Het jaar afsluiten met een flinke wandeling of juist vol goede moed het nieuwe jaar instappen, Nederland kent zat mooie wandelpaden. Ieder lid van het Honeyguide redactieteam deelt in dit blog haar favoriete winterwandeling met je. Zo kun je tijdens deze lockdown-feestdagen (en daarna) lekker een frisse neus halen. 

Op Honeyguide lees je wel vaker over mooie wandelroutes. Zo schreef Honeyguide Yalou pas nog over vier bijzondere wandelingen in Nederland. Wandelde Honeyguide Laura bij Radio Kootwijk en schreef ze ook over de white spots in Nederland; plekken waar je echt helemaal offline bent. En een groep honeyguides ging eerder dit jaar bosbaden op de Utrechtse Heuvelrug. Stuk voor stuk wandelroutes om eens op te zoeken. En de volgende zes mogen niet ontbreken:

Honeyguide Femke over Bos Bornia - Driebergen-Rijsenburg, provincie Utrecht

Mijn favoriete bos is het bos Bornia, in Driebergen-Rijsenburg. Ook erg geschikt voor een winterwandeling. Het biedt een fantastische afwisseling tussen loof en naaldbomen en een gestrekt uitzicht over de prachtige heide. Hier zijn ook schapen uitgezet om het land te beheren.

Met sommige wandelroutes kom je zelfs langs een stukje conifeer bos. Het is een klein verstopt uithoekje, maar het lijkt net een sprookjesbos. Zo mooi! Bornia is aangesloten aan 3 andere bossen in de Utrechtse Heuvelrug en vormt daarmee het op een na grootste natuurgebied in Nederland. Dikke tip, in de hele vroege morgen zie je nog wel eens een uil.

ps. Femke is een van de designers van Honeyguide en het brein achter de Honeyguide App die er binnenkort aankomt. Daarnaast heeft ze ook pas haar ecologie studie afgerond, dus als Femke je tipt over de natuur, dan weet je dat je goed zit. 

Honeyguide Amanda over N70 natuurwandelroute - Berg en Dal, provincie Gelderland

Mijn favoriete winterwandeling moet wel de N70 natuurwandelroute in Berg en Dal zijn. Dat is nabij mijn woonplaats Nijmegen. Een prachtige route met veel hoogteverschil, langs smalle bospaadjes en eeuwenoude eikenbomen. 

Op de een of andere manier raak ik ook altijd verdwaald als ik netjes de gekleurde paaltjes probeer te volgen. Dit zorgt ervoor dat ik deze route altijd opnieuw ontdek. Ooit liepen we een stuk langs misschien wel de oudste, dikste en hoogste boom die ik ooit heb gezien. Je kon er bijna inkruipen, zo groot. Dat stukje route probeer ik nu telkens terug te vinden, maar tot op de dag van vandaag is het me nooit gelukt en blijft de locatie een mysterie. 

ps. Amanda is de bedenker van Honeyguide. Achter de schermen werkt ze als projectleider, maar zoals je hierboven wel leest is ze ook een schrijver en bevindt ze zich vaak in de natuur voor een nieuw avontuur.

Honeyguide Laura over de Poort van Heusden - Heusden, provincie Noord-Brabant

Op ontdekkingstocht gaan in de natuur: ik ben er gek op! Zo ontdekte ik dit jaar de Poort van Heusden, beter bekend als het vroegere Land van Ooit. Toen dit pretpark in 2007 failliet ging, bleef er een groot bebost terrein achter. Vandaag de dag is het dan ook omgedoopt tot wandelgebied de Poort van Heusden. 

