Nederland is rijk aan mooie bossen, uitgestrekte landschappen, duinen en moerasgebieden. Zelf op pad gaan in de natuur is natuurlijk al leuk, maar met de boswachter op pad gaan, die alles vertelt over het gebied en zijn bewoners, is nóg leuker! Laat je verrassen door al het moois dat schuilgaat in de Nederlandse natuur en maak kennis met de boswachters van Nederland. 

In dit blog neem ik je mee naar Nederlandse natuurparels en laat ik je kennis maken met gepassioneerde boswachters. Ga mee opzoek naar Nederlands Grote Vijf: edelhert, ree, wild zwijn, bever en zeehond!

1. Op pad met de boswachter in de ENCI Groeve - Sint-Pietersberg, Maastricht

Tijdens deze wandeling staat het ontdekken van het leven van vroeger en nu in de ENCI-groeve centraal. De ENCI-groeve bevindt aan de Maaszijde van de Sint-Pietersberg en is een van de grootste groeves in Nederland. Samen met de boswachter ga je op pad, om de verhalen van dit unieke gebied te beleven. Hij of zij vertelt je van alles over de natuur, de historie en de omgeving waar je doorheen loopt.

Deze kalksteengroeve was meer dan 70 miljoen jaren geleden een Krijtzee, waar het wemelde van planten en dieren. Helaas stierf ook al het leven in de Krijtzee met het verdwijnen van de zee. Nu jaren later en met het afgraven van de mergel, komt de natuur en het leven weer langzaam aan terug.

Honeyguide Laura nam ook een bezoekje aan de ENCI-groeve. Lees meer over haar ervaringen in dit blog

2. Op pad met boswachter Truida - De Hoge Veluwe

Heerlijk fietsen door de natuur, wie wil dat nou niet? Naast een excursie te voet of in een kano vind je hier een fietsexcursie. Fiets samen met Truida door de bossen en heide van de Veluwe tijdens deze wildexcursie op de fiets. Truida neemt je mee naar mooie plekjes in de bossen en heiden in de omgeving van Otterlo. Tijdens deze excursie spot je gegarandeerd wilde dieren! Misschien heb je zelfs het geluk de Grote Vijf van de Veluwe te spotten!

Boswachter Truida kan je niet alleen alles vertellen over de omgeving, maar ook over het wild dat er leeft. Ga op pad met de boswachter en bereid je voor op een avontuurlijke en actieve excursie door prachtig natuurgebied. Wie weet zie je eekhoorntjes nootjes verzamelen, wildzwijnen wroeten door de modder en edelherten die aan het grazen zijn. Op de Veluwe kan het allemaal!

Meer over de big five van Nederland? Honeyguides Brigitte en Angelique gingen al eens op pad met een boswachter en vertellen je er meer over. 

  • Op pad met de boswachter

3. Op pad in de ochtend - Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Zonsopkomst. Het moment dat de zon van de nacht weer dag maakt. In het oosten laat de zon langzaam haar gezicht zien en verwarmt ze iedereen die al wakker is of wordt. Voor mij is de zonsopkomst een magisch moment en daarom wil ik jullie deze mooie ochtendwandeling niet onthouden!

Tijdens deze wandeling over de Sallandse Heuvelrug ga je op pad met de boswachter en verken je het glooiende landschap terwijl de natuur ontwaakt. De boswachter vertelt niet alleen over de flora en fauna, maar ook over de cultuur en historie van het gebied. Het eerste zonlicht zorgt voor prachtige beelden waar je haast (al zeg ik het zelf) emotioneel van wordt. Voor een vroege vogel zoals ik is deze wandeling puur genieten.

  • Op pad met de boswachter
  • Op pad met de boswachter

4. Op pad met de Ecokar - Horsterworld

Om even uit de dagelijkse sleur te stappen, kun je veel activiteiten ondernemen in het Horsterwold. Deze nieuwe wildernis is het jongste natuurontwikkelingsgebied van Flevoland. Stap in de ecokar en trek samen met een gids door een gebied waar je 'U' tegen zegt. Geniet van alle geluiden en indrukken en laat deze in alle rust tot je komen.

Hier geniet je het beste van alle rust en ruimte van het half open boslandschap dat hier ontstaat. Zet je zintuigen op scherp en geniet optimaal van de geluiden en geuren die je tegemoetkomen. Ga op pad met de boswachter en ontdek dit rijkdom aan planten, bomen en dieren.

Ga je naar Flevoland? Honeyguide Amanda schreef in dit blog over natuurexcursies in Flevoland!

5. Op pad in het donker - Nationaal Park De Groote Peel

Eigenlijk zo lang als ik me kan herinneren, ben ik gefascineerd door de maan. De invloed die de volle maan heeft op de natuur en haar rol in eeuwenoude volksverhalen. Wolven huilen en witte wieven zweven. Ben jij net zo dol op de maan als ik, of sta je simpwelweg open voor een heel bijzondere wandeling? Dan heb ik een mooie vollemaanwandeling gevonden in Nationaal Park de Grote Peel waar op pad gaat met de boswachter en je zelf de magie van de maan kunt ervaren.

Het goud van de Peel
Nationaal Park De Groote Peel staat bekend om open vlaktes met water, heide, berken en zandruggen. Het park bevindt zich op de grens van Noord-Brabant en Limburg.  Een heerlijk gebied voor natuurliefhebbers én vollemaanwandelingen! Tijdens de vollemaanwandelingen in De Groote Peel dwaal je samen met de gids over door maan verlichte paden. Je zintuigen staan op scherp en je wordt één met de natuur. Terwijl de wandeling vordert, worden de geluiden van de natuur en de duisternis van de nacht je metgezellen. Na afloop kunnen ervaringen worden gedeeld rondom de brandende vuurkorf onder het genot van een drankje.

Honeyguide Yalou schreef in dit blog over waarom en waar we kunnen genieten van duisternis. 

6. Slapen bij de boswachter - Bijzonder overnachten

Logeer in de mooiste natuurgebieden van Nederland en waan je in de wereld van de boswachter. Word vrienden met de dieren, de bomen, planten de zon en de sterren. Heb jij ook zin om wakker te worden in totale rust? Ga dan slapen bij de boswachter!

Hier overnacht je op een unieke locatie waar de natuur begint bij je tent, vouwwagen, caravan of camper. In totaal zijn er 22 natuurkampeerterreinen waar je kunt overnachten. Iedere locatie biedt iets unieks, zoals kamperen in het bos, dichtbij het water of in de duinen. Beleef je eigen avontuur en kom logeren op één van de kampeerterreinen van Staatsbosbeheer.

Ik vind het heerlijk om in en met de natuur bezig te zijn! Natuur fascineert, inspireert en brengt geluk. Ik heb in ieder geval nu alweer zin om de natuur in te trekken. 

Ga jij ook op pad met de boswachter? Laat het ons weten op Instagram via #heyhoneyguide
 

Veel liefs,           
Daphne

Meer natuurblogs - Ontdek Nederland