De feestdagen komen er weer aan en gelukkig mogen de winkels hun deuren openen. Zo kunnen we - met de juiste maatregelen - onze lokale ondernemers steunen. In dit blog neem ik je mee naar de vijf leukste shopsteden van Nederland. Hier kun je bewust winkelen en onbezorgd inkopen doen voor de feestdagen. Wist je trouwens al dat alle ondernemers die op Honeyguide staat voldoen aan minstens één van onze duurzame doelen? Ontdek snel welke en winkel erop los!

1. Historisch Haarlem - Shopwalhalla dichtbij zee

Meerdere keren uitgeroepen tot beste shopstad van Nederland. En niet voor niets ontdekten wij! Haarlem is een prachtige stad met een mooi oud centrum waar je heerlijk kunt winkelen. Tip van ons: wandel door de zijstraatjes, want daar vind je de speciale boetiekjes. Zo kom jij met een uniek item thuis! Honeyguide Cathe stippelde al eens een tweedehands shoproute door Haarlem uit. Zo kun je lekker genieten en tegelijkertijd laat je een kleinere voetafdruk achter. 

Lunchtip: DeDakkas, met een schitterend uitzicht over Haarlem, lekker eten op een plek met een duurzaam karakter. 

2. Winkelen in Utrecht - Eigentijds, creatief en inspirerend

Utrecht heeft een grote binnenstad, waar je overal fijne winkels vindt. Het centrum van Utrecht is opgedeeld in zones, ieder met een eigen charme. Lees er meer over in deze bestemmingsgids. Utrecht heeft ontzettend veel toffe boetiekjes met misschien wel nog meer terrasjes, mooie historische panden en grachten! Honeyguide Cathe schreef een blog vol tips voor een dagje (winkelen) in Utrecht

Lunchtip: Vegan restaurant Waku Waku, waarbij het draait om genieten in het leven. 

3. Magisch Maastricht - De hoofdstad van het zuiden

Maastricht is dé shopstad van het Zuiden! Waan jezelf een beetje op vakantie in eigen land. Deze stad heeft Belgische allure én staat bekend als shopstad. Maastricht heeft een enorm afwisselend aanbod qua winkels. De allerleukste vind je in de buurt van het Stokstaartkwartier, de Wycker Brugstraat, de Rechtestraat en de Hoofbrugstraat. Sla vooral het Vrijthof niet over voor een pauze tussen het shoppen door.

Lunchtip: Bij Bijzonder. Eet biologisch en vers bereide gerechten.

4. Energiek Eindhoven - Ga shoppen in

Misschien dat je het niet direct zou verwachten, maar Eindhoven is een echte winkelstad. Als je in Eindhoven bent móet je eigenlijk naar Vilt & Leer! Neem een kijkje in de Emmasingel en vind schattige winkeltjes op De Bergen. Daarnaast is een wandeling naar Strijp-S een echte aanrader. Hier vind je een verrassend stadsdeel vol kleinschalige initiatieven.

Lunchtip: Soul Kitchen, (h)eerlijke gerechten geseveerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 
 

5. Zutphen - monumentaal

Heb je voor een dagje shoppen wel eens aan Zutphen gedacht? Deze kleine stad vol historische panden, hofjes waarin de tijd heeft stilgestaan, smalle winkelsteegjes en volop cultuur is een echte aanrader voor een dagje weg. Honeyguide Simone nam al eens de proef op de som en schreef dit blog vol tips voor een duurzame stedentrip in Zutphen, inclusief haar favoriete shop plekjes. 

Lunchtip: Sultani, geniet hier van (vegan) Marokaanse lekkernijen.

  • Zupthen hanzestad
  • Zupthen monument gebouw

Maak jij er zodra het allemaal weer kan, graag een vriendinnenweekend van? Naast winkelen vinden er ook regelmatig superleuke events plaats in al deze steden. Check onze belevenissen pagina voor de meest actuele events of neem een kijkje in een van de vele bestemmingsgidsen voor nog meer (shop)inspiratie per stad of streek. Veel plezier!

Veel liefs
Amanda