Bij binnenkomst werden wij meteen verrast door de lanen met imposant begroeide bomen. De inmiddels gebarsten lantaarnpalen langs het pad laten zien dat het hier ooit een komen en gaan van mensen was. Het voelt ietwat spooky, zeker als je bij de vijver aankomt waar een leger van stenen soldaatjes inmiddels ver onder water is komen te staan. Maar dat verlaten pretpark-gevoel heeft juist z'n charme. Het park bestaat voor het grootste deel uit weelderige natuur, oude bruggetjes en hier en daar een begroeide overkapping van een oude attractie. Ook het welbekende kasteel staat er nog en in de kasteeltuin vind je het railsje waar vroeger een treintje overheen reed. 

ps. Laura is onze community manager, wat o.a. inhoud dat ze de social media van Honeyguide beheert. Daarnaast is ze ook één van de Honeyguide ambassadeurs en gaat ze geregeld op pad om daarna de mooiste verhalen met jullie te delen.

Honeyguide Sophie over Deventer - Deventer, provincie Overijssel

Ik hou van oude steden met kleine steegjes, oude gevels en kromme huizen. Het voelt alsof je een andere eeuw binnenstapt. Toen we nog in Apeldoorn woonden, gingen mijn vriend en ik vaak naar Deventer om daar een rondje te lopen. 

Vooral tijdens een winterwandeling, wanneer de huizen versierd zijn met kerstballen en duizenden lichtjes, is het echt een sprookjesachtig plaatsje. De winkels zijn nu natuurlijk dicht. Maar daardoor is het juist stil in de stad en kun je echt genieten van het tafereel. (En wanneer de lockdown voorbij is, is dit blog over een stedentrip in Deventer een aanrader!)

ps. Alea Sophie is senior redacteur en kan je alles vertellen over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN, waar Honeyguide alle verborgen parels en belevenissen aan koppelt. Daarnaast heeft deze wereldreizigster ook haar eigen platform A Highway Girl, waar ze haar reisavonturen en culturele kennis deelt.

Honeyguide Yalou over het Twiske - Oostzaan, provincie Noord-Holland

Natuurgebied het Twiske ligt net ten noorden van Amsterdam, vlakbij voor mij en toch was ik er tot voor kort nooit geweest. Van mijn huisgenoot hoorde ik dat het in de zomer een geliefde picknickplek is, maar ook in deze tijd van het jaar blijkt het Twiske heerlijk voor een winterwandeling. 

Samen met een vriendin dwaalde ik uren over de wandelpaden. We haalden een koffietje to go bij de haven en keken uit op de vissers en vogels die zij aan zij op het meer lagen te wachten. 't Twiske is zeker een aanrader als je even aan het stadse leven wilt ontsnappen. Met 650 hectare aan weilanden, water en bos, een thuis voor vele watervogels en schotse hooglanders, moet dat echt wel lukken.

ps. Yalou is hoofdredacteur bij Honeyguide. Zij zorgt ervoor dat de verhalen online komen en schrijft zelf ook vaak over avonturen die ze beleeft. Ze is één van de Honeyguide ambassadeurs en heeft ook haar eigen reis- en duurzaamheidsplatform We are the Earth

Honeyguide Daphne over wandelen met de hond - Tilburg, provincie Noord-Brabant

Mijn favoriete winterwandeling is door het Reeshofbos in Tilburg, samen met mijn hondje Flo. Het is een klein maar fijn wandelgebied en honden mogen er los lopen. 

Ik vind het heerlijk om de week te starten met een fijne wandeling. Op de maandagochtend is het altijd vrij rustig met het aantal wandelaars en honden, waardoor je met de wandeling lekker ‘wakker’ kunt worden en de mooie omgeving goed in je op kunt nemen. 

De echte geluksmomentjes zijn de momenten wanneer de ochtendzon tevoorschijn komt en als ik zie hoe Flo lekker aan het rennen is door de bladeren. En niet te vergeten de heerlijke geur van het bos!

ps. Daphne is Honeyguides enige echte stagiaire. Ze studeert Management Toerisme aan de Breda University of Applied Sciences en loopt nog tot juni 2021 stage bij Honeyguide. Je zult haar verhalen dus steeds vaker tegenkomen op Honeyguide.

Wat is jouw favoriete route voor een flinke winterwandeling? Laat het ons weten via een berichtje op Instagram of deel je wandelkiekje met #heyhoneyguide. 

Liefs, 

Het Honeyguide team