prachtig uitzicht biedt op het sprookjesbos en de van tak naar tak springende vogeltjes. Buiten is binnen en binnen is door de houten robuuste van stammen vervaardigde meubels ook weer buiten. Een houten kist die we vullen met koelelementen is hier de koelkast. Koken doen we niet op een inductieplaat maar op een eenvoudig gasstel of op de barbecue die op het vlonderterras staat. De afwasmachine is een teil die je vult met het warme water uit de ketel op de houtkachel. De cabin wordt niet verlicht door één druk op de lichtknop maar door de dansende vlammen van een olielampje. De mobiele telefoon is hier een boek, want er is geen wifi. Douchen doen we overigens gewoon onder warme waterstralen. Dus geen Wim Hof praktijken die je mogelijk wel zou verwachten.

Wanneer het vuur in de houtkachel dooft, duiken we vroeg ons bedje met cosy bedstede gevoel in. Gewapend met een gevulde warmwaterkruik. Door de kleine raampjes naast de bedden zijn we ook hier verbonden met de natuur.

Hottub op het dak - Geniet van het uitzicht

Mogen de meeste faciliteiten in onze Nutchel cabin als back tot basics betiteld worden, de continu warmgestookte hot tub op het dak is dat toch zeker niet. Deze bereiken we via een trap buiten om en is overdekt. Dus ook tijdens de regenachtige dagen dat wij er zijn, is het er prima toeven. Met een drankje erbij geniet je van een relaxte pauze na gedane ‘arbeid’ en een goed gesprek. Mochten we al niet los zijn gekomen van de hectiek van het normale leven door het rommelen in en rond de cabin, dan gebeurt dat nu wel.

Aan de wandel - In de omgeving

Tussen de back-to-basics bedrijven door trekken we er op uit voor meerdere korte wandelingen. Direct aangrenzend aan het park dwalen we heerlijk over de bospaden.Vanuit het dorpje Martelange, dat op een steenworp afstand ligt, lopen we zo natuurpark Boven-Sûre Woud van Anlier in met een houten loopbrug en een uitkijktoren. Daar vandaan bewonderen we de boomkruinen in allerlei herfstkleuren en hebben we mooi zicht op het kerktorentje van het dorp en het watertje wat onder de brug stroomt. Het is er niet groots en ontzettend bezienswaardig maar dat is nou precies de charme.

Creatief met groot en klein - Tijd en ruimte

Doordat we niet afgeleid worden door televisie, Netflix of telefoon is er tijd en ruimte voor creativiteit. Foto-ideeën die ik al lang heb, kan ik hier eindelijk ten uitvoer brengen. Op het prikbord in de cabin hangen tekeningen en kunstwerkjes van vorige gasten, want Nutchel nodigt haar gasten uit om hun creativiteit de vrije loop te laten en elementen uit de natuur te tekenen of bijvoorbeeld een dreamcatcher met takken en veren te maken. Voor kinderen zijn er maandelijks wisselende creatieve activiteiten, waar je je natuurlijk ook als volwassene (stiekem) op kan storten.

Nutchel Elzas - Op een bergflank

Na drie uur rijden vanaf het park in de Ardennen, door heuse haarspeldbochten en een prachtig lommerijk herfstlandschap, arriveren we bij het domein van Nutchel in Plaine in de Elzas. De cabins zijn grosso modo hetzelfde maar de setting is totaal anders. Waar de cabins in de Ardennen in het dichtbegroeide bos staan, staan ze hier juist net naast de bosrand op een open terrein op een bergflank. Het park is nieuwer (in 2021 geopend) en dat zie je aan de nog jonge begroeiing.

Vanaf het ruime terras van het hoofdgebouw, de Cosy Hut, met receptie, winkeltje en ontmoetings- en speelruimte kijken we de ochtend na aankomst uit op de mistflarden die door de vallei drijven en zo soms wel en soms niet het zicht op de tegenoverliggende heuvels ontnemen. Een uitzicht dat ik niet snel zal vergeten.

