Ben je op zoek naar een bestemming waar je, zonder onderweg je elektrische auto te moeten opladen, heerlijk door de wijngaarden kunt lopen? Een plek waar je nog wordt overvallen door rust, natuur, kunst en Belgische cultuur? Ga dan een weekendje naar de Haspengouw.

Haspengouw ligt op slechts een dik uur rijden vanuit Eindhoven en eenmaal daar vier je het leven in het Toscane van de lage landen. Althans, zo wordt het beschreven door de plaatselijke VVV. Dus pak je biezen voor een verrukkelijk Belgs avontuur en verken dit nog vrij onbekende gebied al fietsend of wandelend! In dit blog een aantal tips. 

Wanneer plan je een trip? - Verblijven in de Haspengouw

Deze Belgische streek is uiteraard op zijn allermooist als de bloesem van de fruitbomen in bloei staat. Het is vanwege het weer altijd een beetje een gokje wanneer dit precies is, maar vanaf half april zit je meestal goed. Of ga tijdens de oogstperiode in oktober, dan is het schijnbaar één groot feest op de chateaus en in de charmante dorpjes. Overigens heeft het gebied in ieder jaargetijde wel iets bijzonders. Ik was er zelf half november, perfect om van een late indian summer te kunnen genieten. Maar ook in de zomer en winter zal het hier fijn zijn vanwege de rust.

Wat te doen in de Haspengouw? - 4 tips voor je verblijf

De Haspengouw is na Zuid-Tirol de grootste fruitstreek van West-Europa, dus het is een flink gebied. Als je verblijft in de buurt van Borgloon, bekend als de parel van Haspengouw, zit je lekker centraal. Wanneer je in deze streek bent maak je natuurlijk een mooie wandeling of fietstocht door het fraaie landschap en geniet je lekker van de rust. 

Maar naast natuur en rust heeft deze streek nog zoveel meer te bieden. Zowel op cultureel en gastronomisch, als op historisch vlak kom je in de Haspengouw aan je trekken. En zelfs een dagje shoppen gaat hier prima. 

Mijn tips:

  1. Verblijf in een boshuisje zoals Loof cabin en wandel of fiets door het rustgevende glooiende landschap met fruitkwekerijen, vierkantshoeven, eeuwenoude dorpjes en kastelen.
  2. Bezoek een aantal PIT kunstwerken in Borgloon, waaronder het fameuze doorkijkkerkje
  3. Struin door de oudste stad van België Tongeren met op zondagochtend de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux en het pittoreske begijnhof dat stamt uit begin 17e eeuw.
  4. Ga shoppen in Hasselt en fiets de street art route met meer dan 60 kunstwerken. Je kan ook perfect een uitstapje naar Maastricht maken trouwens. Dat ligt maar op een kleine 20 km.

1. Loof Cabin - Overnacht in eco-lodge

In eco-lodge Loof Cabin laad je jezelf helemaal op. Ondanks dat mijn verblijf slechts 1,5 dag was, heb ik het idee dat ik wel een week weg ben geweest! Dit kwam voornamelijk door mijn fijne verblijf hier. Loof Cabin misstaat absoluut niet in een rijtje van design retreats.

De eigenaars hebben een über-gezellige cabin gecreëerd in de bossen bij Borgloon. Ze ontwierpen en bouwden het tiny-house helemaal zelf en het overtrof al onze verwachtingen. Een unieke plek met aan de ene kant een prachtig, dicht bos en aan de andere kant een uitgestrekte, glooiende vlakte. Door de uitzichten vanuit de grote raampartijen en het hooggelegen terras heb je het idee één met de natuur te zijn.

De inrichting is tot in de puntjes verzorgd met stijlvolle, warme kleuren en fraaie materialen. Denk aan stonewashed beddengoed met HK living sierkussens en ecologische verzorgingsproducten van Marcel’s Greensoap. Er is gelukkig geen Wifi en kabel tv, maar er liggen wel veel fijne boeken en tijdschriften.

De keuken nodigt uit tot het maken van lekkere gerechten met streekproducten (zoals stroop van de oude stroopfabriek in Borgloon!) en de manden vol droog hout roepen om binnen of buiten te genieten van een knapperend vuurtje. Je kunt met maximaal vier personen verblijven in Loof Cabin. Er zijn twee ruime slaapkamers en een badkamer met een heerlijke inloop regendouche. Buiten is een gaaf houten speelrek voor kinderen en er is ook een terras met wederom een top uitzicht. Deze locatie is echt te mooi om voor mezelf te houden!

