Nadat ik vorig jaar 200 kilometer over het pelgrimspad naar Santiago de Compostella in Spanje heb gelopen, is het dit jaar tijd om de mooiste wandelingen in Nederland uit te proberen. En dat kan hier prima. Want behalve een fietsland, is Nederland ook een wandelland.

Stiekem struinen we met z'n alle wat af door de drukke steden en over de kronkelende bospaadjes van ons land. Ik heb de komende tijd alvast wat weekenden in mijn agenda geblokt om er bewust op uit te trekken. Dit zijn wat mij betreft 4 van de mooiste wandelingen in Nederland. Loop je mee?

1. De Hollandse waterlinie route - Het geheim van Nederland

Honeyguides Simone en Brechje liepen al een stukje over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en hun verhaal heeft mijn enthousiasme aangewakkerd. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een lange afstandswandelroute van 85 kilometer lang. Van Muiden tot aan de Biesbosch. Dit mooie pad brengt je langs de oude verdedigngslinie van ons land. Hier ontdek je de forten en kastelen die er verscholen liggen. Leuk om te weten: de Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. 

2.Blotevoetenpaden in Nederland - Met beide voeten op de grond

In de zomer kom ik geregeld met zwarte voeten thuis. Want zeg nou zelf, er is toch niets fijner dan met blote voeten door de tuin lopen. Of het zand op het strand tussen je tenen voelen kietelen. Op een aantal blotenvoeten paden in Nederland kun je dit pas echt goed ervaren. 

Op een blotenvoetenpad loop je een korte route over verschillende ondergronden: van zacht zand en gras tot houtsnippers en dikke takken. De blotevoetenwandelingen worden steeds populairder in Nederland. Zo heb je blotenvoetenpad Opende in Groningen. Iets zuiderlijker vind je Hof van Twello, een unieke boerderij mét blotenvoetenpad. En ook Bergen op Zoom kent er eentje. Trek je schoenen maar uit en gaan!

 

3. Wadlopen - Te land en ter zee

Voor mijn gevoel is wadlopen iets wat alle Nederlanders wel eens gedaan moeten hebben. De Wadden zijn dan ook een uniek stukje natuur. Aangezien het waddeneiland Vlieland toch al erg hoog op mijn verlanglijstje staat, lijkt het me leuk om een bezoek te combineren met wadlopen. Het bijzondere aan wadlopen is dat het alleen kan als de natuurelementen het toelaten. Vanaf het vasteland loop je richting een waddeneiland. Onderweg leer je van je gids van alles over het waddengebied. Je kunt zelf kiezen voor een actieve of juist meer educatieve tocht. 

4. Gelukkigerwijspad - Op de Utrechtse Heuvelrug

Alleen al vanwege de naam spreekt deze wandelroute mij aan: Het Gelukkigerwijs pad. Het Gelukkigerwijspad slingert vanuit pelgrimstad Amersfoort zo'n 125 kilometer door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug richting de rivier de Lek bij Rhenen en gaat via Wijk bij Duurstede en Utrecht weer terug naar zijn startpunt. In de 15e eeuw was Amersfoort een bedevaartsoord. Honderden wonderen vonden plaats en pelgrims kwamen van heinde en ver. Nu is het aan ons om het geluk te beproeven. 

Trommel je vrienden op en ontdek samen de bijzondere natuur in Nederland of ga er lekker in je eentje op uit. Wie weet komen we elkaar wel tegen! Deel je je wandelavonturen met ons via Instagram? Dat kan door ons te taggen @heyhoneyguide of #heyhoneyguide te gebruiken. 

Liefs,
Yalou