Je kunt natuurlijk kamperen bij de boer of op een natuurkampeerterrein, maar rustiek kamperen in Nederland kan ook gewoon in je eigen achtertuin. Back to basic of juist meer in glamping stijl, met deze tips maak je van je achtertuin een bijzondere plek om te overnachten, tijdens de quarantaine én erna. Honeyguide Yalou neemt de proef op de som en gooit haar tentje op. Dit zijn haar tips en tricks voor het ‘wildernis’ gevoel in jouw eigen achtertuin. Inclusief wildpluktips, kampvuurtips en een faalverhaal.

Glamping in de achtertuin - comfortabel & knus

Niets is zo lekker als slapen op je eigen hoofdkussen en onder je eigen beddengoed. Als ik verkas naar een camping neem ik natuurlijk niet mijn hele dekbed mee, maar als ik mezelf slechts naar de achtertuin verplaats, laat ik mijn lekkere dekbed echt niet binnen liggen. 

Het voordeel van een slaapzak is dat deze je lichaamstemperatuur vasthoudt. Bij een deken is dat niet het geval. Kampeer dus tijdens een lekker warme nacht of zorg voor een extra deken of een isolatiematje om op te liggen. Zo blijft het kamperen ook ‘s nachts leuk, zonder dat je ligt te klappertanden.

Daarnaast kun je gemakkelijk een verlengkabel neerleggen en je meest sfeervolle lampjes naast je tent hebben. Al zijn kaarsen of een kampvuurtje natuurlijk nog sfeervoller!
 

Verse kruidenthee uit eigen tuin - Wildplukken

Wist je dat je van veel bloemen en planten thee kunt zetten? Vaak zitten er veel heilzame stoffen in wat veel mensen als onkruid definiëren. Het is reuze interessant om de kracht van de natuur te leren kennen en daarnaast zijn deze theetjes heerlijk. Behalve thee kun je deze bloemen en planten ook door je salade of soep doen. Dit zijn mijn favorieten voor deze tijd van het jaar:

  • Brandnetel is mijn redder in nood bij hooikoortsklachten. Een kop brandnetelthee werkt namelijk erg goed tegen het verminderen van hooikoortsklachten! Behalve voor thee kun je brandnetel ook gebruiken in salades of maak er soep van.

  • Magnolia: Thee gemaakt van de magnolia bloem schijnt rustgevend te werken en heeft daarnaast een positief effect op de spijsvertering en infecties aan de luchtwegen. Ook kun je er bloemige limonadesiroop van maken. 

  • Paardenbloem: Paardenbloementhee is goed voor je nieren en lever. Je kunt thee zetten van zowel de wortel als de bloem. 

  • Madeliefjes: Het witte bloempje waarvan je als kind vast en zeker één voor één de blaadjes eraf trok terwijl je mompelde ‘hij houdt van me, hij houdt niet van me’. Als je van jezelf houdt is een kop madeliefjes thee ook fijn voor je stofwisseling. 

  • Vogelmuur: Deze wilde groente is heerlijk op een broodje veganistische kaas, door je salade of als thee. In de traditionele volksgeneeskunde wordt vogelmuur gebruikt om een thee van te zetten bij long-, blaas- en nierziekten.

Let bij wildplukken altijd op waar je de planten plukt: vermijd hondenuitlaatveldjes en pluk het liefst niet dicht bij een grote weg. De planten nemen namelijk de uitlaatgassen van het verkeer op. Op mijn persoonlijke blog We are the Earth lees je alles over deze kruiden en waar je op moet letten met het plukken en eten of drinken. 

Kampvuur maken in je achtertuin - Warm & sfeervol

Als ik aan kamperen denk, dan denk ik ook aan een kampvuur maken. Misschien niet ideaal om in je achtertuin te doen, maar het heeft natuurlijk ook wel wat om rond een vuurkorf te zitten. Let erop dat je een veilig vuur maakt! Houd rekening met de wind en de droogte, heb iets bij de hand om het vuur te blussen (zand werkt hier goed voor) en zorg dat je geen brandgevoelige kleding draagt. 

Samenkomen rond een kampvuur is de perfecte manier om nader tot elkaar te komen. Laat je mobiel lekker binnen liggen en breng de avond door met het vertellen van verhalen en het ophalen van herinneringen. Niets fijner dan goede gesprekken en de geur van brandend hout in de buitenlucht. Ohja, en de geur van versgebakken brood wat je boven het vuur zwart laat blakeren natuurlijk.

Doe dit niet met je grondzeil - Bonustip:

De laatste keer dat ik ging kamperen was op een festival in België. Ik vroeg me nog af waarom niemand een grondzeil onder zijn tent had liggen. De weersverwachting beloofde nou niet optimaal te worden. 

De volgende ochtend werden we wakker in een een plas water (ook nog eens op een lek luchtbed). De bladzijden van mijn boek waren aan elkaar geplakt en mijn sokken waren niet langer droog. 

Lichtelijk chagrijnig kwamen we onze tent uit. Gelukkig wisten de buren wel raad. Zij vertelden ons dat het grondzeil onder je tent moet liggen. Ons grondzeil stak nog een heel stuk uit waardoor het regenwater zich daarop verzamelde en zo onder onze tent stroomde. De rest van de camping bleek het wel te snappen. Zij hadden wel degelijk een grondzeil, maar deze lag goed verstopt onder hun droge tent.

Kampeer bij anderen in hun achtertuin - Campspace

Zo zie je maar, kamperen kun je leren. Ik hoop dat jij een droge nacht uitkiest om je achtertuin eens op een andere manier te ontdekken. Heb je geen tuin, maar wel kampeerkriebels? Bij Campspace vind je allerlei unieke en kleinschalige plekken om te overnachten middenin de natuur. Vaak bij anderen in hun achtertuin, bij mensen die hun stukje natuur met jou delen. Van rustieke weilanden tot weelderige bloementuinen, allemaal fijne getaways. 

Honeyguide Brigitte kampeert live in eigen achtertuin op 18 april

Onder het mom: practice what you preach gaat honeyguide Brigitte van het avontuurlijke vrouwenplatform Alicegoeswild.nl binnenkort ook eens haar tentje in eigen achtertuin opgooien tijdens haar 21-daagse Adventure Challenge voor thuis. Doe je ook mee? Volg Brigitte haar kampeeravontuur live op instagram via @heyhoneyguide en tag ons in jouw eigen avontuur met #heyhoneyguide. Vergroot je wereld, doe iets voor de anderen, groei en have fun!

Liefs, 
Yalou 

Honeyguide ambassadeur