2. Bezoek de PIT kunstwerken - Borgloon: de parel van de Haspengouw

Niks moet en niksen mag dus bij Loof Cabin, maar ik kreeg vooral volop energie door de omgeving. Tussen het niksen door trokken we er dus op uit. Als eerste maakten we een wandeling door de boomgaarden in Borgloon naar het beroemde doorkijkkerkje. Dit kunstwerk van architectenduo Gijs van Vaerenbergh heet officieel read between the lines en is niet voor niets het meest gefotografeerde object in België van dit moment.

Ondanks dat het geheel van staal is, gaat het op in de natuur en lijkt het te bewegen bij iedere verandering van het licht. Een andere bijzondere plek in deze omgeving is het Mariënlof klooster (ofwel de abdij van Colen) met omliggend wandelgebied en een PIT kunstwerk van Eneas Wilder undifined #158. Ook vind je hier het fietscafé van Colen. Wat een pech dat wij hier in november waren en het café gesloten was, want wat zal dit terras geweldig zijn om een drankje te doen na het verkennen van de omgeving.

3. Struin rond en verwonder - Tongeren: de oudste stad van België

Op de een of andere manier had ik het beeld van een nietszeggende, typisch Belgische middelgrote stad bij Tongeren, waar toevallig ook wekelijks een grote brocantemarkt plaatsvindt. Op zondagochtend trokken we er zonder grote verwachtingen op uit om een deel van de markt mee te pakken en we werden zeer aangenaam verrast door deze stad.

Tongeren blijkt de oudste stad van België en heeft een fantastisch begijnhof uit begin 1600. In Nederland ken ik de begijnhofjes in Amsterdam en Haarlem. Daar zijn het verscholen plekjes middenin de stad met een aantal woningen aan een hof. Maar hier in Tongeren kun je er makkelijk verdwalen. Het begijnhof, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, bestaat namelijk uit meerdere straatjes met eeuwenoude panden, kerkjes en zelfs een herberg. Wat een pracht en wat een rust. Zonder drommen andere toeristen om ons heen was het zo fijn om hier rond te dwalen. 

De Brocantemarkt

Vanuit het begijnhof loop je zo richting de brocantemarkt. Niet te missen, want het is enorm. Straten, hallen en parkeergarages waren gevuld met marktkraampjes met antiek en brocante. De rust die we in het begijnhof vonden was hier ver te zoeken. Tweedehandswinkelen is populair en beter voor het milieu.

Het viel me op dat ook de terrassen al vroeg vol zaten. Heerlijk bourgondisch genoten stelletjes al om half twaalf in de ochtend van een glas wijn met een goed gevulde vissoep. Wij sloten ons bezoek aan het verrassende Tongeren af met een lekker smoske, typisch Belgisch broodje met zoveel beleg er tussen dat je het niet kan eten zonder te morsen, bij het gezellige café ‘t Poorthuis.

4. Streetart en shoppen - Een uitstapje naar Hasselt

Het Belgische Hasselt ligt net over de grens bij Eindhoven. Als je van winkelen houdt dan zit je hier goed! Je vindt hier winkels van alle bekende merken, maar ook kleine boetiekjes. Ook al is het op een steenworp afstand van Nederland, je hebt hier echt het idee dat je in een mondaine buitenlandse stad ronddwaalt. Op zondag zijn de winkels gesloten (wat een genot!), zodat je andere dingen kunt doen.

Wij besloten om een deel van de street art route te lopen. In Hasselt zijn zo’n 60 panden opgesierd met street art. Bij het toerisme bureau kan je een route halen, maar helaas voor ons was ook het bureau gesloten op zondag. Daardoor liepen wij op de gok door de stad en ontdekten we bij toeval en door te vragen een aantal muurparels. Erg leuk om te doen en zo een stad op een hele andere manier te ontdekken. Niet te missen is het kunstwerk van de bekende Spaanse street art artiest Belin op het kruispunt van de Fonteinstraat met de Schoolstraat. De volgende keer huren we een fiets en doen we de hele route!

Al zin gekregen in een weekendje naar de Haspengouw? Vergeet niet je avonturen met ons te delen en tag @heyhoneyguide op Instagram

Liefs,
Christy