1 juli 1863; de ketens worden gebroken. Het is de Dag der Vrijheden. 138 jaar geleden schafte Nederland in Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij af. Dat hebben de grootouders van jou opa en oma dus nog meegemaakt. Niet eens zo gek lang geleden. In deze landen is 1 juli dan ook een nationale feestdag en ook in grote steden in Nederland wordt deze dag uitbundig gevierd. Maar wat vieren we precies? En waar kun jij je in Amsterdam nog meer verdiepen in het slavernijverleden van Nederland?

Wat is Keti Koti? - Gebroken Keten

Met Keti Koti vieren we de afschaffing van de slavernij. In de Surinaamse taal Sranantongo betekent Keti Koti ´Ketenen Gebroken´. Tot slaaf gemaakte mensen zijn vanaf 1 juli 1863 officieel vrij mens, al blijkt dat in de praktijk nog wel tien jaar te duren. Nederland is daarmee een van de laatste Europese landen die de slavernij en slavenhandel definitief afschaffen. 

Waar deze dag in Suriname en de Nederlandse Antillen een officiële feestdag is, is dat in Nederland (nog) niet het geval. Toch staat ook hier een groeiende groep mensen stil bij deze dag. De bekendste Keti Koti herdenking vindt jaarlijks plaats in het Oosterpark in Amsterdam. Een dag vol festiviteiten, muziek, optochten, lekker eten en herdenking. Vanwege de corona maatregelen is Keti Koti 2021 online

Wel of geen feestdag? - herdenken en helen

Dankzij een petitie van radiozender FunX, Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives, gaat de Tweede Kamer het burgerinitiatief om van Keti Koti een nationale feest- en herdenkingsdag te maken, behandelen. Een positieve impact die Honeyguide ook steunt. Wanneer we stilstaan bij het verleden, het erkennen van en verantwoordelijkheid nemen voor wat uit naam van Nederland is gedaan, ontstaat er ruimte in de samenleving om te reflecteren, te groeien en te helen. Want ook vandaag de dag is de impact van ongelijkheid en discriminatie nog aanwezig. Een interessant onderwerp waar je in Amsterdam - onze schitterende hoofdstad gebouwd van geld wat is verdiend over de ruggen van tot slaaf gemaakte - veel over kunt leren. Dat kan onder andere bij de volgende plekken:

1. Black Heritage Tours - Afrikacentric Amsterdam

Met de Black Heritage Tours leer je Amsterdam letterlijk en figuurlijk vanuit een ander perspectief kennen. Vaar door de grachten en ervaar de stad vanuit een ‘afrikacentric’ point of view. Gids Jennifer vertelt je de verhalen achter gebouwen en monumenten die een belangrijke rol hebben gespeeld in tijden van de slavernij. En stuk ‘vergeten’ geschiedenis die op bijna iedere straathoek van Amsterdam is terug te vinden. Kortom, een indrukwekkende tour waardoor je de stad met hele andere ogen gaat zien. 

2. The Black Archives - een zolder vol zwarte geschiedenis

Het nalatenschap van de overleden socioloog Waldo Heilbron, die als missie had om nieuwe perspectieven aan de geschiedschrijving en sociale wetenschappen toe te voegen door, werd het startschot voor The Black Archives. Een plek die van een zolder vol zwarte geschiedenis uitgegroeid is tot een historisch archief en cultureel centrum waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die te vaak onderbelicht blijven.

3. Het Tropenmuseum - culturele diversiteit

Gelegen aan het Oosterpark vind je een van de mooiste musea van Nederland. De mooiste als je het mij vraagt: Het Tropenmuseum. Een museum waar je kennis maakt met de culturele diversiteit die de wereld rijk is. Een onderwerp als het slavernijverleden en Keti Koti kunnen niet achterwege blijven in dit museum. Zo hebben ze dan ook een online Keti Koti programma voor je. En ook in het museum zelf wordt er bij diverse tentoonstellingen aandacht besteed aan een bredere geschiedschrijving en de menselijke ervaring van wat wij kennen als geschiedenis. Vanaf juni 2022 komt de tentoonstelling ‘Onze Koloniale Erfenis’, Een nieuwe, uitgebreide tentoonstelling over het koloniaal- en slavernijverleden.

Het slavernijverleden van Nederland is groot en kent vele kanten. Het perspectief van de tot slaaf gemaakte wordt echter vaak achterwegen gelaten. Geschiedenis wordt nou eenmaal 'door de winnaars' geschreven. En vroeger was dat de Nederlandse staat, die enorm rijk is geworden met het handelen in mensen. Nog niet eens zo lang geleden. Het is tijd om ons te verdiepen in de vele gezichten van slavernij. Van toen én nu. 

Deze drie plekken zijn slechts een kleine greep uit schitterende initiatieven (in Amsterdam) waar je je kunt verdiepen in kolonialisme, slavernij en Keti Koti. Laat je het ons weten als je nog toevoegingen hebt? Dat kan via een berichtje op Instagram.

Liefs,
Yalou

Meer geschiedenis in Nederland - Ontdek Nederland