Uit eten in een oude gevangenis, in een voormalig postkantoor of in een piepklein brugwachtershuisje. Honeyguide Amanda tipt je vier bijzondere restaurants in Leeuwarden. Waar schuif jij binnenkort aan?

1. Post plaza - Tweebaksmarkt 27

Een hoog houten plafond met historische elementen, een grote centrale bar en personeel dat er piekfijn uitziet. Dat vind je in het oude postkantoor van Leeuwarden. Grand Cafe Post Plaza is een en al kwaliteit in een casual jasje. Laat je dus niet intimideren door de grandeur van het restaurant, want het eten is puur en zonder opsmuk. Barista Jesse brandt hier eigen koffiebonen. Dat maakt het kopje koffie extra lekker.

Waarom Post Plaza ook een van mijn favorieten restaurants in Leeuwarden is, is omdat ze zich inzetten voor een aantal belangrijke landelijke en regionale goede doelen zoals Stichting Opkikker. En ze gebruiken boomvriendelijk toiletpapier van The Good Roll en hebben zo al 4 bomen gespaard. Goed bezig!

  • Post plaza
  • Post plaza

2. Eleve - Heliconweg 52

Op de 11e etage van het WTC Hotel in schuif je aan een tafel met het beste uitzicht van de stad. De filosofie van Chefkok Gilbert van der Heide klinkt ook als muziek in de oren: seizoen gerechten, met lokale ingrediënten uit de regionale natuur én eigen tuin. Kijk en daar kun je mij dus voor wakker maken. Meer informatie over dit restaurant vind je hier.

  • Eleve
  • Eleve

3. Proefverlof - Blokhuisplein 40

Puur eten, lokaal ingekocht, met liefde bereid en geserveerd in de oude gevangenis. Wait what? Dat is even wat anders. Naast de bijzondere locatie van drink & eetlokaal proefverlof hebben ze het concept ook aangepast op de omgeving. Denk aan arrangementen als cel-dining, aanschuiven aan de inmate-tafel of geboeid eten. Dat is nog eens een bijzonder restaurant in hartje Leeuwarden, toch? Eet smakelijk.

  • Proefverlof
  • Proefverlof

4. Stek - Harlingersingel 2

In het oude brugwachterhuisje in het centrum van Leeuwarden zit een gouden verborgen parel: Stek. In dit schattige (want ja, dat is het nou eenmaal) kleine restaurant aan het water kun je ieder moment van de dag binnen wandelen voor een sapje of gezonde maaltijd. Zelf dan ook een van mijn favoriete restaurants in Leeuwarden vanwege de lekkere taartjes en unieke sfeer en feel good vibes van de bediening.

  • Stek
  • Stek

Zie jij nog een reden om ooit in een 'normaal' restaurant aan te schuiven? Bekijk voor nog meer tips voor een bijzonder dagje in Leeuwarden in onze Leeuwarden bestemmingsgids. 

Liefs,
Amanda