Ik groeide op tussen de koeien, de akkers en de weilanden van Brabant. Ergens in een gehucht tussen Den Bosch en Eindhoven. Hier kreeg ik een aardig beeld van hoe voedsel groeit en bloeit, meer dan menig stadskind denk ik. Zoals veel Brabanders ben ik dan ook trots op alle heerlijke producten die we hier produceren. 

Maar ondanks dat ik de akkers van dichtbij zag veranderen, denk ik dat ik - en velen met mij - de relatie met de oorsprong van ons eten zijn verloren. Vaak weet ik niet eens hoe een product dat ik in de supermarkt koop, groeit. Of waar het geproduceerd wordt. Tijd om dat te veranderen. Om die reden wilde ik graag de keten 'van veld tot vork' beleven. Van de Moestuinroute van Den Bosch tot aan De Proeffabriek in Veghel en lekkere fietsroutes die ertussen liggen. Even terug naar de oorsprong van het typisch brabantse eten wat ik op mijn bord vind.

Moestuinroute van Den Bosch - Ontdek de streekproducten

Vroeger gingen de boeren van Sint-Michielsgestel wekelijks naar Den Bosch om hun producten op de markt te verkopen. Dat deden ze met veel trots. Sinds oudsher is dit dorp de moestuin van Den Bosch. 

Tijdens de Moestuinroute treed je in de voetsporen van de boeren. Op de fiets wel te verstaan. Je fiets door het beeldschone Brabantse landschap en proeft onderweg lokale producten. De fietsroute brengt je langs de weiden in Dungen, waar de befaamde Poule Den Dungen scharrelen. Deze Dungense kippen staan bekend om hun (h)eerlijke smaak. Ze leven bijna tweeënhalf keer zo lang dan een normale kip en ze scharrelen de hele dag in de buitenlucht. 

De Moestuinroute van Den Bosch begint bij Hotel-Café-Restaurant Boer Goossens in Den Dungen. Nadat je een Brabants worstenbroodje hebt opgepeuzeld en de tas koffie weer leeg is, stap je op je fiets. Laten we de omgeving van Den Bosch verkennen! De route voert je langs een kamelenvoerderij, een aardbeienautomaat en natuurlijk de wei waar de Poules Den Dungen rondlopen. 

De fietstocht eindigt bij Boer Goossens, waar je ook begon. Hier wacht een lekker koel drankje op je en een Poule Den Dungen kroket. Eet smakelijk! Ik vind deze fietsroute zeker een aanrader. Het is een heerlijke manier om de omgeving te ontdekken en de streekproducten van Den Bosch te proeven.

Ontdek Oerlekker Maashorst - Wandel- en fietsroutes

Ook in de regio van De Maashorst kun je een fijn ommetje maken. Vakmensen produceren hier met veel liefde oerlekkere streekproducten. Tijdens de wandel- en fietsroutes van Oerlekker Maashorst kun je de smaken van de streek proeven. Ik vind het zelf altijd heel fijn om in de buitenlucht te zijn en nieuwe dingen te ontdekken. Zeker als het om eten gaat, dan zeg ik nooit nee! 

Smaken verschillen en zo ook de routes. Mijn favoriete route is het rondje Ravenstein-Berghem-Geffen-Oss. Bij de Wilskracht Stadsbrouwerij begin je met een lokaal biertje. Daarna fiets je vanuit Ravenstein richting Berghem en passeer je onder andere Landerij vanTosse. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. De route brengt je langs akkers met granen, cranberryvelden en fruitboomgaarden. Bij Paddenstoelenhuis Van Voirle sluit je uiteindelijk de dag af. Dit is een van mijn favoriete restaurants in de buurt. Hier serveren ze de omgeving op je bord.

De Proeffabriek in Veghel - Op smakelijke tour

In een fabriek waar vroeger voer werd gemengt, op de Noordkade in Veghel, vind je nu De Proeffabriek. Een supermarkt met streekproducten, een bakkerij, een bierspecialist, een koffiebranderij en een foodhal in één. Hier laten de smaakmakers van zich horen. Tijdens een audiotour kan je het culturele verleden en het culinaire heden van de Proeffabriek ontdekken. Tijdens de tweeënhalf uur durende tour proef, ruik, zie en beleef je alles wat de Noordkade te bieden heeft.

Mijn tip: Je krijgt altijd een kopje zelfgebrande koffie of cappuccino van de Noord Coffee Roasters, maar je kunt er ook voor kiezen om de tour af te ronden met een lunch en/of wijn- of bierproeverij. Zo krijg je de complete ervaring wat mij betreft.

Brabant heeft op culinair gebied zoveel te bieden. Hopelijk inspireren deze routes en eettips je om wat vaker stil te staan bij waar ons eten vandaan komt. Ga erop uit en proef de smaken van typisch brabants eten uit mijn mooie regio! Bekijk ook de bestemmingsgids van De Maashorst en Den Bosch als je nog meer uit je bezoek van deze regio’s wilt halen. 

Liefs, 
Tessa