Amanda en ik (Anne-Floor) werden enkele weken geleden uitgenodigd door Bureau Toerisme Laag Holland om een prachtige fietsroute te ervaren. Vanuit Nijmegen en Breda ontmoeten we elkaar op Centraal Station Amsterdam. Klaar om aan deze fietsroute te starten, pakken we de metro naar Amsterdam Noord. Vanaf hier gaan we van start. De Fietsroute Toekomstbestendige Boeren neemt ons mee naar het serene landschap van landelijk noord.

Wat te verwachten - Grazende koeien en blatende schapen

Hier, te midden van uitgestrekte veenweiden en pittoreske dorpen zoals Durgerdam, Holysloot, Zunderdorp en Ransdorp, ontdek je een gebied dat al eeuwenlang een thuis biedt aan bijzondere dier- en plantensoorten, met een speciale nadruk op weidevogels. Het landschap heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de middeleeuwen toen turfwinning de koolstofrijke grond kenmerkte. Vandaag de dag wordt het veengebied voornamelijk gebruikt voor landbouw. Het beeld van grazende koeien en blatende schapen is een kenmerkend onderdeel van de omgeving.

Vanaf het metrostation rijden we langzaam uit het stedelijke gebied van Amsterdam-Noord. Al snel worden we omringd door groene velden die worden doorbroken door kleine dorpjes en boerderijen die aan de horizon verschijnen. Het is ongeveer 10 minuten fietsen naar onze eerste stop in Zunderdorp. Hier worden we opgewacht door Lieke bij het melkveebedrijf van haar vriend en de Jersey IJssalon. Lieke vertelt dat alle ijssmaken zelf gemaakt worden met verse melk en verse ingrediënten.

Verse ijsjes in allerlei smaken - Jersey IJssalon

Het is dan misschien pas 10 uur in de ochtend maar Amanda en ik kunnen niet wachten om zelf een ijsje te proeven. Er valt genoeg te kiezen. Traditionele smaken als aardbei, vanille en chocolade lachen ons toe maar ook verrassende smaken als bastogne-kaneel, citroen-limoen en yoghurt passievrucht trekken onze aandacht. Amanda kiest voor bastogne-kaneel ijs en wordt verrast door een kruidige smaak. Mijn keuze valt op het verse pistache ijs dat echt nog een nootachtige smaak heeft.

Lieke opent de ijssalon elke zondag, maar ze heeft wel altijd verse bakjes ijs in een vriezer staan bij de zelfbediening. Ook kan je hier een lekker verkoelend drankje pakken. In de zomermaanden plof je neer op een van de sfeervolle zitjes in de voortuin. Ideaal voor een pauze tijdens een fietstocht.

Zelf melk tappen - De melktap in Disseldorp

Na onze stop vervolgen we de fietsroute. We rijden door het landelijke gebied richting de biologische melktap van melkveebedrijf Disseldorp. Hier komen we aan bij een klein groen schuurtje met daarin een tap om verse melk te tappen. Amanda en ik zijn beide geen grote melkdrinkers maar na een korte proefsessie en boer-zoekt-vrouw-shoot in de deuropening geeft Amanda aan dat de verse melk toch wel echt lekker is.

Pannenkoeken als lunch - De Witte Swaen

We vervolgen onze route door groene velden waar de koeien en schapen vriendelijk kijken. Deze omgeving is precies hoe een toerist Nederland zou omschrijven en we genieten ontzettend van het buiten zijn. De route is in totaal 28 kilometer. Tegen de tijd dat we aankomen in Broek in Waterland is het tijd om te lunchen. We zetten onze fietsen weg bij de stalling van De Witte Swaen. Dit nostalgische pannenkoekenhuis is de perfecte plek voor een lunchpauze. We nemen plaats aan een van de sfeervolle zitjes en bekijken de kaart. Hier hebben ze echt veel keuze!

Gevels en bootjes fotograferen - Broek in Waterland

Broek in Waterland is echt een leuk dorpje om nog even rustig doorheen te lopen. Overal kom je fotogenieke hoekjes en straatjes tegen. Veel huisjes hebben een pastelkleurige gevel of leuke details aan de gevel hangen. Hier gaat het hart van elke fotograaf sneller kloppen. Aan het Havenrak ligt een authentiek winkeltje genaamd C. Pels en Zoon. Helaas is het als wij aankomen dicht maar we spieken via de ramen nog even naar binnen. De Broekerkerk heeft een unieke bestemming gekregen. Als we aankomen, zien we het terras liggen. In de kerk is een klein restaurantje gemaakt waar je koffie, taartjes of zelf broodjes voor de lunch kan bestellen.

