Lekker ‘slow’ door het landschap: een Lange-Afstands-Wandelpad leent zich daar perfect voor en is vaak verrassend avontuurlijk om te lopen. Voor wie niet de tijd heeft om zo’n pad in zijn geheel te lopen, zijn hier de zeven mooiste dagetappes van vijf verschillende Lange-Afstands-Wandelroutes in Nederland.

Lange-Afstands-Wandelpaden in Nederland - 150km of meer

Nederland kent een aantal Lange-Afstands-Wandelpaden (LAW’s). Een LAW is een langeafstands wandelroute van minstens 150 kilometer. Je herkent ze aan de rood-witte strepen onderweg, op bomen of op paaltjes. Over ieder LAW zijn gidsjes te koop die je meer achtergrond geven over het gebied.

Het Pieterpad is natuurlijk het bekendste Lange-Afstands-Wandelpad, maar niet het allermooiste, vinden veel wandelaars. Sommigen vinden het Trekvogelpad mooier, of het Kust- of Pelgrimspad. Zelf word ik ook getrokken door kunst en cultuur – ik vind het bijvoorbeeld prachtig als je een kasteel ziet opdoemen in de verte, langs een interessante ‘landmark’ loopt, of historisch dorpje verkent. Vandaar dat LAW’s als het Hertogenpad, het Marskramerpad en Maarten van Rossempad ook mijn belangstelling hebben.

Avontuurlijk wandelen - divers Nederland

Afwisseling, anders en interessant, dat maakt zo'n Lange-Afstands-Wandelroute voor mij avontuurlijk. Zo vind ik het ook leuk om door landschappen te lopen die voor mij totaal anders zijn. Ik ben een bos en heuvel-mens, en voor mij maakt wandelen door het lege Friese landschap bijvoorbeeld iets heel anders bij me los dan lekker beschut door de bossen keuvelen.

In deze blog vind je daarom mooie én verrassende etappes van vijf Lange-Afstands-Wandelpaden in Nederland.

Voordat je begint - Goed om te weten

Hoe pak je het aan? De meeste wandelroutes vind je online, maar als je vaker zo’n route wilt lopen, kun ook een gidsje kopen waarin je de details van het startpunt en eindpunt vindt, plus een uitgebreide routebeschrijving en kaart van het wandelpad. Als je zonder gids loopt is het handig om van tevoren de route uit te printen. Niet alle routes zijn even goed gemarkeerd als bijvoorbeeld het Pieterspad. Kijk ook hoe je er met het openbaar vervoer kunt komen (en weer terug naar het beginpunt), of rij met twee auto’s als je met meerdere mensen gaat.

1. Het Pieterpad - Etappe 4 en 13

Wist je dat het St Pieterpad 35 jaar geleden is uitgezet door twee fanatieke wandelvriendinnen die zich eraan ergerden dat ze altijd maar naar het buitenland moesten om te wandelen? Best wel revolutionair dus, want met het Pieterpad lieten ze zien dat wandelen in Nederland ook mooi is.

Het Pieterpad wordt meestal opgesplitst in Deel 1 (noordelijk deel) en Deel 2 (het zuidelijk deel). Dit zijn mijn twee favoriete etappes:

Etappe 4: van Zuidlaren naar Rolde

Een fantastisch mooie wandeling door oerlandschap van Drenthe. Hunebedden, wandelen door Nationaal Park de Drentse AA, esdorpen en de Gaster duinen. Deze prachtige 18 kilometer lange route voert langs een van de mooiste stukjes Nederland en is heerlijk avontuurlijk. Struin over de Gasterse Duinen waar er vast wat wollige beesten je schaapachtig aan gaan staren.

Etappe 13: Sittard-Strabeek en/of Strabeek-St. Pietersberg 

Vanaf de gezellige centrum van Sittard met zijn vakwerkhuizen kom je al snel in het Limburgs heuvellandschap terecht. Met 21 kilometer wandelen loop je naar Strabeek. Je begint meteen met een flinke klim op een helling, en onderweg heb je een mooi uitzicht over meanderende rivieren, oude kloosters, beboste heuvels en leuke dorpjes. Het pad loopt deels samen met het Pelgrimspad, een ander Lange-Afstands-Wandelpad. Langs de weg zie je geregeld kapelletjes en wegkruisen.

Ook vanaf Strabeek (een kortere route van 15 kilometer naar St. Pietersberg) is het zeer mooi en ook echt avontuurlijk. Snelstromende beken, klimmen op heuvels en dorpjes en steden waarmee je je in het buitenland waant. Ook hier weer veel uitzichten en holle wegen.

Holle wegen zijn wegen die door het water in een lösshelling zijn uitgesneden, en alleen dus hier, in Zuid-Limburg voorkomen, en dan ook nog alleen op hellend terrein. Omdat ik ze vooral van het buitenland ken, geven ze me meteen een gevoel dat ik echt op reis ben. De afsluitende klim op de St. Pietersberg is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van deze reis.

