Slenter je graag door pittoreske dorpjes en uitgestrekte natuurgebieden, dan zit je sowieso goed bij het Brabantse de Langstraat. Een bijzonder gebied in Dongen, Waalwijk, Loon op Zand en Heusden. Maar ik vind de Langstraat vooral heel uniek vanwege de nog altijd levendige geschiedenis als bloeiend leerlooierij gebied.

Hoe het ooit begon - De leerindustrie in de Langstraat

Het is het begin van de 19e eeuw en het zijn barre tijden. De strenge winters dwingen de boeren in het gebied van de Langstraat op zoek te gaan naar een andere inkomstenbron om hun gezin te onderhouden. De Langstraat blijkt de ideale plek om leer te looien. Koeien, stromend water uit omliggende rivieren en boomschors van de vele eikenbomen: alles wat je nodig hebt voor het leerlooien is aanwezig in het gebied. De boeren vinden een lucratief neveninkomst. Zo groeit de Langstraat en vooral Waalwijk uit tot hét centrum van de schoen- en leerindustrie in Nederland.

Met toenemende concurrentie uit het buitenland verliest schoen- en leerindustrie in de Langstraat aan belang. De meeste fabrieken sluiten in de loop van de 20ste eeuw en Waalwijk focust op de handel van schoenen uit het buitenland. Toch zijn er nog altijd veel pareltjes uit dit invloedrijke verleden te vinden in deze streek. Dit zijn mijn vijf favoriete plekken in de Langstraat om deze tijden van weleer te herleven. 

1. Monumentale panden in De Hooisteeg - Terug in de tijd in Waalwijk

Al lopende door de Hooisteeg in Waalwijk ga je echt even terug in de tijd. In de 19e eeuw gaven rijke schoenfabrikanten de opdracht om hier arbeiderswoningen te bouwen voor de schoenmakers en hun gezinnen. Deze monumentale panden zijn nog steeds te bewonderen. 

Ik ben graag te vinden in dit mooie stukje Waalwijk, de monumentale panden zijn een aantal jaar geleden namelijk helemaal gerenoveerd. Vandaag de dag zijn hier allerlei ateliers gevestigd. Als je een beetje geluk hebt, kun je de kunstenaars aan het werk zien of een kijkje nemen bij hun exposities.

2. Wandelen over de Moerputtenbrug - 600m lange eye catcher

In 1880 werd de Moerputtenbrug geopend als het onderdeel van de Langstraatspoorlijn tussen ‘s-Hertogenbosch en Lage Zwaluwe. Inmiddels rijden er geen treinen meer en loopt er een pad over de oude spoorlijn. 

Een wandeling over de Moerputtenbrug behoort absoluut tot mijn favorieten. De 600 meter lange, industriële brug die ondersteund wordt door 35 enorme pilaren is een echte eyecatcher. Wanneer je hier overheen loopt, waan je je echt even in een andere wereld. 

 

3. Museum de Looierij - Expositie ‘Dongen van nul tot nu’

Gevestigd in een oud leerlooierij complex in Dongen vind je Museum de Looierij. Wanneer je iets over het verleden van de Langstraat te weten wilt komen, is dit de juiste plek. Je waant je hier namelijk in het leven van de vroegere gemeenschap van leerlooiers. Op de zogeheten Pantoffelzolder staat de vaste expositie ‘Dongen van nul tot nu’ en in ‘t Nieuwe Nathuis worden wisselende exposities gehouden.

4. Wandel de Wet Blue Route in Waalwijk - De kleur van het looien

Overdag zie je er weinig van, maar ‘s avonds kleurt de stad Waalwijk wet blue, oftewel lichtblauw. Dit is de kleur die inslaat bij het looien van leer. Permanente lichtprojecties op de gebouwen in de stad maken de herinneringen aan het schoen- en leder verleden van Waalwijk zichtbaar.  

Deze unieke wandelroute kun je op jezelf lopen of samen met een gids. De route gaat door het centrum van Waalwijk en onderweg worden allerlei verhalen en anekdotes over het leerlooierij verleden vertelt. Wat mij betreft een heerlijke avondwandeling met een educatief tintje.

5. Fiets het Halve zolenpad

Het Halve zolenpad; deze naam maakte mij wel heel nieuwsgierig. Het is een verwijzing naar het verleden van de Langstraat en blijkt ook een ironisch bedoelde bijnaam voor de inwoners van deze regio. Het pad ligt op de voormalige Langstraatspoorlijn, die ooit Geertruidenberg en Drunen met elkaar verbond. Het 20 kilometer lange fietspad leidt je langs vijf bijzondere animatiefilms, kunstwerken en verschillende gedichten. Uiteraard in het teken van het looierij verleden.

Ik vind dit gebied fascinerend, dit stukje cultureel erfgoed! Tot voor kort wist ik niet dat Nederland zo´n rijk verleden had in de looi- en schoenenindustrie. Dat gezegd hebbende, cultureel erfgoed ontdekken in eigen land sowieso altijd interessant, toch? Welk stukje cultureel erfgoed in Nederland raad jij me aan? Laat het ons weten door #heyhoneyguide te gebruiken op Instagram, of stuur een berichtje!

 

Liefs,
Laura