Het is begin september als we vroeg in de auto stappen richting Holwerd, het plaatsje in Friesland vanwaar je de boot kunt pakken naar Ameland. Hoe dichter we bij de boot komen, hoe uitgestrekter het Friese landschap. De Waddenzee ligt wijds voor ons, het dagelijks leven mijlenver achter me. Zodra we de boot opstappen en deze afmeert, zak ik achterover op mijn stoel en geef ik al mijn zorgen mee aan de wind. Mijn weekendje weg naar Ameland voelt nu al als een ware detox.

Het is zo’n 50 minuten varen en je kunt zo’n beetje elk uur een boot pakken. Onderweg genieten we van de vele vogels die rondhupsen op de zandbanken en de wijdsheid van de zee. Na een tijdje komt er land in zicht en voor ik het weet, leggen we al aan in de haven van Nes. Onze fietsen van Verhuurbedrijf De Jong staan al klaar. Met mijn backpack op mijn rug fiets ik mijn weekend tegemoet! In dit blog neem ik je mee op mijn belevenissen tijdens dit heerlijke weekendje Ameland.

Overnachten op Ameland

Hotel Bos & Duinzicht

Nadat we aangekomen zijn bij de haven, fietsen we gelijk naar ons hotel. De komende dagen verblijven we in Hotel Bos & Duinzicht in Nes, een ontzettend gastvrij familiehotel met comfortabele kamers. Elke ochtend kun je neerploffen in het restaurant voor een lekker ontbijtje en ‘s avonds lees je een boek in de lounge of tafel je na op het terras. Ook handig: er zit een fietsverhuur bij het hotel en zowel het strand als het centrum van Nes zijn 10 minuten lopen. Ja, wij zijn zeer tevreden.

De Kiekduun

Verblijf je liever in een ander soort accommodatie dan een hotel? Een paar dorpjes verderop, bij De Kiekduun in Buren, kun je overnachten in een duinlodge, een solarlodge, een trekkershut of gewoon in je eigen tentje. 

Het leuke aan De Kiekduun is dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Zo vind je op verschillende plekken zonnepanelen, gebruiken ze waterbesparende apparatuur in de toiletgebouwen en moedigen ze gasten aan hun afval te scheiden. 

Bij bepaalde accommodaties doen ze daar nog een schepje bovenop, zoals bij de Solarchalet. Dit chalet heeft zonnepanelen op het dak en is voorzien van een warmtepomp met als resultaat een extreem energiezuinig verblijf. Een zeer goede optie dus!

Uiteten op Ameland

Strandpaviljoen Sjoerd

Als je op een eiland verblijft moet je toch wel minstens één keer bij een strandpaviljoen hebben gezeten, toch? Al gelijk op onze eerste dag doen we een poging om bij Sjoerd te eten, de meest duurzame strandpaviljoen van 2020. 

Zij ontvingen de zogeheten Gouden Green Key onder andere vanwege de zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak, de vele alternatieven voor plastic en het gebruik van lokale producten. Dingen waar wij allemaal erg enthousiast van worden! En wij niet alleen, zo zit het strandpaviljoen bij onze eerste poging al helemaal vol en kunnen we pas op de laatste dag terecht. Maar het is het waard; het eten is heerlijk, het personeel aardig en de strandtent zelf uiterst sfeervol. Aanrader!

Restaurant StrAnders

Ook een leuk plekje om neer te ploffen voor een goede lunch of een lekker dinertje is Restaurant strAnders in Buren. Vooral voor de visliefhebbers onder ons is dit een heel fijn plekje. Bestel bijvoorbeeld een Seafood Platter of Fish & Chips. Ook zijn er genoeg vegetarische opties en wanneer je een allergie hebt, weten ze hier altijd wel een mouw aan te passen. 

Waar Restaurant StrAnders echt het verschil mee maakt is dat zij enkel werken met verse seizoensproducten, het liefst zo lokaal mogelijk. Goed voor de locals, het milieu en uiteindelijk ook voor jou.

De natuur in

Iets waar ik tijdens mijn weekendje weg naar Ameland ontzettend van geniet, is het feit dat je altijd omringd bent door de natuur. Het kriebelt dan ook om de natuur wat meer te ontdekken, dus trekken we de wandelschoenen aan en gaan we op pad.

Natuurgebied Het Oerd

In het oosten van Ameland vind je natuurgebied Het Oerd, een oud duingebied gevuld met hoge duinen, drassige duinvalleien en kwelders. Dit stuk van het eiland laat je even heel ver weg van de bewoonde wereld voelen. 

Maar alleen ben je zeker niet, in dit gebied huist namelijk een indrukwekkende verzameling aan vogels. Zo vind je hier een enorme kolonie zilvermeeuwen, verschillende eenden, uilen en zelfs een kolonie lepelaars. 

Je kunt het gebied het beste te voet ontdekken aan de hand van de wandelroute van Staatsbosbeheer. Houd wel de getijden in de gaten, tijdens hoogwater is de route namelijk bijna niet begaanbaar en tijdens laag water zijn waterdichte schoenen trouwens ook geen overbodige luxe.   

