In dit blog deel ik vier bijzondere plekjes om te winkelen en te eten en drinken in de stad Breda. Deze unieke locaties zorgen allemaal op hun eigen manier voor een positieve impact door aandacht te besteden aan bijvoorbeeld het milieu, dieren of mensen. Bij een bezoek aan deze plekjes is het niet alleen de unieke ervaring die het hem doet, je draagt zelf ook bij aan een betere wereld. En dat voelt goed! 

1. Op de thee bij de Familie Snorhaar - Nieuwe Haagdijk 40

Aan de rand van het centrum vind je het kattencafé Familie Snorhaar, een lunchcafé met wel een heel hoog knuffelgehalte. In het café wonen zes asielkatjes die dankzij het kattencafé allemaal een nieuw, fijn thuis hebben gekregen. Daarbij is de familie dit jaar uitgebreid met de kitten Cleo, die ook dolgraag wordt vertroeteld tijdens een bezoekje aan het café. De katten zijn natuurlijk de sterren van het café en hun welzijn staat voorop. Als bezoeker word je dan ook gevraagd om een 'kattenbijdrage' van €2,50 die vervolgens onder andere gebruikt wordt voor vaccinaties en het inkopen van kattenvoer.

Wat is er te doen?

In het café kun je terecht voor een kopje koffie of thee of een van de zelfgemaakte lunchgerechten. Daarnaast worden er allerlei activiteiten georganiseerd zoals workshops, spelletjesavonden en om de week op donderdagavond kun je er zelfs deelnemen aan een yoga lesje. Dat alles in het gezelschap van een paar spinnende katten natuurlijk. Om te reserveren en voor meer informatie over het café kun je een kijkje nemen op de website. En dan kan het zomaar zijn dat je binnenkort aan de koffie zit met Juffrouw Pruim of een ander lid van de Familie Snorhaar.

  • Familie Snorhaar Kattencafe in Breda
  • Familie Snorhaar Kattencafe in Breda

2. Mini woonwarenhuis Casa Maria - Ginnekenweg 71

Wanneer je op zoek bent naar unieke spulletjes voor je interieur, eindelijk eens met een origineel cadeau aan wilt komen of houdt van artikelen met een verhaal, is Casa Maria the place to be. Dit mini woonwarenhuis verkoopt allerlei handgemaakte en authentieke spulletjes afkomstig uit verschillende landen. Op deze manier proberen ze ambachtslieden in derde wereldlanden te steunen en dat is hartstikke hard nodig; door massaproductie in fabrieken houden deze zelfstandige ambachtslieden het hoofd amper boven water. Wanneer je iets koopt bij Casa Maria kun je ervan uit gaan dat de producten voor een eerlijke prijs zijn ingekocht en onder goede werkomstandigheden zijn geproduceerd. Toch wel een hele fijne gedachte en een super initiatief.

  • Casa Maria in Breda
  • Casa Maria in Breda

3. Koffie en creativiteit bij Conceptstore Brandpunt - Reigerstraat 16

Een dynamische mix van koffie, winkel en creativiteit. Dat is Brandpunt in Breda. De koffie die hier wordt geschonken is de zogeheten fairchain koffie van Moyee. Fairchain wil zeggen: een eerlijke balans tussen koffieproducent en koffiedrinker. Geen uitgebuite boeren dus en ook geen extreem hoge prijzen voor een kopje koffie. Dingen als dure marketingcampagnes worden namelijk achterwege gelaten bij Moyee. Smaakt de koffie toch lekkerder door. Bij Brandpunt kun je ook terecht voor een kopje thee en ook deze heeft een verhaal. De thee komt van Het Theezaakje, dat betekent 100% biologische thee, die samen met mensen die lastig aansluiting vinden bij de arbeidsmarkt, wordt gemaakt .

Brandpunt voor creativiteit

Naast een goed en eerlijk kopje koffie of thee kun je in de winkel bij Brandpunt ook terecht voor unieke producten en speciaal design. De meerderheid van de producten is zelfgemaakt. Ter plaatse, in het heuse laserlab, kunnen de meeste producten ook zelfs persoonlijk op maat gemaakt worden. Wederom een uitgelezen plek voor het vinden van een origineel cadeau dus. Brandpunt is hiernaast ook een ontmoetingsplek voor creatieve ondernemers. Regelmatig is er een “Creative Coffee”; een moment om andere creatievelingen en ondernemers te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en te netwerken.

  • Brandpunt Breda
  • Brandpunt Breda

Deze unieke plekjes in Breda zijn stuk voor stuk waard om een bezoek aan te brengen. Daarnaast draag je ook bij aan een betere wereld door deze winkels te steunen. Het zijn kleine dingen maar ze zijn zo leuk en belangrijk. Dus ga eens op onderzoek uit, ontdek en draag een steentje bij! Veel plezier.

Liefs,
Laura