Twijfelachtig laat ik mijn blindenstok over het asfalt van de voetpaden in het Hunnerpark in Nijmegen rollen. De stok is mijn enige houvast tijdens dit blokje om: mijn zicht ben ik kwijt en ik zal volledig moeten vertrouwen op de rest van mijn zintuigen. Geschrokken hou ik halt wanneer mijn stok tegen een obstakel tikt. Is het een lantaarnpaal? Een bankje? Ik kan het niet plaatsen en even weet ik niet hoe ik verder moet. Opgelucht haal ik adem als onze gids Bart een paar seconden later aangeeft dat we van oogaandoening mogen wisselen en ik er weer een klein beetje zicht bij krijg. 

Het is net gestopt met regenen als we door het centrum van Nijmegen lopen. Vandaag zijn we met Honeyguide uitgenodigd om langs te komen bij muZIEum, de plek waar je voor even kunt ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Dit bijzondere ervaringsmuseum biedt werkgelegenheid aan zo’n 38 mensen met een visuele beperking en als ervaringsdeskundigen vormen zij het kloppend hart van de organisatie. De sfeer bij muZIEum is uiterst positief. Hier is slechtziendheid of blind zijn geen beperking, maar juist een meerwaarde.

Maak kennis met Bart - Het leven met 5% zicht

Bart is onze gids voor vandaag. Hij werkt inmiddels alweer een aantal jaar als tourgids bij muZIEum en doet dit met veel plezier. Zelf heeft hij de oogaandoening Macula Degeneratie, waarbij er een vlek of flits door je beeld heen komt. Hierdoor ziet hij nog maar 5%. Op de vraag wat hij dan nog ziet, antwoordt hij: “Ken je dat, wanneer de zon laag staat tijdens het autorijden en je zicht voor een heel groot deel wegvalt door het felle licht? Dat is wat ik altijd zie.” De zonnebril die hij draagt, maakt de flits in zijn zicht iets minder intens. 

Met een beetje hulp van zijn vrouw en kinderen, kan hij minstens zoveel als een persoon zonder oogaandoening. “Mijn vrouw helpt me mijn kleding uitzoeken. Als we ruzie hebben gehad, zie je dat meteen. Dan loop ik weer in m’n K3 shirt rond”, grapt hij. Naast zijn werk als gids bij muZIEum, werkt hij parttime als Engels leraar op een school. “Tijdens mijn sollicitatie waren ze een beetje huiverig vanwege mijn oogaandoening, maar een groot voordeel daarvan is dat ik altijd tot in de puntjes voorbereid ben en mijn lessen met veel aandacht geef. Mensen gaan vaak alleen uit van de nadelen van een zichtbeperking, maar ik zie er ook graag de voordelen van in!”

Reizen doet Bart ook regelmatig, vertelt hij. “Je ervaart een bestemming heel anders zonder zicht. Mensen die goed kunnen zien, focussen meestal vooral op hoe een plek eruit ziet, de bijzondere gebouwen of de inrichting van de stad. Ik herken een plek aan de geur, de geluiden en de sfeer die er hangt. Zo ervaar je een stedentrip ook voor de volle 100% maar gewoon op een andere manier.” 

De wijze waarop Bart in het leven staat is absoluut inspirerend te noemen en zijn verhalen doen ons vandaag nog meerdere malen glimlachen.

Een stadswandeling vol obstakels - Etiquettes van de blindenstok

Met gezonde spanning beginnen we aan ons avontuur van vandaag: expeditie Ribbelroute. We lopen een blokje om door Nijmegen terwijl we verschillende oogaandoeningen ervaren via onze VR-bril. Een blindenstok moet ons voor de nodige obstakels op de route behoeden.

Normaal gesproken vindt Expeditie Ribbelroute plaats in het centrum van Nijmegen, maar vanwege corona is de tour verplaatst naar het Hunnerpark. De wandeling erheen benutten we om vertrouwd te raken met de blindenstok aangezien er best wat etiquettes bestaan rondom dit instrument. Zo is het belangrijk om de blindenstok altijd binnen de afstand van je schouders heen en weer over de grond te laten rollen. Houd de stok hierbij altijd laag zodat je er geen nietsvermoedende voorbijganger mee om de oren slaat. Wil je oversteken? Dan steek je de stok op kniehoogte voor je uit en zodra je aan de overkant bent laat je ‘m weer zakken. Chauffeurs wereldwijd zijn van dit teken op de hoogte. 

Dat onze expeditie niet in het centrum plaatsvindt, blijkt enerzijds wel relaxed. We lopen langs opengebroken stoepen, onlogische opstapjes, ribbellijnen die verrassend vaak doodlopen of die geblokkeerd worden door scooters. Trappen in het centrum missen veelal een aanduidingstreep waardoor ze - als je geen diepte ziet - veranderen in een groot, grijs vlak. Gladde herfstbladeren laten mijn blindenstok een paar keer verwarrend wegglijden en een muisstille Tesla racet voorbij net wanneer we de straat over willen steken. De binnenstad blijkt een groot parcours vol met verborgen obstakels.

