Ook opzoek naar de wildernis in Nederland? De echte wildernis bestaat in Nederland helaas niet meer, maar je vindt er wel nieuwe, beschermde wildernissen. Deze zeven gebieden mogen zich wildernis noemen en je vindt ze verspreid door Nederland. Laat je ons weten welke jouw favoriet is?
1. De Gelderse Poort - Wildernis in Gelderland
In het oude rivierlandschap de Gelderse Poort liggen onder andere de Millingerwaard, de Ooijpolder, de Groenlanden, de Bisonbaai en Klompenwaard. Eeuwenlang hebben de Maas en de Waal hier het land overstroomd. Door de komst van de mens verdween de riviernatuur. Na veel werk van Staatsbosbeheer werd de verwildering ingezet en kwam het landschap weer in zijn oorspronkelijke staat, met rivierbossen en moerassen. Er grazen nu wilde paarden en er leven bevers en zeearenden.
Je kunt hier avontuurlijk fietsen en wandelen. Zelf heb ik een deel van het Walk of Wisdom gelopen dat door de Gelders Poort loopt. Kijk bijvoorbeeld naar deze Trage Tocht. Een mooi klompenpad is dit Rijnstagerpad.
Ga je deze kant op? Neem dan ook een kijkje in de stadsgids van Nijmegen. Of kijk eens naar dit blog, waarin ik mijn favoriete dag etappes van Lange Afstands Wandelpaden tip.
2. De Boschplaat - Wildernis op de Waddeneilanden
De Boschplaat is een natuurreservaat in het oosten van Terschelling, een van onze Waddeneilanden, en is alleen te bereiken per fiets of te voet. Het lijkt nog het meest op wat Terschelling was voordat de mensen kwamen, met kwelders, zee, wadden en een ongerept strand. Het is daarom misschien een van de puurste wildernisgebieden van Nederland. Delen van dit natuurreservaat van 5 bij 10 kilometer zijn afgesloten van half maart tot en met oktober vanwege broedende vogels en rustende zeehonden.
Je kunt de Boschplaat wandelend bezoeken, of per fiets over een onverhard pad. De Rottumerplaat, onderdeel van de provincie Groningen, is een ander gebied dat interessant is om te bezoeken. Echter het is zelden open. Vroeger woonden er monniken, nu kan de natuur zijn gang gaan en wonen er alleen maar twee toezichthouders.
3. De Oostvaardersplassen - Wildernis in Flevoland
Rietkragen, wilde paarden, ruige grasvlakten en water, veel water. Dit grote moerasgebied in Zuid-Flevoland is bekend van de film De Nieuwe Wildernis. En dat is net wat het is. Het is de afgelopen 50 jaar geschapen door de natuur. Je vindt er lepelaars en aalscholvers, maar dankzij de mens ook Konikpaarden, heckrunderen en edelherten. Of we de natuur hier zijn gang moeten laten gaan, is onderwerp van discussie in de politiek. Hoe dan ook, de verwildering van dit gebied zorgt voor een mooie natuurbeleving.
4. Biesbos-Haringvliet met Tiengemeten - Wildernis in Zuid-Holland
De Biesbosch is onze bekende unieke rivierdelta met getij. Hier vind je wilgenbossen, eilanden en kreken. Het kan hier druk zijn, dus kies je dag en tijdstip zorgvuldig. Neem vooral ook het pontje naar het bijzondere eiland Tiengemeten in de Haringvliet, het is een oase van rust en natuur en het allerlaatste echte eiland van Zuidwest Nederland. In 1997 werden hier de laatste boeren uitgekocht en werd het land teruggegeven aan de natuur. De oude wegen zijn nog zichtbaar, maar verdwijnen steeds meer. Wandel eens door Wildernis, het zoetwatergetijdengebied in het westen van het natuureiland. Er is een mooie route van 10 kilometer die helemaal over onverharde paden loopt.
5. De Weerribben - Wildernis in Overijssel
Een van de belangrijkste moerasgebieden van Europa, en sinds 1992 een nationaal park dat in 2004 werd uitgeroepen tot mooiste plek van Nederland. Het is er kleddernat en veel delen zijn ontoegankelijk door al het water. Ondanks de wildernis vind je er idyllische dorpjes als Nederland (!) en Muggenbeet. Hier vind je diverse routes door de wildernis van de Weerribben.
6. Het Verdronken land van Saeftinghe - Wildernis in Zeeland
Het grootste brakwaterschor van Europa bevindt zich in het zuiden van Zeeland. Het verschil tussen hoogtij en laagtij is hier bijna vijf meter. Het is en heel bijzonder gebied. Je kunt hier onder andere het plankierpad en het Ruige Laarzenpad lopen.
7. Oudere delen van de Veluwe, zoals het Speulder- en Spriedelbossen - Oergevoel in de bossen
Ben je meer een bosmens? Voor het oergevoel in oude wildernis kun je het beste naar het Speulder- en Sprielderbos, onderdeel van de Veluwe. Deze bossen behoren met hun 'dansende' bomen tot de oudste en mooiste bossen van Nederland. De natuur mag hier haar gang gaan, al wordt een deel wel gebruikt voor houtproductie. De diverse soorten bomen die er staan - denk aan sparren, eiken, varens en dennen - trekken ieder weer andere bewoners aan, wat bijzondere ontmoetingen kan opleveren in dit stukje wildernis.
Hoe maak je van wildernis een echt avontuur?
Wildernis ervaar je niet als je aan het file-lopen bent. Besluit de natuur op te zoeken op een rustige dag, buiten de vakantieperiode bijvoorbeeld, of als het weer wat minder is. Overweeg om alleen te gaan voor de echte wilderniservaring.
Welk stukje Nederlandse wildernis heeft jouw aandacht getrokken? Laat het ons weten via Instagram. En vergeet ook niet de Honeyguide App te downloaden. Zo kun je wanneer je weer terug bent in de bewoonde wereld, makkelijk een duurzame koffietent zoeken om bij te komen.
Veel plezier!
Liefs,
Brigitte