Vroeger dacht ik dat de Veluwe het enige ‘echte’ natuurgebied in Nederland was. Inmiddels weet ik wel beter, Nederland barst van de mooie natuur. Maar tot een paar weken geleden dacht ik bij de Veluwe alsnog vooral aan uitgestrekte heide en mooie bossen. Tussen al die bomen vind je echter schitterende kastelen en landgoederen. Ken jij deze drie verborgen parels al?

1. Landgoed Schovenhorst - Letterlijk het hoogtepunt van de Veluwe

Landgoed Schovenhorst ligt verstopt in de bossen van Putten. En wat voor bossen! Dit Veluwse Landgoed is namelijk beroemd om zijn bomen. Stichter Mr. J. H. Schober liet sinds 1848 onderzoeken welke bomen er op zijn heide bij Putten konden groeien. Van heinde en verre kwam men met zaden en met de jaren groeide de woeste grond uit tot een rijk bos. Landgoed Schovenhorst heeft vijf bomentuinen waar je tijdens je bezoek doorheen kunt dwalen. De bordjes vertellen je welke bomen je bewondert. 

En wanneer je nog wat verder dwaalt, kom je uit bij de Bostoren. Een flinke uitkijktoren met de hoogste bomentuin van Europa. Op 38 meter boven de grond wandel je door een tuin waar slechts een handje vol boomsoorten het kan overleven. Vanaf de uitkijktoren kijk je over de kruinen van de Veluwse bossen, helemaal tot aan het IJsselmeer. 

Tussen die bomen zie je ook Landgoed Schovenhorst zelf vanaf een bijzonder perspectief. Hier kun je bij de Brasserie neerstrijken voor een kopje koffie of een lekkere lunch. 

2. Landgoed Staverden - Pauwenpracht en bierfusten

Staverden is de kleinste stad van heel de Benelux en vind je in het noorden van de Veluwe. In dit stadje vind je Landgoed Staverden, waar de rust van de Veluwe feilloos verweven is met de rijke historie van de gebouwen en de plek. 

Al sinds het jaar 1400 worden er witte pauwen gehouden op dit landgoed, oorspronkelijk geïmporteerd uit Azië. Vroeger pronkten de veren van deze pauwen op de helm van de hertog, vandaag sieren de pauwen vooral het achterste gedeelte van de imposante kasteeltuin. 

Imposant is echt het juiste woord. In 1790 werd deze kasteeltuin in Engelse stijl aangelegd; symmetrie was daarbij de sleutel tot succes. Schitterende bomen, bloemen en beelden vormen een geheel wat vandaag de dag door vrijwilligers wordt onderhouden. Geïnspireerd door het doolhof in Versailles, kent ook Landgoed Staverden een doolhof waar je doorheen kunt dwalen. 

Als je de uitgang gevonden hebt, kun je bij de Brasserie neerploffen. Voorheen uitgeroepen tot Topterras van Nederland. Liever aan het bier? In het oude koetshuis vind je micro-Bierbrouwerij de Uddelaer, waar eigenaar Jacques je biertje tapt en vol passie vertelt over zijn bieren. 

3. Kasteel de Vanenburg - Verhalen van heden en verleden

Kasteel de Vanenburg is een 17e eeuws landgoed op de Veluwe. Hier kun je zorgeloos logeren in het hotel of eten in het restaurant, welke is opgenomen in de Top 500 restaurants van Nederland. Op het Landgoed in Putten kun je heerlijk wandelen. Bomen waren vroeger een statussymbool en aan de hand van de pracht in deze kasteeltuin, kun je nagaan hoe welvarend men hier was. 

Deze plek ademt verhalen. Mooie verhalen, maar helaas ook minder mooie verhalen. Bij de ingang van het Landgoed vind je het monument Sarah. Hier wordt er stil gestaan bij de Joden die op het Veluwse Landgoed verbleven terwijl ze op de Zuiderzee werkten. Bijna de gehele Joodse gemeenschap van Putten is afgevoerd. Rondom het monument Sarah liggen stenen. Want die verwelken niet - net als de herinneringen. 

Natuur en cultuur zijn met elkaar vergroeid op de Veluwe. Tussen de bossen en de heiden pronken kastelen en landhuizen die allemaal weer een eigen verhaal hebben rondom de geschiedenis van de Veluwe. Heerlijk om doorheen te wandelen en interessant om je in te verdiepen. 

Benieuwd naar meer kastelen en landhuizen in Nederland? Ik schreef al eens een blog over de mooiste kastelen in de Winter en de mooiste kastelen en buitenhuizen in Nederland. Mocht je op pad gaan, vergeet dan niet de Honeyguide App te downloaden. Zo vind je makkelijk nog meer verborgen parels in de buurt. 

Liefs, 
Yalou

 

Meer cultureel erfgoed - Ontdek buitengewoon Nederland