Zwolle stond al lang op mijn lijstje. Toen ik door Zwolle Marketing en MarketingOost werd uitgenodigd om op een culinair avontuur in Zwolle te gaan, twijfelde ik geen moment. Hanzestad Zwolle heeft een rijke geschiedenis. Dit is nog goed voelbaar als je door de straatjes wandelt. Maar Zwolle beschikt ook over ontzettend veel toffe koffiebars, sterrenrestaurants en verborgen parels. Ik deel graag 7 hippe restaurants in Zwolle met je zodat je precies weet waar je moet zijn als je deze prachtige stad bezoekt.

1. Sam's Coffee - Klokkensteeg 2

De eerste locatie waar ik naar toe ga is Sam’s Coffee voor een koffie-workshop. Eigenaar Sam zet drie verschillende soorten specialty coffee met daarna de opdrachten de smaak van koffie binnen een smaakprofiel te plaatsen. Ondanks dat ik erg van koffie hou, laat mijn smaak mij enigszins in de steek want ik weet er maar één echt goed te plaatsen.

Wat ik het allerleukste aan Sam’s Coffee vind, is dat hier de focus ligt op een eerlijk product. Alle koffie is 100% traceerbaar. Eigenaar Sam werkt onder andere met families Perdomo Rojas en Rojas Zuñiga van Rojas Specialty Coffee. De koffie komt rechtstreeks van de koffieboeren uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

2. Boekhandel Van der Velde in de Broeren - Achter de Broeren 1-3

Je denkt misschien, een boekenwinkel in een lijstje met hippe restaurants in Zwolle? Maar deze boekenwinkel beschikt ook over Brasserie in de Broeren. Ik word hier meteen heel enthousiast van want ik ben gek op boeken en koffie. De brasserie is een fijne plek om koffie te drinken met een huisgemaakt gebakje, aan te schuiven voor een lunch of met elkaar te borrelen. Ik vind het broodje met Tynjetaler (een Friese gatenkaas), tuinkers, radijs en cherrytomaat superlekker klinken.

Deze boekenwinkel en brasserie is om nog een reden heel bijzonder. De boekhandel bevindt zich namelijk in een oude kerk sinds 2013. Het imposante gebouw is nog grotendeels in takt. Bewonder de bijzondere, kleurrijke glas-in-lood ramen, het gigantische orgel en gedoceerde plafonds.

3. De Librije - Spinhuisplein 1

Als je aan culinair Zwolle denkt, mag De Librije natuurlijk niet ontbreken. Dit sterrenrestaurant is van Jonnie en Thérèse Boer. Een diner bij Librije is echt een beleving. Hier komen natuur en ontspanning samen. Zo staan er in het restaurant kiemende groenten en kruiden zodat het verhaal achter de gerechten aan de gasten verteld kan worden. Er wordt gebruik gemaakt van regionale en duurzame streekproducten.

Tijdens mij bezoek krijg ik een rondleiding door het restaurant. We krijgen te zien waar privé diners worden georganiseerd en mogen een kijkje nemen in de wijnkelder. En als klap op de vuurpijl krijgen we drie kunstwerkjes op ons bord en een zelfgemaakte alcoholvrije cocktail om te proeven.

4. JaffaJaffa - Broerenkerkplein 13

Na een ochtend vol bezoekjes aan hippe restaurants in Zwolle, was het tijd voor nog een toffe plek. We gaan lunchen bij JaffaJaffa en ik kijk mijn ogen uit als ik binnenstap. Het kleurrijke interieur zorgt ervoor dat ik direct het gevoel heb dat ik ergens in het buitenland ben. Van groene tegeltjes op de bar tot tegels met print op de vloer. Aan het plafond wapperen lintjes van stof en glinsteren discobalen. Kortom, een fijne plek om even los te gaan met mijn camera!

De gerechten bevestigen het internationale gevoel. Op het menu staan streetfood gerechten van over de hele wereld. Van Azië tot het Midden-Oosten en van Afrika tot Zuid-Amerika. Alle smaken komen samen tot kleurrijke gerechten op het bord. Geniet van een pita met falafel, tahini-yoghurt saus, salade en sumak. Of laat je verrassen door de flammkuchen met pompoenpassata en halloumi.

5. De Gillende Keukenmeiden - Meerminneplein 7

Bij het lezen van de naam denk je misschien aan vuurwerk, maar een bezoek naar De Gillende Keukenmeiden is dan ook zeker een feestje. We sluiten onze lunch af op dit fijne plekje. Midden in de stad is een sfeervol terras gemaakt met bloemrijke hoekjes. We ploffen neer aan een grote overkapte tafel en worden ontvangen met een plateau vol (vegan) taartjes. Ziet er heerlijk uit toch?

Bij De Gillende Keukenmeiden is de missie: iedereen blij maken met homemade lekkers. Er wordt gebruikt gemaakt van lokale, duurzame, biologische en seizoensgebonden producten. Het eten van een taartje is dus niet alleen een fijn moment voor jezelf maar ook een duurzame keuze. Kies een gezellig tafeltje binnen of plof neer in de tuin voor een ontbijtje, koffie, thee, lunch of high tea.

6. Beautanica - Ossenmarkt 9

Het zesde restaurant op dit lijstje met hippe restaurants in Zwolle is Beautanica. Beautanica is een hele fijne plek voor iedereen die graag een wijntje drinkt. Je kunt er namelijk maar liefst 64 wijnen per glas tappen via een speciaal ontwikkelde wijnwand. Wil je liever eerst het wijntje proeven? Dan kan je ook een slokje tappen. De vinologen hebben wijnen van de beste wijnhuizen overal ter wereld geselecteerd. Diverse wijnen hebben zelfs internationale prijzen gewonnen!

Naast wijntjes, is het ook mogelijk om te borrelen of dineren bij Beautanica. Geniet in botanische sferen van kleinere gerechtjes die perfect zijn om te delen. Op de kaart staan verschillende veganistische hapjes. Laat je verrassen door de Cauliflower Crisp, Bao Bun Rendang of Sticky en Spicy Winterpeen.

7. Salty Seafood - Grote markt 3

Mijn culinaire ontdekkingstocht werd afgesloten met hét duurzame fine dining visrestaurant van Zwolle, Salty Seafood. Dit restaurant werkt samen met visser Hendrik Kramer uit Urk. Hendrik wordt gezien als een pionier in duurzame visserij. Zo weet je zeker dat het gerecht op je bord niet alleen overheerlijk smaakt maar ook nog eens op een milieuvriendelijke en eerlijke manier gevangen is.

We worden verrast met een aantal heerlijke, kleine visgerechten. Chef-kok Nino creëert samen met zijn team onvoorspelbare smaaksensaties. Verse vangsten worden gecombineerd met seizoensgebonden groenten waardoor het menu constant verandert. Zo diner je nooit met dezelfde gerechten.

Hopelijk ben je geïnspireerd door dit lijstje met hippe restaurants in Zwolle en ga je zelf binnenkort op een culinair avontuur. Naast hippe restaurants heeft Zwolle natuurlijk nog veel meer te bieden. Via deze pagina kan je korting krijgen bij verschillende locaties. Deel je avonturen met ons door #heyhoneyguide te gebruiken op Instagram.

Liefs,

Anne-Floor

Een culinaire ontdekking - Nederland