Ga je een dag of een weekend weg met vrienden of je partner? Ik tip Tilburg! Een onontdekte hotspot in Noord-Brabant met veel diversiteit en upcoming gebieden. In Tilburg heeft iedere wijk een eigen unieke karakter. Zo bruist het van levendigheid in de Piushaven, vind je industriële historie in de Spoorzone, kun je origineel shoppen naar vintage, design en unieke cadeaus in het centrums Dwaalgebied en vind je de Tilburgse muziek scene in het Veemarktkwartier.

Als inwoner van Tilburg, ben ik altijd opzoek naar de leukste bijzondere plekjes van deze stad. In dit blog deel ik mijn favorieten wijken in Tilburg met je.

1. Het Dwaalgebied - De sfeervolle zijstraten van de oude binnenstad

Een echte verborgen parel in Tilburg is het dwaalgebied. Dit gebied omvat alle smalle en lange straatjes tussen de grote winkelstraten door in het centrum. Je kunt hier heerlijk rondlopen en de tijd vergeten. In deze straatjes vind je vooral industriële, creatieve, sfeervolle en opkomende zaakjes die het bezoeken waard zijn.

Een van de leuke plekjes is Mr.Morris, waar je kunt genieten van de lekkerste sappen, koffie, ontbijt en lunch. Een andere bijzondere plek in het Dwaalgebied is Restaurant Waanzinnig. Deze horecazaak wordt onder begeleiding van leer- werkcoaches en ervaren horecamedewerkers gerund door mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid.

Mocht je zin hebben in een gezonde takeaway, dan ben je bij FoodAtelier aan het juiste adres. FoodAtelier is een vegetarische / vegan afhaalwinkel met kant en klaar gerechten. Zin om te winkelen? Bezoek dan Velerlei. Velerlei is een conceptstore met een liefde voor duurzaamheid. Zij hebben een uitgebreid aanbod aan bijvoorbeeld: kleding, eten, sieraden, etc. 

2. Piushaven - De boulevard van Tilburg

De Piushaven is dé stadshaven van Tilburg en Noord-Brabant met diverse evenementen en gezellige terrasjes. Op zomerse dagen bruist het van de mensen en zijn de boten te bewonderen. In de Piushaven kun je genieten met een heerlijke wandeling, winkelen en ontspannen aan het water.

Op zoek naar een budgetproof winkel waar het gezellig is? La Poubelle is een kringloopwinkel in Tilburg en tevens een bekend begrip onder de Tilburgse inwoners. Je vindt hier vrijwel alles, van meubels tot speelgoed, waarbij elk product een geschiedenis of verhaal heeft.

Een echte ontmoetingsplek in de Piushaven, is Pastorie Lokaal. Het bedrijf hecht veel waarde aan een eerlijke manier van produceren, lokaal en duurzaam. En of je nu op zoek bent naar een leuke trui, leuke oorbellen of Delfts blauw aardewerk, Pastorie Lokaal heeft het! Een aantal meter verderop aan de Piushaven ligt Villa La Vida. Een plek waar je kunt slapen, eten en varen! Je ervaart hier de gastvrijheid en gezelligheid in Tilburg. 

3. Spoorzone - Een hip gebied met een rijke geschiedenis

Een nieuw opkomend gebied met een diversiteit aan oude en nieuwe gebouwen, activiteiten en een fijne sfeer wordt ook wel de Spoorzone genoemd! Het rijke verleden van de Spoorzone in combinatie met de mooie omgeving en de evenementen zorgen voor een nieuw gebied waar veel te beleven valt.

Van vroeger uit staat de Spoorzone bekend om de treinen en locomotieven. Ondanks de opkomst van nieuwe ondernemers en de ontwikkeling van het gebied, blijft de wijk zijn kenmerken van vroeger behouden. De perfecte koffiespot in de Spoorzone is Stoom 013. Een knus tentje waar je kunt genieten van biologische en lokale producten.

Een andere bijzondere plek in het gebied is het Spoorpark Tilburg. Het park bevindt zich midden in de stad, vlakbij het Centraal station. De naam verklapt het al een beetje, want het park ligt vlak langs de spoorlijn. Je kunt hier heerlijk wandelen, picknicken, wellicht een potje basketballen en zelfs overnachten bij de Stadscamping!

Mocht je op zoek zijn naar een andere bijzondere overnachting in Tilburg, verblijf dan bij Roots Tiny house. Deze Tinyhouse wordt ook wel het duurzaamste hotel van Tilburg genoemd. 

  • DeWagon-Spoorzone-Tilburg-diner-borrelen-trein-hapjes

4. Stadsbos013 - Een uitgestrekt natuurgebied aan de rand van Tilburg

De combinatie van stad en natuur zie je niet vaak samen. In Tilburg ligt Stadsbos013 dat gemaakt is voor en door Tilburgers. Dit is een van mijn favoriete plekken in de hele stad waar ik dan ook vele loze uurtjes doorbreng. In het stadsbos zijn 5 verschillende wandelroutes met elk hun eigen karakter. Er zijn onder andere wandelroutes voor gezinnen, routes met architectuur en met rijke historie zoals in de Heideparkroute. Naast de routes kun je genieten van rust, de vijvers en poelen en diverse diersoorten.

  • Stadsbos013-Tilburg-eten-terras-natuur

5. Veemarktkwartier - Een plek voor creativiteit, kunst en cultuur

Het Veemarktkwartier wordt omgeschreven als een sfeervol gebied vol met bijzondere en bonte gebouwen waar ondernemerschap, kunst, cultuur, theater en muziek centraal staan. Muziek en theater komen voornamelijk terug in Poppodium 013, het grootste poppodium van Nederland.

Op de agenda staan voornamelijk concerten, evenementen en festivals. Ik ga zelf graag naar de concerten omdat 013 kleinschalig is en dat maakt de optredens erg intiem. 

Een andere bezienswaardigheid in het Veemarktkwartier is de oudste textielfabriek van Tilburg, Het Duvelhok. Het is een bijzonder rijksmonument dat Tilburg siert met binnenin vele thema’s. In het Veemarktkwartier kun je urenlang rondlopen, dwalen langs de karakteristieke gebouwen; het is zeker een bezoek waard!

  • Duvelhok-Tilburg-veemarktkwartier
  • 013Poppodium-Tilburg-Veemarktkwartier-dance-optreden-muziek

Heb je al zin gekregen om een van mijn favoriete wijken in Tilburg te bezoeken? Honeyguide Yalou tipt nog meer plekjes in voor een geslaagde stedentrip Tilburg

Vergeet niet om je mooiste ervaringen met ons te delen. Dit kan door #heyhoneyguide te gebruiken op Instagram

 

Liefs,
Daphne