Met mijn blote voeten in de aarde voel ik me het gelukkigst. Met lekker weer loop ik thuis altijd zonder schoenen en toen ik hoorde dat er ook zoiets bestaat als blote voetenpaden in Nederland, was ik alleen bij de naam al fan; plekken die ontworpen zijn om te ervaren met je blote voeten.

Door met blote voeten te lopen maak je bewust contact met de aarde. Iets wat we sinds schoenen heugenis minder en minder doen. Op blote voetenpaden ervaar je de structuur, temperatuur en zoveel meer van de Nederlandse grond. Durf jij het aan om door de modder te banjeren? Dit zijn 5 blote voetenpaden verspreid door Nederland.

1. WANDELEN bij FRAEYLEMABORG - SLOCHTEREN, GRONINGEN

In de zomer maakte ik een roadtrip door de provincie Groningen, waarbij we ook landgoed Fraeylemaborg aandeden. Fraeylemaborg is een schitterend landgoed waar je heerlijk kunt wandelen – met schoenen aan, of zonder schoenen op het blotevoetenpad van Fraeylemaborg. Hier vind je diepe modderpoelen, kietelend gras, boomstammen en houtsnippers die je een wandeling over het landgoed op een geheel nieuwe manier laat ervaren. En voor de durfals onder ons; je kunt zelf door het water heen, met een beetje mazzel en voldoende lengte blijft je bovenlichaam droog.

Voor of na het wandelen op blote voeten kun je op het terras bij Fraeylemaborg plaatsnemen voor een kopje koffie met uitzicht of haal een picknickmand op en geniet bij een van de vele magische plekjes op het landgoed van een welverdiende lunch.

Honeyguide heeft verschillende roadtrips door Groningen uitgezet. Landgoed Fraeylemaborg kom je tegen in onze Oost-Groningen roadtrip, maar je kunt ook het Westen en noorden ontdekken.

2. BLOTEVOETENPAD HOF VAN TWELLO - TWELLO, GELDERLAND

Blotevoetenpad Het Hof van Twello biedt een 2,5 kilometer lange route door modder, lang gras, water en de leemkuil waarbij jouw blote voetjes volop genieten! Zo klim je over boomstammen, speel je als een kind zo blij in ondiepe grachten en plons je vanaf de glijbaan zo de leemkuil in. Je hebt zelf in de hand hoe spannend het wordt.

Ook is er een zintuigenpad aangelegd waarbij al jouw zintuigen op de proef worden gesteld en is er een yogawei waar je kennismaakt met verschillende yogahoudingen. Met blotevoetenpad Hog van Twello ben je ongeveer een uurtje tot anderhalf uur zoet. Daarna kun je nog even relaxen in de hangmatten, neuzen in de lokale streekwinkel en een fijn sapje drinken in het kascafe. 

  • blotevoetenpad hof van twello
  • Blotevoetenpad

3. BRUNSSUM BLOTEVOETENPAD - BRUNSSUM, LIMBURG

Beleef de natuur tot in je tenen bij het Blotevoetenpad in Brunssum! Op dit vier kilometer lange pad in Limburg word je uitgedaagd, kun je ontspannen en ervaar je het bos met alle zintuigen. Zoek het avontuur op in de spannende hindernisbanen, de evenwichtsbalken, het doolhof en de meerdere schuilhutten. De vrolijke voetenspelletjes, de verschillende ondergronden en de modderpoelen zorgen voor veel plezier. Daarnaast is het ook nog eens gezond en 100% natuurlijk! Leuk om te weten: bij dit blotevoetenpad in Nederland vind je een spreukenlaan, een wensboom en een onthaastingscirkel.

  • BloteVoetenPark Brunssum blotevoetenpad

4. BLOTEVOETENPAD OPENDE - OPENDE, GRONINGEN

't Blôde Fuottenpaad, zo worden de blotevoetenpaden in Groningen ook wel genoemd. Bij het blotevoetenpad Opende kun je van een kortere (1,6 km) en langere (3,4km) wandelroute genieten. Beide paden starten bij Theetuin Blotevoetenhof, een heerlijk, rustig plekje in het door Staatsbosbeheer beheerde Westerkwartier.

Bij deze blotevoetenpad route in Opende vind je langs de route hangmatten en bankjes om lekker in uit te rusten. En wees niet bang om vies te worden, aan het einde is er de gelegenheid om de modder weg te spoelen. Neem wel zelf een handdoekje mee.

Heb jij al zin gekregen om vies te worden en met ál je zintuigen de natuur in de trekken?
Ik ben benieuwd naar welk blote voetenpad in Nederland jij gaat. Laat het ons weten via Instagram. Dit kan door ons te taggen met @heyhoneyguide of #heyhoneyguide.

Veel liefs,
Yalou

Meer Blogs - Bewust de natuur in