In samenwerking met NS Dagje Uit ging ik met Amanda op pad in Breda. We kozen voor de groene wandelroute in de Explore Breda app. Via de gratis app wandel je langs toffe verborgen parels met een groene en duurzame achtergrond. Vanaf het station wandel je een mooie route door het centrum. Wij vonden deze route langs groendoeners echt de moeite waard en nemen jullie graag mee op avontuur.

1. Bloesem Vintage - Willemstraat 21

Eigenaresse Kay heeft een grote passie voor vintage kleding. Maar vintage winkels kunnen soms overweldigend en rommelig zijn. Daarom besloot ze het volledig anders aan te pakken in haar winkel in Breda. De winkel van Bloesem Vintage is ruimtelijk, rustig en georganiseerd. De winkel hangt niet te vol en is ingedeeld in twaalf wisselende thema’s. Om voor voldoende afwisseling te zorgen gaan er wekelijks tussen de 100 en 200 nieuwe kledingstukken de winkel in. Je hoeft dus nooit bang te zijn om in herhaling te vallen als je de winkel vaker bezoekt.

Van lammy coats tot upcycled blouses. De kledingstukken bij Bloesem Vintage zijn minimaal 25 jaar oud maar zien er zeker niet zo uit. De kleding komt grotendeels uit Italië waar samengewerkt wordt met groothandelaren en kledingsorteerders. Elk item wordt handmatig gecontroleerd op de staat en materiaalsamenstelling. Kay zorgt er zo voor dat de items in de collectie echt duurzaam zijn en dat je langer van je aankoop kunt genieten. Wanneer ga jij een kijkje nemen?

2. Elemental Eco - Boschstraat 66

Het doel van Elemental Eco is mensen helpen met het verduurzamen van hun leven. Of dit nou met grote of kleine stappen is, alle kleine beetjes helpen. Amanda en ik hebben met veel plezier in deze winkel rondgesnuffeld. Het staat hier vol duurzame, biologische, lokale en milieuvriendelijke producten. Geen voorverpakte grootverpakkingen, wel zelftapsystemen voor plasticvrije levensmiddelen, plaatselijk geteelde groenten en lokaal gemaakte cadeautjes.

Neem zelf een potje mee en vul deze met verse thee, koffie of kruiden. Of verwen jezelf met lekkere noten of zaden. Ben je een potje vergeten? Andere bezoekers laten met regelmaat schone potten achter die je gratis kan pakken om te vullen.

3. The green Submarine - Sint Annastraat 13

Als je behoefte hebt aan meer groen in huis, moet je tijdens het bewandelen van deze route zeker ook even een kijkje nemen bij The Green Submarine. Deze groene oase is een urban jungle midden in de stad. De aanschaf van de perfecte kamerplant is een grote investering maar ook een duurzame. Anders dan bloemen gaan planten met de juiste verzorging jaren mee waardoor je er extra lang van geniet.

Eigenaresse Monique geeft je alle informatie die je nodig hebt om jouw planten eeuwig mee te laten gaan. Zelf heeft ze een voorkeur voor planten met dierlijke eigenschappen, zoals haren op de stelen of bladeren. Op zoek naar een budgetvriendelijk cadeautje? Met de zelfgemaakte keramieken stek-schaaltjes maak je van één plant meerdere planten.

4. J’adore Vintage - Sint Annastraat 8

Toen eigenaresse Suus in 2017 J’adore Vintage opende was ze geïnspireerd door de markten in Frankrijk die ze als kind altijd met haar moeder bezocht. Met een Franse moeder was het dan ook een kwestie van tijd tot Suus haar liefde ontwikkelde voor Vintage. De kleding bij J’adore Vintage komt uit de jaren ’70’s, ’80’s, ’90’s en ‘00’s. De mooiste items komen van over de hele wereld, maar de meeste kledingstukken haalt Suus uit Frankrijk en Italië.

Waan je even in Parijs in deze sfeervolle winkel in de Sint Annastraat in Breda. Elk kledingstuk is met zorg uitgekozen en dit zie je terug in de uitstraling van de winkel. Ben je niet in de gelegenheid om langs te komen in Breda? In de online winkel vind je de leukste items die stuk voor stuk met de hand zijn uitgekozen door eigenaresse Suus. Voor verkoop wordt elk item zorgvuldig gecontroleerd, gewassen, gestreken, gefotografeerd en ingepakt.

5. Emily’s Healthy Bar - Nieuwe Ginnekenstraat 24 C

Na een ochtend rondwandelen, is het natuurlijk ook tijd om even te ontspannen en te genieten. Emily’s Healthy Bar is een perfect pauzeplekje als je in Breda bent. Hier worden gezonde gerechten bereid door eigenaresse Emily of een van haar teamleden. Toen Amanda en ik binnen stapten, werden we vrolijk ontvangen door Emily. Ze begon direct met het maken van heerlijke cappuccino’s met havermelk.

Wil je liever niet neerploffen voor een lunch? De verse sappen en smoothies zijn ook zeker een aanrader. Mijn absolute favoriet is de Beeting Heart. Dit verse sapje met biet, sinaasappel, appel, wortel, citroen en gember zit vol gezonde smaken.

6. Kringloopwinkel Parels - Houtmarktpassage 33

Parels is onderdeel van Kringloopwinkel Vindingrijk. In deze kringloopwinkel in de Houtmarktpassage in Breda vind je de mooiste tweedehands parels. Van oude foto’s tot nostalgische kledingstukken en van bijzondere vazen tot houten hobbelpaarden. Je kan het je zo gek niet bedenken en je vindt het bij Parels.

Wil je liever niet te veel geld uitgeven? Breng een boek, stekje of ander item mee en ruil dit met een van de items in de ruilkast. Zo kan je een item dat je niet meer gebruikt opruimen en omwisselen met een item waar je blij van wordt.

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren en ga je binnenkort met de gratis Explore Breda app wandelen langs groene ondernemers. Deel jouw eigen avontuur met ons op Instagram door @honeyguide.nl en #heyhoneyguide te gebruiken.

 

Eet smakelijk,

Anne-Floor

Tips om te eten - In Nederland