Verse producten van het land - Boerderijwinkel Arken AE

Na een tijdje door landelijk gebied te hebben gefietst komen we aan bij een grote boerderij. Op het erf ligt Boerderijwinkel Arken AE. Als we aankomen worden we ontvangen door eigenaresse Nicole. In de boerderijwinkel liggen allerlei producten van het land en uit de streek. Verse zuivel, groenten en eieren bieden een pure smaakervaring. Ambacht en natuurlijke productie staan centraal, zonder kunstmatige toevoegingen. Proef de puurheid en de uitgebreide selectie verse specialiteiten. En ben je toe aan pauze? Plof dan even neer op een van de zitjes voor de boerderijwinkel. De kippetjes en honden dartelen gezellig om je heen.

Dwars door het weiland met de fiets - Pontje Holysloot

Terwijl we onze fietstocht door de groene polders vervolgen. Zien we bordjes waarop Pontje Holysloot staat aangegeven. Dit pontje hebben we nodig om aan de overkant te komen. Na een aantal bordjes staat er een pijl die naar het weiland wijst. We besluiten af te stappen en over het eerste ‘bruggetje’ in het weiland te lopen. Om bij het pontje te komen, moet je een stuk door de weilanden lopen en verschillende sloten oversteken. Als we bijna bij het pontje zijn, begint het opeens hard te regenen. Gierend van de slappe lach proberen we onszelf in een poncho te hijsen. We rennen door het weiland en komen aan bij een afdakje. Als het zo droog is, trekken we aan de bel en wachten we tot het pontje ons komt ophalen.

Terwijl we over het water van de Holysloter Die turen, zien we Veerman Wietse gewapend met paraplu het slechte weer trotseren. Als hij aankomt besluit hij toch ook maar even samen met ons te schuilen. Als de regen stopt, stappen we met onze fietsen op de veerpont en worden we naar Holysloot gebracht, dat aan de overkant van Broek in Waterland ligt.

Verse kaas en yoghurt - De Dikhoeve

Na ons avontuur op de veerpont stappen we weer op de fiets om onze route te vervolgen naar Zuivelboerderij Dikhoeve. Gelegen tussen de uitgestrekte weilanden van Waterland, houdt deze boerderij al bijna 300 jaar melkvee en produceert generaties lang kaas en yoghurt. Wat hen echt uniek maakt, is de focus op het maken van kaas van rijke schapenmelk op authentieke wijze, met de hand. Al hun producten zijn biologisch, waarbij ze volledige toewijding tonen aan bewust ondernemen. Als we aankomen staat boer Alex ons op te wachten. Hij vertelt vol passie over zijn boerenbedrijf en laat ons een kijkje nemen in de stallen.

Wil jij graag overnachten bij de boer? Bij de Dikhoeve staan diverse pipowagens waarin je kan overnachten. We genieten nog even van het uitzicht op de Ransdorper Toren en vervolgen de fietsroute naar onze laatste stop.

Dineren in Durgerdam - Restaurant de Mark

We sluiten de dag af met een diner bij Restaurant de Mark in Durgerdam. Hier zit je op een prachtige locatie aan het water. Bij Restaurant de Mark is een culinaire ontdekkingsreis gegarandeerd. In een warme, toch elegante sfeer wordt je nieuwsgierigheid gewekt door de verleidelijke gerechten die voor je staan. Hier draait alles om lokale, verse en seizoensgebonden ingrediënten. Oude favorieten krijgen een hedendaagse twist, terwijl klassiekers in hun pure vorm schitteren. Met slechts een handvol ingrediënten worden smaakexplosies gecreëerd.

Onze ervaring begint met een voorgerecht dat de zintuigen prikkelt. Amanda geniet van gepofte rode biet met roomijs van Zaanse mosterd, vergezeld van een verrassende vinaigrette van dennennaalden en framboos. Anne-Floor laat zich verleiden door geroosterde prei, knapperige granen en een intens smakende prei-jus met een vleugje hooi. Voor het hoofdgerecht worden we getrakteerd op een boterzachte vis met mosselen, groenten van het seizoen en een romige saus. Dit alles maakt onze avond bij Restaurant de Mark een onvergetelijke ervaring.

Deze bijzondere fietsroute is samengesteld door Bureau Toerisme Laag Holland, in samenwerking met het Recreatieschap Twiske-Waterland, het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer en de Provincie Noord-Holland, als onderdeel van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland. Stap op je fiets en laten we samen dit avontuur beleven, de natuur verkennen en de verhalen van de boeren ontdekken die hun best doen om dit prachtige stukje Holland te behouden voor de toekomst. Gebruik @honeyguide.nl en @laagholland of #heyhoneyguide en #laagholland op Instagram als je jouw ervaringen met ons wilt delen.

Liefs,

Anne-Floor

 

Mooie accommodaties in de natuur - Unieke ervaringen