Op zomerse dagen ontdek ik Nederland graag via de mooiste roadtrips. Maar ieder seizoen heeft haar charme en ook in de winter kun je heerlijke roadtrips maken in Nederland. Ik onderzocht wat de mooiste roadtrips zijn in de winter en deel in dit blog mijn favoriete vier. Op welke snelweg ben jij straks te vinden?

1. West-Groningen roadtrip - Groningen - Winsum

Deze veelzijdige roadtrip laat je de prachtigste plekjes zien in Noord-Nederland. Pak de auto of huur een elektrisch vintage volkswagenbusje en ga op ontdekkingsreis in West-Groningen. Groningen zit vol met leuke plekjes en ook in de winterkou zijn deze goed te bezoeken.

Start de winterroadtrip bij de Suikertuin, dé creatieve hotspot van de stad Groningen. Loop over dit grote terrein en geniet ondertussen van warme chocolademelk of een soepje bij Stadslab. Ben je de winterkou eventjes beu? Overnacht dan in de Bamboo Lodge, waar je je even waant in de tropen. Een groot voordeel van de winterse kou, is dat de Nederlandse natuur nog in een winterslaap verkeert. Met een laagje vorst op de planten, is het natuurgebied De Onlanden de mooiste plek om op de vroege ochtend de roadtrip te hervatten. Zoek de warmte daarna weer op bij Koffie & Theehuis Tante Til en sluit deze diverse winterroadtrip af bij Camping Marenland in Winsum.

2. Roadtrip langs kastelen - Ambt Delden - Bunnik

Met deze winterse roadtrip rijdt je langs de vier mooiste kastelen en buitenplaatsen van Nederland. Je begint de route in Overijssel en na bijna 185 kilometer eindig je in Utrecht. Van kastelen met de rijkste historie, tot aan kastelen met prachtige uitgestrekte tuinen, ze komen allemaal terug in deze roadtrip.

Start de route bij Kasteel Twickel in Overijssel. Dit sprookjesachtige kasteel staat op een terrein van wel 4300 hectare groot. Niet heel gek dus dat de tuin hier de meeste aandacht trekt. Struin door de vele zandpaden in dit gebied en vervolg daarna de route naar Kasteel Amerongen. Hier barst het van de geschiedenis. Leer de verhalen over Frans-Nederlandse oorlog en over de Engelse landschapsstijl. Stop onderweg ook eventjes bij Theehuis De Heerlijke Huiskamer, waar je kan genieten van een drankje en de warmte van de open haard. Ook bij Slot Zuylen, het derde kasteel van de roadtrip, is er veel geschiedenis te vinden. De geschiedenis van dit Slot begint al in de 13e eeuw. Eindig de roadtrip bij Landgoed Oud Amelisweerd, waar de vrijwilligers enthousiaste verhalen vertellen over het landgoed en de geschiedenis ervan.

Wil je meer hierover lezen? Honeyguide Yalou neemt je in dit blog mee naar deze 4 mooie kastelen.

3. Elfsteden roadtrip - Leeuwarden - Dokkum

De Elfstedentocht in Friesland is al jaren een fenomeen in Nederland, maar in mijn jonge leven is het nog nooit voorgekomen dat hij ook echt gereden kon worden. Dat is zeker geen excuus om deze Nederlandse steden niet te bezoeken in de winter en daarom staat deze Elfsteden roadtrip in Friesland zeker tussen mijn favorieten.

Begin de route in de hoofdstad van Friesland, Leeuwarden. Bezoek hier het Fries Museum of doe een drankje bij Proefverlof. Vanuit Leeuwarden begint de roadtrip langs de andere 10 steden. Bezoek de historische waterpoort in Sneek, maak een stadswandeling door het kleine stadje IJlst of bezoek het Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen. In elke van de elf steden is genoeg te doen en te zien. Sluit de winterse roadtrip af met een oer-Hollandse kruidenbitter in het karakteristieke Dokkum.

Lees meer tips over de Elfsteden roadtrip in het blog van Honeyguide Amanda.

  • Koninklijke Eise Eisinga Planetarium

4. De Nieuwe Hollandse Waterlinie - Tull en 't Waal - Gorinchem

Een avontuurlijke tocht langs het grootste rijksmonument van Nederland, dat is wat je kan verwachten tijdens deze winterroadtrip. De Nieuw Hollandse Waterlinie is een belangrijke verdedigingslinie, waar indringers werden tegengehouden door het water. Over de hele linie zijn forten, vestigingen en kastelen te vinden.

Op het Eiland van Schalkwijk liggen maar liefst vier forten. Begin je route hier en proef een belangrijk stukje Nederlandse geschiedenis. Verborgen in het winterse landschap vind je Fort Honswijk, een groot en imposant fort. Op steenworp afstand hiervan ligt Fort Lunet aan de Snel, dit is een wat kleiner, maar karakteristieker fort. Breng een bezoekje aan beide forten en proef een belangrijk stukje Nederlandse geschiedenis.

De roadtrip vervolgt zich via de Waterlinie naar Fort Everdingen, maar stop voordat je naar dit unieke fort gaat nog even bij het verdronken bos. Maak een wandeling over het vlonder pad en struin door een mysterieus en mangrove-achtig gebied. Kom bij Fort Everdingen even bij van de wandelingen met zelf gebrouwen donker ‘Duits & Lauret’ bier. Fort Everdingen heeft een zeer rijkelijk verleden en is een aantal jaar geleden opgekocht en verbouwd tot een heuse bierbrouwerij. Door de bijzondere setting en een duurzame manier van bier brouwen is dit fort zeker een bezoekje waard.

Eindig de roadtrip bij Slot Loevestein, een waardige afsluiter van deze route vol cultuur. Kijk vanuit de kasteelwal uit over Monnikenland waar de ijskristallen nog zichtbaar zijn in het natuurgebied. Spot hier kuddes paarden, grazende schapen of vliegende ganzen. Slot Loevestein is een echte verborgen parel!

Hopelijk heb ik je genoeg geïnspireerd om deze winter de auto te pakken en op ontdekkingsreis te gaan met een van deze winterse roadtrips door Nederland. Wat is jou favoriete plek of activiteit in de winter? Deel het met ons op @heyhoneyguide en vergeet ons niet te taggen #heyhoneyguide.

Liefs,
Anne

Meer Routes - Ontdekt Nederland