Strandwandelen

Iets wat altijd dichtbij is in Ameland, is het strand. Een goede strandwandeling mag wat mij betreft dan ook niet ontbreken aan mijn bezoek. Niks fijner dan je schoenen uitgooien en met je tenen in het zand je route vervolgen. Je kunt redelijke afstanden lopen via het strand, zij het niet dat je soms even een stukje door het prachtige duingebied moet. Ach, ook absoluut geen straf.

Op avontuur

Natuurlijk is een beetje avontuur ook nooit weg. En laat actief bezig zijn en de natuur nou net bijzonder goed samengaan. 

Surfen op Ameland

Tijdens mijn weekend heb ik een lesje golfsurfen gepland staan bij Ameland Adventure. Aangezien mijn laatste keer surfen alweer even geleden is, kies ik toch maar voor de beginners. Dapper stappen we op de fiets richting het strand bij Nes. Het waait stevig. Ietwat overweldigd door de hoge golven hijs ik mezelf in een wetsuit en kies ik een knalgroen board uit. 

Het wordt een pittig lesje in de woeste branding van de Noordzee. Verfrissend is het wel en de enthousiaste instructeur weet het beste in ons naar boven te halen. Na een paar keer flink zout happen lukt het me dan toch eindelijk om te blijven staan. Wat blijft dat toch een goed gevoel! 

Na anderhalf uur laten we de branding achter ons en schuif ik aan bij een welverdiende warme chocomel met slagroom in de strandtent van Ameland Adventure. Voor meer avonturen neem je een kijkje op de website van Ameland Adventure.

Wist je dat je behalve in Ameland, ook op andere plekken in Nederland goed kunt surfen? Honeyguide Yalou kreeg in Wijk aan Zee surfles van Nederlands longboardkampioen Anne Albers.

Fietsen op Ameland

Ook het fietsen over Ameland kan ik je aanraden. Er zijn dan ook verhuurbedrijven genoeg. We passeren eindeloze fietspaden door glooiende duinen en ongerepte natuur. We besluiten van Nes naar de vuurtoren in Hollum te fietsen, een tocht van zo’n 11 kilometer. Je kunt voor deze fietstocht heel goed de borden volgen en ik raad je aan om de hele route door de duinen te fietsen. Een stuk mooier dan langs de weg. Vandaag is het weer iets vriendelijker en rond het middaguur prikt het zonnetje dan ook door. Het is prachtig. Klik hier voor meer fietsroutes.

Beleven op Ameland

De vuurtoren

Gedurende de fietstocht zien we het puntje van de Vuurtoren steeds dichterbij komen. Het is dan ook gaaf als we eindelijk bij de voet van de toren aankomen en omhoog turen. De vuurtoren van Ameland is maar liefst 55 meter hoog en werd gebouwd in het jaar 1880. 

Sinds 2005 wordt de toren niet meer gebruikt door de kustwacht en kun je er dus zelf in. Op de meeste verdiepingen vind je nu een interessant museum over de vuurtoren en de kustwacht. Als je uiteindelijk alle 236 traptreden hebt beklommen kun je op 15e verdieping genieten van een prachtig panorama uitzicht van Ameland. En geloof me, dat is het waard!

Bunkermuseum

Als we dan toch bij Hollum zijn, brengen we gelijk een bezoekje aan het Bunkermuseum, gevestigd in een voormalige keukenbunker uit de Tweede Wereldoorlog. Voor €3,- haal je een entreebewijs bij de automaat van dit onbemande museum. Groot is het niet, maar er is ontzettend veel informatie te vinden. Beelden uit de oorlog, persoonlijke verhalen van eilanders, een gedenkruimte: we zijn er makkelijk anderhalf uur zoet. Tot slot dalen we af naar de bunker in het duin achter het museum. Het is erg indrukwekkend!

Natuurcentrum Ameland

Aan alles komt een eind, ook aan ons weekendje Ameland. Onze laatste uurtjes op het eiland zijn ingegaan als we op de valreep nog een bezoekje brengen aan Natuurcentrum Ameland in Nes. Hier maak je op bijzondere wijze kennis met de Amelander natuur, dat willen we niet missen.

De verschillende ruimtes zoals de Landschap-zaal en de Waterzaal geven ons uitleg over de natuur, het landschap en bijbehorende diersoorten. In het Watertheater vergapen we ons aan het enorme Noordzeeaquarium waar verschillende vissen voorbij zwemmen. We sluiten ons bezoekje af op het dak van het natuurcentrum waar je een panorama uitzicht hebt over het eiland. Als je meer wilt weten over de flora en fauna van Ameland zou ik dit museum absoluut niet overslaan.

Op Ameland zijn nog veel meer musea te bezoeken. Neem voor een overzicht een kijkje op de website van Amelander Musea.  

 

En dan is het moment daar. We leveren de fietsen weer in en checken in bij de boot. Op naar het vaste land. Volledig uitgerust en met een gelukzalig gevoel nemen we weer plaats op het dek. Als de boot in beweging komt, draai ik me om en staar naar de haven, de kustlijn en de duinen van het eiland tot het niet meer dan een puntje aan de horizon is. Ameland, bedankt!

 

Liefs,
Laura

Meer overnachtingsblogs - Ontdek Nederland