Bij een retraite denken de meeste mensen aan een lange tijd doorbrengen in een klooster of een week lang in stilte zitten. Maar een retraite kan meer zijn dan alleen dat. Bij een retraite gaat het erom dat je tot jezelf komt. Dat je rust, ruimte en ontspanning in jezelf vindt. Dit hoeft dus niet altijd een week te duren of intensief te zijn door te mediteren. Een wandeling, de natuur in of in een rustig en sereen gebied zijn kunnen al genoeg zijn op een nieuwe week met een heldere geest in te gaan.

Er zijn heel wat onderzoeken die aantonen dat jezelf omringen met natuur bijdraagt aan innerlijke rust. Buitenlucht doet een mens goed en helpt om te ontspannen, los te laten, te relativeren en tot rust te komen. Dus voordat jij een ticket naar het boeddhistenklooster in Vietnam boekt, denk eens aan een weekendje afzondering in onze eigen Nederlandse natuur. Dit zijn, naar mijn mening, de zes meest bijzondere plekken in Nederland om tot rust te komen.

1. Uitwaaien aan de kust in Zeeland - Kom tot rust in de Vrouwenpolder

Wil je helemaal tot rust komen aan de kust? Breng dan een bezoek aan de Vrouwenpolder in Zeeland. De Vrouwenpolder is een klein pittoresk dorpje met het rustigste strand van Nederland. Wie houdt nu niet van een ontspannen weekendje aan zee? Honeyguide Laura schreef een blog vol inspiratie voor een vakantie in Zeeland en wat mij betreft mag de Vrouwenpolder hier zeker aan worden toegevoegd.

  • Hulshorsterzand op de Veluwe
  • Vrouwenpolder in Zeeland

2. Stilte in Ede - Vind een grote diversiteit en

Wie aan Ede denkt, denkt natuurlijk meteen aan de Hoge Veluwe. Dit is een perfecte plek om tot rust te komen. Naast dat Nationaal Park de Hoge Veluwe een erg aangenaam en stil gebied is, is de kans groot dat je er ook wild spot. Maar Ede heeft meer te bieden dan enkel de Hoge Veluwe. Met dichte bossen, uitgestrekte heidevelden en weidegebieden telt Ede de meest diverse natuurgebieden van Nederland. Wandel of fiets door de mooie natuur om te ontspannen. Wie weet kom je nog een schapenherder tegen met een kudde schapen, of loop je langs een echte schaapskooi. Kijk voor diverse wandelroutes op de website Wandelen in Ede.

  • Wandelen stilteplekken natuur veluwe
  • Hulshorsterzand op de Veluwe

3. Stilte in de Ankeveense plassen - Fiets of wandel

Kom jij tot rust door het gezang van verschillende vogels? Dan zijn de Ankeveense plassen een must visit om tot jezelf te komen. Dat de Ankeveense plassen een populaire broedplek zijn voor vogels is te begrijpen. Het veenlandschap bestaat uit plassen, stroken land en smalle slootjes. Fiets of wandel dwars door het gebied, over smalle paden en dijkjes met uitzicht op de plassen. Van half mei tot half september is het ook mogelijk om een vaartocht te maken door het stille plassengebied.

  • Ankeveense Plassen
  • Ankeveense Plassen

5. Kalmte op Vlieland - Het autoluwe eiland

Vlieland staat voor rust, ongestoord, puur en natuurlijk. Het is dan ook de ultieme bestemming voor mensen die op zoek zijn naar rust. Het autoluwe eiland ligt vol met fietspaden, waardoor het heel geschikt is om te wandelen en te fietsen. Vlieland is het kleinste bewoonde eiland van de Waddeneilanden. Daarnaast ligt het ook het verste van de kust. Vlieland is bedekt met groen, bossen, hoge duinen, lange stranden en helder zeewater. Genoeg plekken dus om te ontspannen. Wil je meer op Vlieland dan enkel ontspanning? Ontdek het historische karakter van Vlieland in het enige dorp van het eiland: Oost-Vlieland. Met een prachtige oude hoofdstraat en veel historische gebouwen is duidelijk te zien dat het vroeger een vissersdorp was. Al met al, zéker een bezoekje waard!

6. Blotevoetenpad - Krijg een voetmassage

Wie nog niet van een blotevoetenpad heeft gehoord mist echt iets. Een blotevoetenpad is een wandelroute die speciaal is aangelegd of uitgezocht om op je blote voeten door de natuur te lopen. Daarbij loop je over verschillende soorten ondergronden, van zacht gras en fijn zand tot grote keien en houtstronken. Dus trek je schoenen uit en voel hoe de verschillende landschappen je een natuurlijke voetmassage geven.

Naast het gevoel werkt een blotevoeten wandeling ook als een therapeutische ontspanningswandeling. Perfect dus om te ontspannen en tot rust te komen. In Nederland zijn er veel verschillende blotevoetenpaden. Mijn favoriet? Het Blotenvoetenpad in het Hof van Twello. Deze is 2 km lang en brengt je langs en door historische tuinen uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Ook wandel je op je blote voeten langs een tropisch eiland, een sprookjesbos, een wijngaard en de sevanne.

Welke plek bezoek jij binnenkort om helemaal tot rust te komen? Laat het ons weten via een berichtje op Instagram of tag ons in je foto met #heyhoneyguide.

Liefs,           
Kimberley