In dit park slapen we in de Up in the Air Canopy Cabin. Net als de Tree Trunk Hot Tub Cabin in de Ardennen een hoge cabin. Op de overdekte rooftop vinden we dit keer geen hot tub maar een picknicktafel en een hangmat. Al wiegend in de hangmat zie ik dan ook bij het ochtendgloren de zon opkomen en de lucht paars-roze kleuren. Ik hou ervan.

In de categorie ontspanning kun je bij Nutchel Elzas ook een saunagang reserveren a 15 euro per persoon per uur, om je daarna onder te dompelen in het koudwaterbad.

Kinderen meer dan welkom - Met de hele familie

Alhoewel kinderen in beide parken meer dan welkom zijn lijkt het park in de Elzas meer op kinderen ingericht. Zo is er een mini via ferrata, een klauter parcours en een kabouterroute in het bos. Bij de Cosy Hut zijn ook twee vuurplaatsen waar je broodjes kunt bakken of marshmallows kunt roosteren. In het aangrenzende bos hangen objecten die kinderen van de natuur maakten aan de takken en in de Cosy Hut ligt een ruim aanbod aan gezelschapsspellen. Een kinderparadijsje.

Ontbijt- en dinermanden - Smaken uit de streek

In beide parken bestellen we een ontbijtmand (beschikbaar in verschillende varianten), die je ophaalt bij de receptie. Hierin vinden we allerlei lokale en ambachtelijke producten. Denk aan kazen en biologisch vleesbeleg, zelfgemaakte jam, honing van een imker uit de buurt, een sapje, een eitje. Een fijn ernergierijk begin van de dag. In de Ardennen leggen we ’s avonds de inhoud van de bbq-mand op de bbq. We bestellen een vegetarische - en een gewone mand. Conclusie: beide zijn super smakelijk. Natuurlijk maken we in de Elzas een typische Elzasser maaltijd met de ingrediënten in de Munster kaasmand: Munster kaas, een gerookte worst, wat brood, Spätzle, een takje tijm, honing, geraspte wortelen en mosterd. Heel eerlijk: het is geen verfijnde maaltijd die wat zwaar op de maag valt maar die je eigenlijk ook niet mag missen om in de sfeer van de regio te blijven. Een slokje van de Elzasser bubbels die we in het winkeltje bij de receptie scoren, maakt het streekgerecht compleet.

Eenvoudig, bewust en slow leven - Duurzaamheid

Het hele concept van Nutchel is doordrenkt van duurzaamheid: eenvoudig, bewust en ‘slow’ leven, midden in de natuur. De parken liggen bovendien niet al te ver van ons eigen kikkerlandje en dat is ook een dikke pré in het kader van duurzaamheid. Inmiddels zijn we er namelijk wel van overtuigd dat er nog zoveel te ontdekken valt in eigen land en net over de grens, in de Benelux. En dat bewijzen de locaties van de parken wel: de landschappen zijn er echt anders dan in Nederland en er is veel erfgoed te vinden. Let wel: Je hoeft het park in principe niet af maar wil je meer zien dan liggen er in de cabins informatiemappen met tips voor bezienswaardigheden en activiteiten.

Niet alleen het overall gedachtegoed is duurzaam maar ook de verder invulling ervan:

Zo is er geen centrale verwarming en beperkt elektriciteit aanwezig, ontvang je een lampje op zonne-energie om de cabin te verlichten, wordt afval gescheiden om te recyclen, zit het eten van de ontbijt- en dinermanden in herbruikbare weckpotjes en in papieren zakjes, kun je vegetarische maaltijden bestellen, is het exterieur en interieur van natuurlijke materialen vervaardigd en kun je met de “plant you tree” activiteit je eigen boom planten in de Nutchel forest villages. Allemaal zaken die wij bij Honeyguide heel erg omarmen.

Conclusie: een verblijf bij Nutchel is een mooie duurzame back to basics belevenis, waarbij je je batterijen weer helemaal oplaadt door te genieten van de kleine dingen.

Liefs,

Simone

In en buiten Nederland - Unieke reiservaringen