Expeditie Ribbelroute - Mindful wandelen in het Hunnerpark

In het Hunnerpark aangekomen mogen we er zelf aan gaan geloven. De VR-bril gaat op en we starten met onze eerste oogaandoening: blindheid. De donkerte overvalt me een beetje en pas dan besef ik me hoe vaak ik in gedachten rondloop zonder een flauw benul te hebben van de exacte omgeving. Geen probleem met goed zicht maar nu ik tijdelijk blind ben, voelt elke bocht en elke stoeptegel alsof ik ‘m voor het eerst ontmoet en ik waan me lichtelijk verloren. 

Jeetje wat voelt de wereld klein zonder zicht: het is een van de eerste dingen die me opvallen. Enkel hetgeen wat dicht om me heen is bestaat nog en de situatie laat me geen andere keus dan de mensen om me heen letterlijk blind te vertrouwen. Bart geeft ons de opdracht om op zoek te gaan naar het bankje waar we net langs zijn gekomen. Dapper ga ik op zoek, de blindenstok voor me uit rollend.

Elke stap is een weloverwogen keus, mijn voetzolen verkennen de weg centimeter voor centimeter. Mijn andere zintuigen draaien overuren. “Hoor ik daar nou een fietser?” “Ruik ik nou de schors van een boom?” Het bankje waar we heen moeten lopen, bereik ik nooit. Mijn stok tikt tegen een muurtje, daarna tegen een lantaarnpaal en tot slot doet een opstapje een paar meter verder me de moed in de schoenen zakken.

Met amper vijf minuten in deze expeditie weet ik al heel zeker dat als straks de VR-bril weer af mag, ik mijn zicht zal waarderen als nooit tevoren.

Eén wandeling, vijf oogaandoeningen - Een wazige vissenkom

Gelukkig hebben we Bart. Zo gedesoriënteerd als wij zijn, zo relaxed en optimistisch loopt hij al kletsend voor ons uit. We gaan van blindheid naar Macula Degeneratie, de oogaandoening die hij zelf ook heeft. Ondanks de irritante vlek middenin mijn beeld, ben ik dankbaar dat ik weer iets kan zien. Voetje voor voetje loop ik weer een paar meter verder op het wandelpad. Het getik van mijn stok, de aanwijzingen van Bart en het kleine stukje Hunnerpark dat ik kan onderscheiden naast de zwarte vlek, is het enige wat nu bestaat.

Na Macula Degeneratie wisselen we naar Retinitus Pigmentosa, oftewel beginnende kokervisus. Mijn beeld is smal, alle diepte is weg en ik zie de wereld als door een wazige vissenkom. We houden halt onderaan het gebouw van Belvédère en Bart vraagt ons wat details op te noemen van het gebouw. We komen niet verder dan wat ramen en een vlag die ergens bij het dak lijkt te wapperen. 

Het is weer tijd om van zichtbeperking te wisselen en nu is kokervisus aan de beurt, het volgende stadium van Retinitus Pigmentosa. Kokervisus is precies zoals het klinkt: je ziet de wereld door een klein gaatje. Alles voor het gaatje is weliswaar scherp, maar het leven daarbuiten lijkt niet meer te bestaan. Ik moet ontzettend goed rondkijken om een volledig beeld te krijgen van de omgeving. Nou hebben wij het geluk dat het gaatje recht voor ons zit, het kan namelijk ook nog zo zijn dat dit boven in je oog zit en dat kijkt gelijk weer een stuk lastiger. 

Tot slot krijgen we staar, een aandoening waarbij de ooglens vertroebeld is. Mijn zicht is gelukkig weer wat breder waardoor ik minder dat alleen-op-de-wereld-gevoel heb, maar details zien kan ik wel vergeten. Heel mindful vervolg ik mijn voorzichtige stappen door het park, het afgelopen uur ben ik met niks anders bezig geweest dan mijn weg vinden. Ik merk dat mijn zintuigen me al meer informatie geven dan aan het begin van de expeditie, maar vermoeiend is het wel. 

De expeditie zit erop en de VR-brillen mogen af. M’n ogen moeten even wennen aan het felle licht maar na een paar keer knipperen geef ik ze goed de kost. Bart laat ons het kleine rondje zien dat we in het afgelopen uur hebben gelopen. Allemaal zijn we er stil van. Waar we dit rondje normaal fluitend zouden lopen, moesten we nu elke meter apart leren kennen en dat voelde intens. “Een mindfulness cursus heb je niet nodig als je blind of slechtziend bent. Die krijg je er elke dag gratis bij”, lacht Bart.

Vandaag namen we een kijkje in een wereld waar we tot nu toe geen weet van hadden en ik merk dat het ons allemaal heeft geraakt. Eén ding is zeker: we zullen nooit meer aan ons zicht denken als iets vanzelfsprekends. En ondanks het redelijk zware onderwerp, spat het optimisme er vanaf bij muZIEum. Geroerd, diep onder de indruk en met een bijzonder warm gevoel nemen we afscheid van onze gids Bart en deze bijzondere plek. Dit bezoek zal ons nog lang bij blijven.

Zelf deze tour en het indoor museum gedeelde van muZIEum ervaren? Dat kan dagelijks in hartje Nijmegen. Meer over ons bezoek horen? Luister dan ook onze podcast waarin Bart te gast is!

Liefs,
Laura

Meer tips voor Nijmegen - Ontdek Nederland