Als ik aan een wijngaard denk, dan zie ik mezelf vrijwel meteen verdwalen tussen de wijngaarden in Zuid-Frankrijk. Mijn hoofd brengt me naar een klein Frans dorpje, waar lokale mensen hun heerlijke wijn verbouwen. Niets is minder waar, want zo’n klein stukje Frankrijk vind je ook in ons eigen land! Op meerdere plekken in ons land, waaronder het prachtige Groningen.

een ander stuk van Nederland - Onderweg naar

Tijdens een roadtrip in een vintage Volkswagen busje door Groningen, had ik de mogelijkheid om bij Groot Maarslag op bezoek te gaan bij Elma. Zij heeft naast haar prachtige boerderij, een wijngaard aangelegd waarmee zij per jaar een paar duizend flessen produceert en verkoopt. Bij aankomst in ons volkswagenbusje voelde het gelijk als een ander stuk van Nederland. Een prachtige boerderij, ontzettend veel struiken met waanzinnige bloemen en een uitzicht over de heuvels van Groningen.

Als wijnliefhebber is het heel interessant om een tour door een Nederlandse wijngaard te doen en het bewijst nog maar eens dat we voor veel dingen helemaal niet naar het buitenland hoeven te gaan. Bij Wijngaard Hof ‘t Hogeland waan je je dus in een klein stukje Frankrijk op Nederlandse bodem. De hoogteverschillen op haar land geven dit nog een extra duwtje in de rug, want op het hoogste punt van het land kijk je over de gehele wijngaard heen.

Wijngaard Hof van 't Hogeland - Het ontstaan van

De reden voor deze wijngaard ligt bij de aardbevingen in Groningen. Helaas woont ze op de lijn waar veel aardbevingen plaatsvinden, waardoor haar boerderij veel schade heeft opgelopen. Om deze schade en de kosten te compenseren, heeft ze besloten om de wijngaard aan te leggen. Het is een prachtige toevoeging aan het land en voor de omgeving. Het verdient meer naamsbekendheid, want de lokale mensen die ik tijdens de dagen in Groningen heb gesproken, waren niet allemaal bekend met de lokale wijngaard die ze op een paar kilometer afstand kunnen vinden!

Voordat we begonnen met de rondleiding door de wijngaard, hebben we eerst nog in het Groningse zonnetje gekletst. Ze vertelde over de aardbevingen en het begin van de wijngaard, haar eigen verbouwde groenten en fruit, en haar boerderijdieren. Naast de wijngaard heeft ze namelijk ook een aantal varkens, kippen en paarden. Deze dieren genieten hier van vrijheid en hebben een ontzettend fijn leven.

Daarnaast verbouwt ze dus haar eigen groente en fruit (deels in een kas) op het land en het is bewonderenswaardig hoeveel verschillende soorten groente en fruit op haar land groeit. Je kunt zonder problemen een heerlijke maaltijd op tafel zetten van alles wat op haar land te vinden is.

Een rondleiding in de Wijngaard - Langs druivenranken

De wijngaard is groter dan het lijkt en je vergeet de wereld om je heen als je tussen de bomen doorloopt. De trossen druiven die eraan hangen zijn niet te missen en de één is nog groter dan de ander. Indrukwekkend als je erdoorheen loopt, net zoals het uitzicht over de wijngaard en het platteland. Dat is een uitzicht die het verdient om twee keer benoemd te worden, want het is werkelijk waar prachtig.

Het is dus een behoorlijke wijngaard, waar Elma duizenden flessen wijn per jaar uithaalt. Tijdens ons bezoek hadden we de mogelijkheid om een wijn uit 2019 te proeven en daar zeiden we natuurlijk geen nee tegen. In één van haar schuren, die een authentieke charme heeft, heeft Elma een houten tafel met krukjes neergezet. Dit is een plek waar je een wijnproeverij kunt houden met vrienden en familie, terwijl je geniet van het uitzicht en de katten die hier en daar langs je been zullen schieten. Het leven staat hier, op het terrein van Elma’s wijngaard, even stil en geeft je de mogelijkheid om van de vrijheid en buitenlucht te genieten.

Eten en drinken in de omgeving - Proef de wijn

Uit eigen ervaring kan ik stellen dat de wijn heerlijk is en mocht je in de omgeving gaan dineren, dan heb je zomaar de kans dat je een wijn uit Elma haar wijngaard drinkt! Haar wijn wordt namelijk verkocht in verschillende restaurants, waaronder steakhouse André Dokter, waar we de avond daarvoor hebben gedineerd. Het is het zeker waard om bij het uitkiezen van de wijn te kijken of er een lokale wijn tussen zit. Zo ondersteun je lokale ondernemers zoals Elma! En hoe leuk is het om een Nederlandse wijn te drinken?!

Het was een hoogtepunt tijdens de roadtrip door Groningen met een volkswagenbusje, maar buiten het feit dat de wijngaard prachtig is en de wijn ontzettend lekker is, was het vooral Elma die de ervaring nog veel specialer maakte. Met veel openheid en passie vertelt ze over haar leven in Groningen, haar geliefde boerderijdieren en de passie voor de wijngaard die haar veel plezier (en goede wijn) brengt. Om eerlijk te zijn is dat altijd mijn favoriete kant van een activiteit zoals deze, want je hoort vaak de meest indrukwekkende verhalen.

Het is een ware parel in Groningen die zeker het bezoeken waard is. Mocht je (nog) niet deze kant op trekken, bekijk dan eens of er wellicht een wijngaard bij jou in de buurt zit. Wie weet zit er wel ergens een verstopt en kan ook jij binnenkort van Nederlandse wijn genieten!

Liefs,

Melissa

Ontdek meer van Groningen - Lees alle blogs