2. Maarten van Rossempad - Etappe 4, Gelderland

Als je van rivierdorpen en kastelen houdt, dan is het Maarten van Rossum pad het Lange-Afstands-Wandelpad voor je. Het heeft trouwens niets te maken met Maarten van Rossem die je altijd op televisie ziet. Maarten van Rossum was een nogal controversiële krijgsheer, waarvan niemand weet of hij nu eigenlijk een held of een schurk was.

Etappe 4: Van Waardenburg naar Wadenoijen

Met deze prachtige kastelenwandeling van Waardenburg en Wadenoijen waan je je in de middeleeuwen, want je komt het ene na het andere kasteel tegen, zoals het kasteel van Waardenburg, waarvan de eerste houten versie er al in 1265 stond.

Bovendien kun je struinen over de uiterwaarden van de weidse Waal en zie je hoe het rivierenlandschap en vroeger uit moet hebben gezien. En je loopt tussen de fruitbomen van de Betuwe. Daarom kun je deze wandeling het beste maken tussen april en september

Van Waardenburg naar Wadenoijen is een lange etappe van 24 kilomter. Je kunt ook besluiten om hem tot Varik te lopen, een kleine 10 kilometer.

3. Trekvogelpad - Etappe 5 en 9

Volgens velen is het Trekvogelspad eigenlijk een verkeerde benaming. De route van trekvogels staat namelijk haaks op dit pad, dat van Bergen aan Zee naar Usselo loopt. Dat doet niet af aan de schoonheid, want kenners zeggen dat dit het mooiste pad van Nederland is. En je komt er veel trekvogels tegen, want hij gaat vooral door natuurgebieden. Dit zijn de mooiste etappes wat mij betreft:

Etappe 5: van Landsmeer naar Ransdorp

Een flinke etappe van 24 kilometer vlak boven Amsterdam. Prachtig omdat deze waterige tocht leidt langs rivieren, beken, kanalen, meren, plassen, vennen, en je dus ook veel weide- en watervogels gaat zien. Hier begeef je je in oudhollandse poldersfeer. Broek op Waterland is een van de mooiste dorpen van Nederland. Ooit was dit een Schippersdorp. Honeyguide Marit bezocht Broek in Waterland al eens. Vlakbij ligt het eveneens mooie Durgerdam, maar dan ben je eigenlijk al de volgende etappe aan het lopen en loop je zo Amsterdam in.

Etappe 9: van Hilversum naar Soest

Ik liep ook de mooie etappe 9 van Hilversum naar Soest. Een 23 kilometer lange route over de Utrechtse Heuvelrug. Kijk goed om je heen, want je treft hier vaak herten en reeën aan (en natuurlijk trekvogels). Je loopt door de uitgestrekte bossen van boswachterij de Vuursche en komt daarna aan op het mooie landgoed Groeneveld, met zijn Engels aangelegde tuin en ‘ijskelder’, waterpartijen en bruggetjes. Lage Vuursche is een paradijs waar je heerlijk kunt bijkomen bij bijvoorbeeld Buiten in de Kuil. Lekker eten en een goede sfeer gegarandeerd! 

4. Kustpad - Etappe 9

Het Nederlands Kustpad is het langste kustpad van Nederland en bestaat eigenlijk uit drie delen: deel 1 loopt door Zeeland, deel 2 door Zuid- en Noord-Holland en deel 3 door Groningen en Friesland. Het loopt van Sluis bij de Belgische grens naar Bad Nieuweschans aan de Duitse grens.

Etappe 9: Egmond aan Zee- Groet 

De etappe tussen Schoorl en Egmond is 20 kilometer en is een van mooiste en natuurlijkste. Struinen door de duinen, zo zou je deze etappe door het Noord-Hollands Duinreservaat kunnen noemen. Bij deze wandeling zie je heel veel duinen en is prachtig om te lopen.

 

5. Grote Rivierenpad - Etappe 10

Het Grote Rivierenpad, de naam zegt het al, is een Lange-Afstand-Wandelpad langs de grote rivieren van Nederland. Je doorkruist het land van het westen naar het oosten.

Etappe 10: van Leerdam naar Geldermalsen

In deze etappe wandel je door knusse dorpjes als Beesd, Rumpt, Acquoy en Tricht langs de mooie oever van de Linge. Ook kom je bij Landgoed Marienwaard. Zeker in het voorjaar is dit perfect als ‘bloesemroute’. In het dorpje Acquoy zie je de kerktoren die bekend staat als ‘De Betuwse toren van Pisa’, omdat de toren al sinds de bouw in de 15e eeuw uit het lood staat. In 22 kilometer wandel je van Leerdam naar Geldermalsen.

 

Krijg je al zin om het avontuur van een flinke wandeltocht aan te gaan? Ik ben benieuwd wat jouw favoriete dagetappe van een Lange-Afstands-Wandelroute is.

Veel plezier. Deel je je wandelkiekjes met ons door @heyhoneyguide te taggen op Instagram?

Liefs, 
Brigitte

Meer wandelblogs - Ontdek Nederland