Ongelezen mails wegwerken, appjes beantwoorden, Facebook af scrollen en zorgen dat ik alle verhalen op Instagram bekeken heb. Een heuse dagtaak heb ik er aan. En dit is waarschijnlijk herkenbaar voor veel mensen. Niet bepaald om lekker zen van te worden. Af en toe betrap ik mezelf erop dat ik verlang naar gewoon even offline zijn. Even geen push notificaties en afleidingen. Op deze white spots - plekken zonder verbinding - kan dat gelukkig heel makkelijk.

Waar vind je nog plekken zonder bereik?

Helemaal offline gaan voelt misschien een beetje spannend, dat geef ik toe. Want wat als ik nou iets belangrijks mis? Maar eerlijk, zo’n digital detox idee voelt ook wel heel lekker. Ik had niet verwacht dat er in Nederland überhaupt plekken zouden zijn waar je echt geen bereik hebt. 

Het VPRO programma Tegenlicht maakte hier een bewustmakende documentaire over waarin duidelijk wordt dat er nog maar bar weinig plekken op de wereld zijn zonder bereik. Het lijkt een speld in een hooiberg zoeken. Gelukkig heeft de VPRO naar aanleiding van de documentaire een app gemaakt om de zoektocht naar deze nogal verborgen plekjes makkelijker te maken. Met de White Spot app kun je over de hele wereld de plekken zien waar (nog) geen bereik is: de white spots. En goed nieuws, want zelfs in Nederland zijn er nog een aantal te vinden. Ik ben eens even in de app gedoken en heb hieronder mijn vier favoriete white spots in Nederland op een rijtje gezet. Hier kun je heerlijk unpluggen.

1. Nationaal park de Hoge Veluwe

Het grote natuurgebied de Hoge Veluwe leent zich natuurlijk perfect voor een social detox en met de verschillende white spots moet dat wel goedkomen. De grootste white spot ligt op het hoogste punt van het Speulder-Sprielderbos, vlakbij Ermelo. Hier heb je een heel stuk geen bereik en ben je dus echt even off the grid. Een bijzondere ervaring denk ik zo.

2. Baarland

Dit pittoreske dorpje op het Zeeuwse eiland Walcheren is een ware verborgen parel en sowieso wel een bezoekje waard. Hier vind je vanalles; historie, cultuur en natuurlijk de zee, maar wat je er bijna niet vindt, is bereik. Baarland valt dus ook onder de Nederlandse white spots. Leuke plek voor een offline vakantie. Zo eentje waarbij je aan het begin je telefoon uitzet en een week lang geniet van rust en stilte zonder afleiding van het wereldwijde web.

3. Nationaal park de Biesbosch

Wanneer ik de app vraag mijn dichtstbijzijnde white spot aan te geven, kom ik uit in Nationaal Park de Biesbosch. Wederom niet het hele gebied, maar een bepaald deel ervan. Het stuk van de Biesbosch boven Drimmelen is een white spot. Hier heb je geen internet waardoor je met volle aandacht kunt genieten van de schoonheid van de Nederlandse natuur. 

4. De Hors

Deze white spot is een uitgestrekte strandvlakte op het puntje van Texel. Het is een bijzonder gebied met de uitstraling van een woestijn. Een leuk feitje: het is de enige plek op Texel waar nieuwe duinen ontstaan. Een heerlijke plek voor een goede social detox. De wind creëert hier mooie vormen in het zand, op de achtergrond hoor je gekwetter van vogels die hier broeden en in de verte danst de zee met woeste golven. Volgens mij heb je hier ook helemaal geen internet nodig.

Ik onderschat vaak hoe heftig het is om altijd bereikbaar te zijn en hoe belangrijk het is om van tijd tot tijd weer even terug te gaan naar de basis en te unpluggen. Gewoon even zonder telefoon, in de natuur, rustig aan, tot jezelf komen. Zonder verbinding met het internet, maar wel in verbinding met jezelf.

Liefs,
Laura