Zelf drink ik de hele dag door thee, het liefst in de zon op mijn balkon met een lekkere snack erbij. Een mini high tea dus. Een van origine Engels fenomeen. Nog fijner is het om in een theetuin te zitten. Dit zijn mijn vier favoriete theetuinen in Nederland en lenen zich perfect voor een leuke high tea.

Geschiedenis van de high tea

Bij het horen van teatime denk ik meteen aan Engeland. Onlangs vertelde een Engelse vriendin mij echter dat de afternoon tea eigenlijk gewoon avondeten is. Ik stond versteld. Heb ik de high tea dan ook al die tijd verkeerd geïnterpreteerd? 

Laten we beginnen met het verschil tussen afternoon tea en high tea. Het fenomeen van afternoon tea is opgekomen in de jaren 40 van de 19e eeuw en het omvat meer dan alleen een kopje thee nippen. Met afternoon tea wordt er gerefereerd naar een lichte maaltijd. Hertogin Anna Maria van Bedford wordt vaak gezien als bedenker van deze namiddagse snack. Het was in die tijd gebruikelijk om laat te eten en geen middageten te nuttigen, wat wel eens voor trek kon zorgen bij de hertogin. De afternoon tea - geserveerd tussen half 2 en 5 - bracht daar verandering in. Op ten duur werd de snack van de hertogin een gezellig onderonsje met vrienden in haar schitterende tuin.

Dit fenomeen bleef niet alleen bij de upper class van Engeland. Ook de arbeiders hadden hun thee-maaltijden, maar zij gaven het de naam high tea. In deze klasse werd de thee en het eten niet genuttigd als tussendoortje, maar juist als maaltijd na een dag hard werken. De high tea refereert dan ook naar de hoge tafel waaraan de arbeiders aten.

Theetuinen in Nederland

Vandaag de dag is een high tea niet alleen een Engels fenomeen, ook in Nederland zijn we fan geworden van deze vorm van snacken. Met je moeder of je beste vriendin een hapje delen, de tijd nemen voor een goed gesprek, samen genieten met een warm kopje thee - dat maakt de high tea juist zo bijzonder. En na het Engelse voorbeeld ervaar je de beste high tea, of eigenlijk afternoon tea, natuurlijk in een theetuin. 

Nederland heeft een aantal schitterende theetuinen. Omringt door de natuur, fijn geurende bloemen en (vegan) lekkernijen komt de thee hier tot zijn recht. Dit zijn mijn vier favoriete theetuinen in ons land. Ook prima te combineren met een dagje of weekendje weg in Nederland. 

1. Millinger theetuin - Klaverland 9, Millingen aan de Rijn

Mijn all time favorite theetuin, om toch nog een beetje in Engelse termen te blijven spreken, is de Millinger theetuin: een paradijsje in de polder vlakbij Nijmegen. Deze theetuin ligt letterlijk verborgen in het groen van natuurgebied de Millingerwaard. Je kunt er ook niet zomaar met de auto komen. Vanaf het kerkje in Kekerdom is het twee kilometer wandelen door de Millingerwaard, voordat je ergens verstopt tussen de eiken de theetuin ziet opdoemen. 

De tuin is ingericht met inspiratie uit het Midden Oosten: fijne zithoekjes omringt door groen. De zeeblauwe tegelwerken geven de tuin een karakteristieke uitstraling die me even terugbrengt naar mijn reis door Marokko. 

Behalve de prachtige tuin is deze theetuin mijn favoriet omdat ze ook vegetarische en veganistische high tea opties hebben. Tot Engelse scones aan toe. Omringt door vers fruit uit het seizoen en bloemen uit de tuin is het een feestje op je bord.

2. Theehuis bij Kees&Sien - Dijkstraat 115, Veenendaal

Waar Sien vroeger de was deed en Kees het hooi binnen haalde, kunnen jij en ik nu genieten van verse koffie, diverse theeën en huisgemaakte appeltaart. In theehuis Bij Kees&Sien koken en bakken ze met verse producten van hun boerderij. En het leuke is dat je die boerderij ook kunt beleven. Hij ligt namelijk naast het theehuis en je kunt er zelf bloemen en groenten plukken uit de moestuin. En mocht je net als ik een echte theeleut zijn: bij de theemomenten van Kees en Sien wordt er onbeperkt thee geschonken!

3. Theekamer van Mevrouw Cha - Noordervaart 30B, Stompetoren

Linda is theesommelier en het gezicht achter Mevrouw Cha. Ze weet alles over het maakproces van theeën en de werking van de theebladeren. Tijdens een proeverij vertelt ze je de persoonlijke verhalen van de mensen die dit kopje thee voor jou mogelijk hebben gemaakt. Met haar backpack op is Linda namelijk vaak van de gebaande paden geweest, langs de eigenaren en theeplukkers van de theeplantages. 

In Stompetoren, nabij Alkmaar, vind je de theekamer van Mevrouw Cha. Hier kun je voor een theeproeverij (eventueel met high tea lunch) aanschuiven aan een lange tafel. Geniet van je thee en de verhalen!

4. Theetuin De Wilde Framboos - Nuijeneind 5, Bakel

Onder de fruitbomen en tussen de bessenstruiken is het heerlijk vertoeven in theehuis De Wilde Framboos. Kippen lopen los door de tuin en ook de kat komt af en toe gedag zeggen. In de wei graast een paard en tussen de bloemenzee zoemt een bij van bloem naar bloem. 

Bij De Wilde Framboos bakken ze dagelijks verse taartjes met ingrediënten uit eigen tuin of uit de streek. Ook voor hun high tea’s en afternoon tea’s toveren ze lokale ingrediënten om tot heerlijke lekkernijen. Over allergieën of dieetwensen doen ze zeker niet moeilijk, geef je het bij het reserveren wel even aan.

Dit waren mijn vier favoriete theetuinen in Nederland. Perfecte plekken om van een high tea of  afternoon tea te genieten. Laat je ons op Instagram met #heyhoneyguide of via @heyhoneyguide weten waar jij het liefst thee drinkt? Je kunt je favoriete high tea plek ook toevoegen als tip op de website. 

Liefs, 
Yalou