Ik heb echt een zwak voor Amersfoort. Vandaar dat het voor mij geen straf was om een aantal tips op te zoeken voor een duurzaam dagje Amersfoort. Ik hou ervan door de middeleeuwse stadskern te lopen met zijn oude huisjes en grachten. Het lijkt net Amsterdam of Utrecht, maar dan minder druk. De combinatie tussen de rijke historie van deze stad en het moderne stadse leven, is wat een stedentrip naar Amersfoort juist super leuk en uniek maakt.

In principe is Amersfoort al op zichzelf een plek waar we bij Honeyguide van houden. Maar daar komt nog bij dat de gemeente wil dat Amersfoort in 2030 CO2-neutraal en afvalloos is. Ook willen ze een circulaire economie opbouwen. De stad is een broedplek voor talloze duurzame initiatieven. Er zijn zoveel leuke plekjes te ontdekken en bijzondere dingen te beleven. Dit zijn mijn tips voor een duurzaam dagje Amersfoort.

1. Eten en drinken in Amersfoort - Met een duurzame twist

Liefde (voor een plek) gaat bij mij altijd door de maag. Naar mijn mening kan je veel over de ziel van een plek leren als je de smaken van de stad gaat proeven. Amersfoort barst van restaurantjes met een duurzame twist. Op je duurzame stedentrip in Amersfoort mogen deze twee plekken zeker niet ontbreken op je lijstje:

DLC Restaurant

Mijn eerste aanrader is DLC Restaurant. DLC staat voor Daily Local Cooking. De naam zegt het dan ook al. Ze serveren overheerlijke gerechten met pure, eerlijke ingrediënten uit de streek. In de kas en in de moestuin van DLC kweken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt groenten die ook verwerkt worden in de keuken. Zo krijgen ze een kans om mee te doen met de maatschappij. Ik vind dit een super mooi initiatief! Ook de inrichting van het restaurant vind ik heel mooi. Het laat zien dat gerecyclede materialen alles behalve oud en vies zijn, maar juist heel veel sfeer kunnen brengen.  

Bij Daphne in de Kas

Ook mijn tweede tip is een kas. Midden in de Amersfoortse wijk Vathorst vind je Bij Daphne in de Kas. Deze biologische lunchroom in een glazen kas is zeker mijn persoonlijke favoriet. Je hebt het gevoel alsof je midden in de natuur bent, terwijl je binnen een korte tijd in het bruisende centrum van Amersfoort staat. Een uniek plek om te lunchen of een kop koffie te drinken. De gerechten zijn zo veel mogelijk gemaakt met streekproducten en verse ingrediënten uit hun eigen moestuin. Mijn favoriet van de kaart: huisgemaakte asperge-ei salade met bieslook.

  • Terras bij Daphne in de kas
  • Interieur DLC restaurant Amersfoort

2. Shoppen in Amersfoort - Duurzame winkels

Natuurlijk zou een dagje Amersfoort niet compleet zijn zonder een uurtje shoppen (of twee). Ik probeer wel bewust na te denken over wat ik ga kopen. Heb ik dit écht nodig? Onder welke omstandigheden is dit product gemaakt? Gelukkig zijn er in Amersfoort genoeg winkeltjes waar we zonder slecht geweten kunnen rondsneuven.  

Een betere wereld met BLUR

BLUR is een plek voor producten die goed doen. Maar wat is nou goed? Bij BLUR bedoelen ze daarmee producten die op een of andere manier iets bijdragen aan een betere wereld. Ik vind dit een super mooie gedachte en ga daarom ook graag langs bij deze unieke winkel. Voor eerlijk geproduceerde kleding, gerecyclede of upcyclede producten, streekproducten, bijzondere evenementen en inspirerende lezingen ben je hier zeker aan het juiste adres. 

  • Actie Zero Waste winkel SMIR
  • Winkel BLUR your life

3. Cultuur en natuur - Op pad in deze duurzame stad

De ene houdt van de natuur, de andere is een cultuurliefhebber. Bij mij is dit heel erg afhankelijk van de dag. Vandaar dat ik eigenlijk altijd beide optie onderzoek wanneer ik een stedentrip plan. 

Park Randenbroek

Voor mijn dagje in Amersfoort wil ik het liefste zo dicht mogelijk bij de stad blijven, maar vind je daar wel natuur? Net buiten het centrum ligt Park Randenbroek. Het landgoed is een mooie plek om even tot rust te komen en te genieten van de natuur, en dat midden in de stad. 

Kunsthal KAdE

Voor de cultuurfans onder ons is kunsthal KAdE een aanrader. Hier komt kunst, architectuur, design en beeldcultuur samen. Ze organiseren regelmatig tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse en moderne kunst. De perfecte plek om cultuur te snuiven en zonder dat is een stedentrip niet compleet vind ik.

 

  • Uitzicht landhuis Park Randenbroek
  • Expositie Kunsthal Kade

4. Overnachten in Amersfoort - Slapen op een unieke locatie

Amersfoort heeft nog zoveel meer te bieden, dus een dagje is misschien niet genoeg. Ik heb daarom ook nog even naar een bijzondere overnachtingsmogelijkheid gekeken. Just in case dat je jouw stedentrip Amersfoort wilt uitbreiden met een dag of twee.

Het Spuihuisje

Mijn persoonlijke favoriet is het Spuihuisje, een schattig, kleinschalig en romantisch huisje midden in het kloppende hart van Amersfoort. Het rijksmonumentje biedt plek voor twee á drie personen. 

Met deze tips is een duurzame en leuke stedentrip bijna verzekerd. Het enige wat je nu nog nodig hebt, is goede zin en een leuk gezelschap. Als je een van onze tips uitprobeert, laat je het ons dan weten? Tag ons in je Insta-stories @heyhoneyguide of gebruik de hashtag #heyhoneyguide. We zijn benieuwd wat je tijdens je duurzaam dagje Amersfoort alles gaat zien en beleven! In onze bestemmingsgids van Amersfoort vind je nog meer inspiratie. 

 

Liefs, 
Tessa